Miten tehdään kattoremontti?

Talo
Rakentaja – Vaivaton kattoremontti
Kattoremontti on pientaloasujan isoimpia remontteja, ja se pistää ymmärrettävästi miettimään niin sopivaa ajankohtaa kuin erilaisia vaihtoehtojakin. Viimeistään kun katto vuotaa, remonttia ei ole syytä lykätä enää hetkeäkään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.4.2020

1940-luvun lopun omakotitalon katto oli alkuperäisessä kunnossa. Vuosien varrella muutamia kattotiiliä oli pudonnut puurakenteiden annettua periksi, ja otsalaudat vaativat uusimista. Katto myös vuoti kovimmilla sateilla talon ja kylmän kuistin saumakohdasta. Isoa urakkaa oli lykätty pitkään siinä pelossa, että kattoremontti olisi työläs, aikaa vievä ja runtelisi vaivalla rakennettua puutarhaa.

Nykyaikaisin menetelmin tehtävää kattoremonttia varten ei kuitenkaan aikaa tarvitse varata viikkoja, eikä pihamaakaan ole työmaana koko kesää. Remontti tilattiin Hämeen laaturemontilta, joka lupaa uuden katon pään päälle kahdessa päivässä. Kun puutarhakin luvattiin jättää koskemattomaksi, valinta oli helppo. Materiaaliksi valittiin pelti, sillä omistajat olivat jo kyllästyneet haravoimaan tiilikatolta pudonneita sammaltuppaita.

IMG_1065

Katto ennen.

Tärkeät yksityiskohdat kirjallisena

Kattoasiantuntija katsasti katteet, rakenteet, tuuletukset ja mahdolliset ongelmakohdat sekä mittasi katon. Tarjoukseen kirjattiin katon väri, profiili, lumiesteet, tikkaat, kattosillat, piipunhatut ja sadevesijärjestelmät. Siihen kirjattiin myös urakan kiinteä hinta. Yhden nurkan kohdalla otsalauta oli pahasti lahonnut ja katto painunut, ja epäiltiin kosteuden päässeen kattorakenteisiin. Myös tämä kirjattiin tarvittaessa korjattavaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sopiva ajankohta kattoremontille löytyi keväästä, vaikka remontin olisi voinut tehdä myös talvella. Tosin remontin teettäjän ei tarvitse omasta kalenteristaan aikaa varata, sillä kun yksityiskohdat on kirjattu sopimukseen, ei kokeneiden katonrakentajien tarvitse neuvotella omistajan kanssa enää remontin aikana. Lähes 4 000 kattoa vuodessa tekevälle yritykselle ei tule eteen yllättäviä tilanteita, kaikki on nähty.

IMG_1143 IMG_1161

Kaikki tarvittava materiaali hoituu katolle ja katolta pois nosturilla, eikä pihalle tarvitse varastoida mitään. Siirrot sujuvat myös turvallisemmin, kun purkumateriaalia ei tarvitse pudotella alas eikä tarvikkeita kantaa ylös. Turvallisuus ennen kaikkea. Turvakaiteiden rakentaminen on työporukan ensimmäinen homma.

Kasvojenkohotus pinnan alla

Ensimmäisenä remonttipäivänä talon eteen pysäköitiin nosturiauto. Lähinaapureita oli varoitettu remontista etukäteen, mutta loppujen lopuksi kalustosta ei ollut juurikaan häiriötä muulle liikenteelle. Katon sivulle nostettiin nosturilla räystään korkeudelle irtolava, johon purkumateriaali heitettiin ja jolla saatiin kätevästi katolle rakennusmateriaalit. Ensin katolle rakennettiin määräysten mukaiset turvakaiteet, sitten ryhdyttiin purkuun. Vanhat tiilet olivat purkulavalla pikavauhtia, ja alta paljastui hyvässä kunnossa oleva kuiva pärekatto, kuten tämän ajan taloissa yleensä. Sen päälle katolle kiinnitettiin kosteussuoja, jotta rakenteet eivät kastuisi sateen yllättäessä.

Sen jälkeen aloitettiin ruoteiden teko. Samassa yhteydessä kattoa myös oikaistiin, sillä se oli vuosikymmenten aikana painunut harjalta jopa 30 cm. Puutavaraa ja kiiloja meni aika tavalla, ennen kuin katto oli suorassa. Nurkka, jossa lahoa epäiltiin olevan, oli onneksi painunut vain lahonneen otsalaudan takia. Aluskate kiinnitettiin paikoilleen ja otsalaudat sekä räystään lahonneet puuosat uusittiin ja maalattiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

IMG_1283 IMG_1805

Vanhat kattotiilet puretaan, kuljetetaan pois ja kierrätetään. Päre on erinomainen katemateriaali, joka on pitänyt vanhan talon kuivana jo vuosikymmeniä. Pärekatteen päälle tulevien rakenteiden avulla on mahdollista oikaista kattoa, jos se on päässyt painumaan.

Punaista pintaan

Valitut kattoprofiilit oli valmistettu mittatilauksena yrityksen omalla tehtaalla Pirkkalassa. Pellit valmistetaan SSAB:n MattaNova-pinnoitetusta teräksestä, joka on pinnaltaan erittäin kova ja naarmunkestävä. Kun pellit, lumiesteet ja tikkaat olivat toisen remonttipäivän illansuussa paikoillaan, saivat piiput vielä hatut, ja komea, punainen katto oli valmis. Työporukka siivosi jälkensä huolellisesti ja poistui.

Normaalisti omakotitalon koko urakka hoituu kahdessa päivässä, mutta nyt katossa oli hieman enemmän neliöitä ja umpiräystäät ”kissanvintteineen” teettivät sen verran ylimääräistä käsityötä, että sadevesijärjestelmän asennukseen päästiin kolmantena päivänä. Tämä oli tiedossa jo sopimusta laadittaessa. Räystäskourut tehtiin autossa mittojen mukaan, syöksytorvet kiinnitettiin paikoilleen, ja urakka oli valmis.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

IMG_1861 IMG_2568

Puretun katteen alta paljastuvat rakenteet pitää saada nopeasti suojaan mahdollisen sateen varalta. Kun kosteussuoja on paikallaan, ei pieni sade enää työtä haittaa. Säiden armoilla vuosikymmeniä olleet lahonneet puuosat vaihdetaan, ja siisti maalaus viimeistelee uudet laudat.

Katto hyvin, kaikki hyvin

Tästä tuskin voi kattoremontti vaivattomammaksi tulla. Katto valmistui luvatussa ajassa, ja piha jäi remontin jäljiltä täysin samaan kuntoon kuin se oli aikaisemmin, edes seinän vierustan köynnökset eivät kärsineet. Työlle annetaan 5 vuoden asennustakuu ja materiaaleille 20–30 vuoden materiaalitakuu. Yhden hyvin sateisen syksyn ja talven perusteella voi todeta, että ainakaan tässä talossa peltikatto ei ole osoittautunut yhtään edellistä katemateriaalia äänekkäämmäksi. Talo ryhdistyi komeasti oikaisun ja uuden katteen ansiosta.

IMG_2778 IMG_3181

Ammattilaisen suorittaman mittauksen ansiosta mittojen mukaan tilatut ja teetetyt pellit istuvat varmasti. Vielä piippuihin uudet pellit ja piipunhatut, ja katto alkaa olla valmis.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ennen kattoremonttia

  • Pyydä remontista useampi tarjous.
  • Tarkista, että remonttitarjous sisältää kaiken tarvitsemasi tikkaita ja sadevesijärjestelmää myöten.
  • Tarkista remonttifirman ammattitaitoisuus ja luotettavuus ennen sopimuksen allekirjoittamista. Netistä löydät yleensä tietoa, mikäli yritys on toiminut jonkin aikaa.
  • Pyydä nähtäväksi suosituksia ja kysy, missä remonttifirman tekemiä kattoja voi nähdä.
  • Katteen alle tuleva rakenne on vähintään yhtä tärkeä kuin kate itsessään. Tarkista, että tarjoukseen kuuluu myös asianmukainen aluskate.
  • Huomioi, että aikataulut saattavat venyä, jos remonttifirma käyttää alihankkijoita.
  • Tee aina kirjallinen sopimus ja pyydä, että sopimukseen kirjataan kaikki toimitettavaksi sovitut asiat. Ennakkomaksuihin ei kannata suostua.

IMG_3407

Sadevesijärjestelmä on piste i:n päälle. Sen rakentavat omat erikoismiehensä. Vesikourut syntyvät paikan päällä autossa kulkevan laitteiston avulla, ja tässä vaiheessa on vielä mahdollisuus tehdä viime hetken säätöjä.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander