Puutarhurin vihervinkki: rikkilannoksesta apua luumu- ja päärynäpuiden äkämäpunkkeihin

Piha
Äkämäpunkki on viheliäinen vieras puutarhassa. Se vaivaa paitsi mustaherukkapensaita myös luumu- ja päärynäpuita. Rikkilannoksesta on tutkitusti tehokas apu taistelussa äkämäpunkkia vastaan. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.1.2024

Etenkin luumupuita vaivaava äkämäpunkki on lisääntynyt valtavasti. Ilmastonmuutoksen sekä taimimateriaalin lisäksi kuivat ja kuumat kesät ovat olleet tähän suuri syy.

Tätä ongelmaa lähdettiin Leenan kanssa selvittämään jo muutama vuosi sitten ja saatiin ammattiviljelijöiltä selville, että rikkilannos vahvistaa merkittävästi puiden silmuja, ja sivuvaikutuksena se vaikuttaa tehokkaasti myös punkkeihin.

Tämä rikkilannos toimii hyvin niin luumu- kuin päärynäpuillakin, ja se tulisi ruiskuttaa keväällä silmujen puhkeamisen aikaan. Ruiskutuis onnistuu ihan tavallisella puutarharuiskulla. Sekoittuu hyvin, etenkin haaleanlämpöiseen veteen. Lisää käyttöohjeita ja vinkkiä löydät täältä.

100g pakkaus on mitoitettu niin, että yksi pakkaus sekoitetaan 10 litraan vettä, jolloin ruiskutusväkevyys on optimaalinen (1 %).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hevoskastanjassa lehdet vielä paikallaan

Tämän talven yksi suuria ihmetyksen aiheita on ollut lehtien jääminen kiinni puihin koko talveksi. Näitä on nyt poikkeuksellisen paljon ja omalla pihallani hevoskastanja on yksi niistä. Kuvan otin äsken ja lehdet vaan istuvat tiukasti kiinni vaikka on ollut koviakin pakkasia ja tuulia.

Syy tuohon lehtien kiinni pysymiseen löytyy viime syksystä. Lämmin syksy vaihtui talveksi melkein yhdessä yössä, joten kasvien luonteva tapa kasvattaa ns. irtoamissolukkoa ei ehtinyt tapahtua. Irtoamissolukon kasvatus on ihan aktiivinen kasvutapahtuma, ja se jäi nyt kesken tai jopa kokonaan tapahtumatta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuleeko tästä talvivaurioita, niin se jää nähtäväksi. Toivotaan ettei tule, mutta vasta kevät sen meille näyttää. Tosin eihän esim. nuoret tammetkaan aina tiputa lehtiään ja hyvin kuitenkin jatkavat kasvuaan, joten ollaan optimistisia.

Eikä ainakaan mennä raapimaan niitä lehtiä nyt väkisin pois puista. Siitä ei ole mitään hyötyä, haittaa ennemminkin. Annetaan luonnon näyttää meille mitä tapahtuu.

Kasvilavawebinaari oli menestys – katso tallenne

Viime viikolla pidetty kasvilavawebinaari oli huikea menestys! Uutta asiaa ja vinkkejä tuli paljon. Tuon webinaarin tallenne ja materiaalit on nyt katsottavia tallenteina:

Pelkät materiaalit selattavissa täällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU