Puutarhurin vihervinkki: istuta kukkasipulit ruukkuun

Piha
Talvi yllätti puutarhurit kautta maan ja monella kukkasipulit jäi syksyllä istuttamatta. Istuta ne ruukkuun ja saat aikaisia kevään kukkijoita - lue puutarhuin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.1.2024

Jäikö kukkasipuleita laittamatta maahan syksyllä? Istuta ruukkuun!

Syksy vaihtui talveksi niin nopeasti ja yllättäen, että istuttamista odottaneet kukkasipulit jäivät monella istuttamatta. Jos sinullakin jäi kukkasipuleita istuttamatta, niin saat ne helposti kukkaan vielä tälle keväälle istuttamalla ne ruukkuihin.

Eri sipuleilla on hiukan eri vaatimuksia, mutta tällainen yleisohje toimii hyvin kaikilla syyssipuleilla:

1. Istuta sipulit hiekansekaiseen multaan (esim. kylvöseos tai kaktusmulta), kastele ja vie ruukku n. 5-10°C-asteiseen paikkaan juurtumaan ja saamaan kylmäkäsittely. Huom! Sipuleita ei tarvitse istuttaa niin syvään, kuin maahan istutettaessa – muutama sentti maata sipulin päällä riittää.

2. Nosta ruukut valoon ja lämpöön huhtikuussa, ja anna kukkien nousta ja kukkia. Helppoja ja mukavia ”kevääntuojia” vaikka rapunpielessä! Ps. Liian aikaisin ei kannata ruukkuja nostaa lämpimään, ettei kylmäkäsittely jää vajaaksi. Silloin ei tule kukkia, pelkkiä lehtiä vain.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Kukinnan jälkeen poista siemenkodat, lannoita ja anna lehtien kasvaa. Kun maa on sula, niin istuta sipulit niille alunperin suunniteltuun paikkaan.

Amarylliksistä iloa ensi joulunakin

Nyt kun amaryllisten viimeiset vanat lopettelevat kukintaansa, niin varmistetaan niiden kukinta myös ensi talvena. Ja se ei tosiaankaan tarkoita mitään ”komerohoitoa” vaan päinvastoin. Nyt niiden tulee saada kasvaa ja kerätä voimia niin paljon kuin mahdollista aina ensi syksyyn asti. Vain se takaa komeat kukinnat taas ensi talvena.

Kukkavarsissa olevat kukkineet kukat sekä niihin tulleet siemenkodat poistetaan. Itse kukkavarsi leikataan irti sipulista vasta sitten, kun se on mennyt keltaiseksi ja ”lötköksi”.

Lehtien annetaan kasvaa niin paljon kuin mahdollista. Kellastuneita lehtiä poistellaan leikkaamalla ne veitsellä varovasti poikki muutama sentti sipulin yläpuoleta. Mitä enemmän lehtiä kasvaa, niin sen paremmin sipuli saa yhteytettyä energiaa ja sitä enemmän kukkia on myöhemmin luvassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lannoitus on tärkeää. Hiekansekaisessa mullassa kun ei ole ravinteita käytännössä ollenkaan, niin lisälannoitusta tarvitaan tavalla tai toisella. Voit antaa mietoa kastelulannoitetta kastelun yhteydessä, tai vielä helpommalla selviät, kun sekoitat multaan orgaanista kukkasipulilannoitetta tai luujauhoa ja kastelet jatkossa vain vedellä. Mullan on tärkeää antaa kuivahtaa kastelujen välillä, sillä jatkuva märkyys on sipulin tuho.

Sipulia kasvatellaan aina syksyyn asti joko sisällä tai ulkona. Jos laitat sipulin ulos kasvamaan, niin katso että paikka ei ole sellainen, joka kärsii jatkuvasta märkyydestä.

Elokuun lopulla nostetaan sipulit ruukkuineen kuivumaan. Kastelu lopetetaan kokonaan ja kun lehdet nahistuvat, niin leikataan ne poikki n. pari senttiä sipulin yläpuolelta. Sitten sipulit siirretään ruukkuineen tai ilman n. +10°C-asteiseen ja pimeään paikkaan pariksi kuukaudeksi. Sen jälkeen sipulit pestään, juuret liotetaan ja istutetaan tuttuun tapaan.

Suurin syy kukkimattomuuteen on lepoajan lyhyys, eli jos haluaa pelata varman päälle niin mitä pidempi lepovaihe, sitä varmemmin kukkia. Kukka-aihiot kehittyvät sipulin sisälle vasta riittävän lepovaiheen ansioista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU