Jos puutalon maalipinnassa on halkeamia tai maali hilseilee pois, on korkea aika tarttua pensseliin. Rapistunut pinta on otollinen kasvualusta homeelle, koska se päästää puuhun likaa ja kosteutta. Puun huokosiin tunkeutunut vesi jäätyy talvisin ja haurastuttaa puuta. Puuverhous maalataan yleensä 10 vuoden välein, eikä projektia kannata lykätä loputtomiin: mitä huonompikuntoinen puun pinta on, sitä enemmän pohjatyöt vievät aikaa.
Vuonna 2003 rakennettu omakotitalo maalattiin uudelleen viime kesänä. Vaikka maalipinta olikin pääosin ehjä, se alkoi olla jo haaleanvärinen ja likainen. Erityisesti talon etelä- ja länsiseinät kaipasivat uutta maalausta, sillä ne olivat haalistuneet pohjoispuolta enemmän auringonpaahteessa.
Pohjatyöt ovat huoltomaalauksen työläin vaihe. Huolellinen kannattaa olla, sillä esikäsittely vaikuttaa oleellisesti maalauksen kestävyyteen.
Talon pinnat puhdistettiin ensin liasta ja pölystä harjaamalla. Ulkopintojen pesuun tarkoitettu pesuaineliuos levitettiin alhaalta ylöspäin, harjattiin kevyesti juuriharjalla ja huuhdeltiin huolellisesti. Pinnat voi puhdistaa myös painepesurilla, kunhan paine on tarpeeksi matala, ettei puu kärsi eikä vettä pääse rakenteisiin. Homehtuneet kohdat kannattaa pestä homeenpoistoaineella.
MAINOSKun seinät olivat kuivuneet, hilseilevä maali poistettiin kaapimella. Maalin voi poistaa myös infrapunalämmittimellä tai suihkupuhdistamisella, mutta siihen tarvitaan ammattilainen. Talon laudoitus oli hyvässä kunnossa, joten lautoja ei tarvinnut vaihtaa. Laudan kuntoa voi testata painamalla puukonterää laudan pintaan: jos terä uppoaa siihen, lauta on laho ja se pitää vaihtaa.
↑ Telineet nopeuttavat talon maalausta ja ovat tikkaita turvallisemmat. Ikkunanpieli- ja otsalaudat sekä muut ulkoseinämaalista eroavat rakenteet maalattiin viimeiseksi.
Ennen maalausta pitää selvittää, millaisella maalilla talo on aiemmin maalattu. Öljymaalin tunnistaa siitä, että maalikalvossa on pieniä halkeamia ja maalia on vaikea irrottaa, se murenee taivutettaessa. Vanhan öljymaalin päälle huoltomaalauksen voi tehdä öljy- tai akrylaattimaalilla.
MAINOSVesiohenteinen akrylaattimaali lähtee liuskoina irti, ja kun maalikalvoa taivuttaa, se ei katkea. Pinta voi halkeilla puun syiden mukaisesti. Akrylaattimaalin päälle voidaan maalata vain akrylaattimaalilla.
Keitto- eli punamultamaalissa pinta on jauhomainen ja siitä jää sormeen väriä. Punamultamaalit myös huuhtoutuvat pikkuhiljaa sateen myötä seinästä. Huoltomaalaus tehdään punamultamaalilla tai öljypohjaisella punamaalilla.
Jos maalityyppi ei selviä, on varminta tehdä huoltomaalaus vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Vanhan maalin tunnistamisessa voi pyytää apua maalikaupan ammattilaisilta.
Maalin värin voi vaihtaa maalauksen yhteydessä, vaikka yleisesti suositellaan pysymistä vanhassa sävyssä. Selvitä ennen värinvaihtoa kunnan rakennusvalvonnasta, millaiseksi sävyn saa vaihtaa.
MAINOSVärikartasta kannattaa valita aiottua tummempi sävy, sillä suurilla pinnoilla ja luonnonvalossa värit näyttävät vaaleammilta kuin keinovalossa katsotuissa värikartoissa. Usein sävyt myös taittavat ulkona enemmän siniseen kuin sisätiloissa. Varminta on hankkia aluksi pienempi maalipurkki koemaalausta varten.
Talo maalattiin Teknoksen Nordica Matt -akrylaattimaalilla. Maalilla syntyi upea mattainen maalipinta, ja hyvän peittävyyden ansiosta talon vihreät osat tarvitsi maalata vain kertaalleen. Valkoiset osat maalattiin kahdesti. Nordica Matt -maalin täyshimmeä ja kova pinta hylkii likaa ja säilyttää värisävynsä erittäin pitkään.
Talo maalattiin heinäkuussa. Ulkomaalit toimivat parhaiten, kun lämpötila on +10–30 °C, joten parhaimmat kelit maalata ovat toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle, loppukesästä tosin ilmankosteus voi olla turhan korkea. Paras sää maalata on pilvipoutainen päivä, suorassa auringonpaisteessa ei kannata maalata, sillä maali voi kuivua liian nopeasti ja kuplia.
↑ Bose-ulkokaiuttimet ja vahvistin hankittiin Helsingin HifiStudiosta.
MAINOSUutta maalipintaa kelpaa katsella pari kesää sitten laajennetulla terassilla. Asukkaat päättivät hankkia ulos vielä kaiuttimet, jotta pihalla on entistä mukavampaa viettää aikaa. Ulos ei voi asentaa mitä tahansa kaiuttimia, sillä niiden pitää kestää kosteutta, lämpötilan vaihteluja ja UV-säteilyä. Suuret kaiuttimet toistavat hyvin matalia bassotaajuuksia ja soivat pienelläkin teholla kovempaa. Asukkaat olivat haaveilleet ulkokaiuttimista jo pitkään, mutta oli järkevää asentaa ne vasta talon maalauksen jälkeen. Ne istuvatkin valkoiseen pylvääseen loistavasti!
Kulunut aika: noin 2 viikkoa
Teksti ja kuvat: toimitus