Puutarhurin vihervinkki: tarkista oikeat kylvöajat ja siementen itävyys

Piha
Kevään siemenkylvöissä tärkeää on muistaa tarkistaa oikeat kylvöajat. Pussin merkinnät ovat usein harhaanjohtavia Suomen olosuhteissa. Ennen kuin tilaat uusia siemeniä, testaa vanhojen siementen itävyys. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.1.2024

Nyt kun siemenhankinnat ja ensimmäiset kylvötkin on jo ajankohtaisia, niin ihan vain muistutuksena, että nuo kylvöajat siemenpusseissa ei ole läheskään aina meidän Suomen olosuhteiden mukaiset, vaan Euroopan yleisesti.

Siemenpussien tekstit ja ajat ovat valtaosin suoria käännöksiä eurooppalaisten olosuhteiden / valmistajien kautta eikä niissä ole otettu huomioon meidän valo- ja kasvuolosuhteitamme. Etenkin ne siemenet, mitä suositellaan kylvettäväksi näin alkuvuodesta, kannattaa usein siirtää suosiolla kuukaudella eteenpäin. Etenkin, jos ei ole kunnollista kasvilamppua eikä mahdollisuutta siirtää koulittuja ja isoja taimia ajoissa ulos / kasvihuoneisiin. Kasvuvauhti on keväällä huima ja harmittaa, jos taimet eivät pääse ajoissa ulos ja menee huonoon kuntoon sisällä ja pienissä ruukuissa. Toukokuun loppuun on kumminkin vielä pitkä aika.

Vasta maaliskuussa alkaa meidän luonnonvalo-olosuhteemme Eurooppaan nähden parantua, ja paranee vain mitä pidemmälle kevät etenee. Maaliskuusta eteenpäin voikin usein kylvää siemenpussien ohjeiden mukaan, jos vain muut olosuhteet sen sallivat.

Koekylvä vanhat siemenet – kylvölautta on kätevä apu

Ennen kuin hankit uusia siemeniä, niin testaa vanhat siemenet ensin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksi hyvä ja hauskakin tapa testata on tehdä kylvölautta, ja laittaa siihen esim. 10 siementä. Usein jo viikossa selviää, että itääkö vai ei.

Meidän tekemältä lyhyeltä (alle 3 min) videolta sen tekeminen ja käyttöidea selviää hyvin:

Tärkeää keijunmekon kylvössä

Keijunmekkojen kylvöjä on jo monet aloitelleet, mutta kiirettä ei tosiaan vielä ole, ei etenkään, jos sinulla ei ole hyviä esikasvatuspaikkoja taimille ennen ulos istuttamisia. Toki jos on käytössä kasvilamppu ja hyvät jatkokasvatuspaikat, niin sitten ei ole mitään estettä.

Keijunmekkojen kylvön onnistumisessa tärkeintä on muistaa se, että keijunmekon siemenet itävät valossa ja kosteassa. Siemeniä ei siis peitetä, mutta kylvös pidetään kosteana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Laita kylvöastiaan normaali kylvöseosmulta ja muutenkin peruskylvö alusta.
  2. Kylvä siemenet pintaan – ei saa peittää! Tämä on tärkeää.
  3. Sumuttele siemenet hienolla sumulla kunnolla kosteiksi.
  4. Vedä tavallinen kelmu kylvöastian päälle ja tee siihen pari pientä reikää, niin että ilma hiukan kiertää, mutta ei kuivata multaa liikaa.
  5. Laita kylvöastia valoisaan ja lämpimään (+22–25°C) paikkaan.
  6. Odottele, että siemenet itävät ja kouli sitä mukaan n. 6-8 cm ruukkuihin.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta siemenistä kasvattaa, niin minulta saat sitten myöhemmin keväällä valmiit taimet. Valmiit keijunmekon taimet 9,95 € / 6 kpl (ovh. 12,95) saat varattua täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU