Siirry pääsisältöön

Ulkomaalaus: 13 kysymystä ja vastausta

Talo
Ulkomaalaus poikkeaa sisämaalauksesta jonkin verran: tutustu ohjeisiin.
Ulkomaalauksessa on hyvä huomioida, että maalipinta joutuu koetukselle ulkona. Sen vuoksi maalaustyöltä vaaditaan huolellisuutta ja tuotteilta erityistä kestävyyttä. Kokenut maaliasiantuntija kertoo ulkomaalauksen niksit.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.5.2024

Ulkomaalaus poikkeaa kodin sisätilojen maalauksesta jonkin verran. Mihin asioihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota, kun lähtee tekemään ulkomaalausta?

Ulkomaalaus: näillä ohjeilla onnistut

Millainen sivellin kannattaa valita maalaukseen? Mikä on paras maalaussää? Milloin maalikerroksia on liikaa? Lue, mitä kaikkea kannattaa huomioida, kun suunnitelmissasi on ulkomaalaus!

1. Miten maali kannattaa valita vanhaan pintaan?

Ulkomaalausta tehdessä on tärkeää selvittää, mikä maali on ollut pinnassa aikaisemmin, jotta osaat valita kyseisen maalin kanssa yhteensopivan tuotteen. Saman maalityypin käyttäminen on helpoin ja turvallisin ratkaisu.

Vesiohenteisen maalikalvon tunnistaa tyypillisesti siitä, että se taipuu, kun taas öljymaalille tyypillistä on taittua ja katketa taivutettaessa. Vesiohenteinen maali irtoilee puun syyn suuntaisesti, öljymaali taas halkeilee verkkomaisesti. Koulutettu myyjä tunnistaa maalityypin maalatusta puupalasta. Vesiohenteisen päälle voi maalata vain vesiohenteisella, mutta öljymaalin päälle käy lisäksi vesiohenteinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Millainen ulkomaali valitaan uuteen pintaan?

Jotta ulkomaalaus onnistuu hyvin, oikeanlaisen maalin valinta kannattaa. Voit valita mieleisesi käsittelytavan tarjolla olevasta maali- ja puunsuojavalikoimasta. Hirsi vaatii kalvoa muodostamattoman pintakäsittelyn, mutta myös osa vesiohenteisista peittävistä puunsuojista läpäisee kosteutta riittävästi.

3. Mikä on peittomaalin ja puunsuojan ero?

Peittomaali muodostaa maalattavalle pinnalle kalvon. Se tarjoaa puulle ja metallille tehokkaan ja pitkäaikaisen suojan. Maali on peittävää ja lopputuloksen väri valitun mukainen. Peittomaaleja on vesi- ja liuotinohenteisia.

Puunsuoja voi olla peittävä tai kuultava. Kuultava puunsuoja imeytyy puuhun eikä muodosta peittomaalin tavoin kalvoa. Puun syyt kuultavat pinnan läpi ja pinnan alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Kuultava puunsuoja soveltuu erityisesti hirsirakennuksille, terasseille ja puuportaille. Huoltokäsittelyä tarvitaan melko usein.

Peittävä puunsuoja tuottaa tiiviimmän pinnan kuin kuultava puunsuoja. Värivalikoima on laaja. Peittävä puunsuoja on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan peittomaalimainen, mutta muodostaa ohuemman kalvon. Käyttökohteet ovat samankaltaisia kuin peittomaalilla, mutta lisäksi osa peittävistä puunsuojista soveltuu myös hirren pintaan. Peittävää puunsuojaa käytetään myös puunsuojattujen kohteiden värin vaihtamiseen. Se kestää lähes peittomaalin tavoin. Puunsuojia on vesi- ja liuotinohenteisia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jotta ulkomaalaus onnistuu hyvin, oikeanlaisen maalin valinta kannattaa.

4. Pitäisikö valita vesiohenteinen maali vai öljymaali?

Vanhalla pinnalla tulee valita aikaisemman maalin kanssa yhteensopiva maalityyppi.

Akrylaattimaali eli vesiohenteinen maali on käytössä helppo, sillä siinä on mieto tuoksu, se kuivuu nopeasti ja työvälineet ovat pestävissä vedellä. Vesiohenteisen maalin pinta säilyttää kiiltonsa ja värinsä öljymaalia pidempään. Akrylaattimaaleissa on laatueroja, joten valitse tuote huolella. Korkealaatuinen akrylaattimaali on ekologinen valinta, sillä se kestää pitkään, eikä haihduta liuottimia.

Öljymaali on raskaampi työstettävä, kuivuu hitaasti ja työvälineet on pestävä liuottimella. Maali tasoittuu siveltäessä. Pinta himmenee vuosien saatossa, joskus melko nopeastikin. Öljymaalin ulkonäkö on perinteinen. Historiallisesti arvokkaissa kohteissa pitäisi käyttää alkuperäisen kaltaista maalia eli yleensä öljymaalia, joskus keittomaalia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Miksi pohjatyön tekeminen on tärkeää?

Huolellisella pohjatyöllä saadaan aikaan pitävä ja tasainen tartuntapinta uudelle maalikerrokselle. Lika, home ja kaikki irtonainen aines on poistettava ennen pintakäsittelyä. Pesu tehdään maalipesuaineella ja harjalla, sillä pelkkä huuhtominen ei riitä.

Irtoava maali raapataan. Home pitää poistaa homepesulla, jotta se todella saadaan pois. Maalaaminen kannattaa aloittaa pian pesun jälkeen ennen kuin pöly ja lika ehtivät pinnalle uudelleen.

6. Mitkä ovat peittomaalauksen työvaiheet?

Uuden puhtaan puupinnan ulkomaalaus sisältää tavallisesti neljä vaihetta: pohjustaminen, pohjamaalaus ja kaksi pintamaalikerrosta. Vanhan pinnan maalauksessa voidaan päästä yhdellä pintamaalauskerralla, mutta vanhassakin pinnassa puupuhtaaksi hiotut kohdat käsitellään, kuten uusi pinta.

Pohjamaalaus on erityisen tärkeä työvaihe. Se kannattaa tehdä varsinaisella pohjamaalilla eikä ohennetulla pintamaalilla, sillä pohjamaali takaa hyvän tartunnan ja antaa usein paremman suojan homeita vastaan. Myös pohjamaalia saatetaan tuotteesta riippuen ohentaa, jotta se tarttuisi mahdollisimman tiukasti alustaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oksalakkauksen tarve riippuu käytetystä pohjamaalista, mutta siitä ei ole koskaan haittaa. Vanhat rautanaulat kaipaavat ruosteenestomaalia, mutta kuumasinkityt naulat eivät sitä vaadi.

Ulkomaalaus, Siveltimessä on pyöräyttämällä kääntyvä varsi.

7. Mistä tietää, että maalikerroksia on liikaa?

Kun pintamaalikerroksia on 4–5, alkaa olla aika poistaa kaikki maali ennen uusintamaalausta. Maalinpoistoaineella tai vuokrattavalla maalinpoistolaitteella työ sujuu kohtuullisella vaivalla. Tästä syystä ulkomaalaus on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa saada mahdollisuuden myös korjata lopputulosta.

8. Mikä sivellin on hyvä maalaukseen?

Laadukkaat välineet helpottavat työtä ja tekevät hyvää jälkeä. Sovita työväline maaliin: vesiohenteiselle sekasivellin tai tekokuitusivellin, öljymaalille käy myös luonnonharjassivellin. Puunsuojallekin on oma siveltimensä, joka nostaa juoksevaa ainetta tehokkaasti purnukasta.

Pyöräyttämällä kääntyvä varsi on näppärä. Valitse kulma, kun maalaat jatkovarrella ja suora asento, kun pidät sivellintä kädessä.

9. Voiko työtä helpottaa maalaamalla ruiskulla?

Siveltimen käyttö on suositeltavaa, sillä ruiskumaalamalla maali ei tartu puun pintaan yhtä hyvin kuin siveltimellä hiertäen.

10. Milloin on paras sää ulkomaalaukseen?

Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Kun ulkomaalaus tehdään vesiohenteisella maalilla, lämpöä tarvitaan +5 astetta ja öljymaalilla mielellään +10 astetta. Ulkoseinien maalauksessa suora aurinko on helppo välttää maalaamalla varjopuolella ja kiertämällä taloa auringon suuntaan. Suora aurinko kuivattaa maalin liian nopeasti, jolloin tartunta ja maalausjälki kärsivät. Sade tietenkin vahingoittaa vastamaalattua pintaa. Vesiohenteinen kuivuu parissa tunnissa kevyen sateenkestäväksi, öljymaalin kuivumisaika on selvästi pidempi.

Ulkomaalaus onnistuu oikeilla välineillä

11. Meneekö puu käsittelemättömänä pilalle?

UV-säteily vaurioittaa puun pintasolukkoa, jolloin pinta haurastuu. Lisäksi sinistäjäsieni ja muut sienet uhkaavat käsittelemätöntä puuta. Pohjuste suojaa puuta sieniltä ja pohjamaali myös UV-säteilyltä, ja ne tulisi saada pintaan mahdollisimman pian. Pintamaalausta voidaan tarvittaessa siirtää.

12. Mikä ulkomaalauksessa menee tavallisimmin vikaan?

Ulkomaalaus väärässä säässä on yksi tyypillisistä virheistä. Liian kylmässä maali ei tartu eikä kuivu. Liian aurinkoisissa olosuhteissa maali saattaa kuplia ja kuivua ikävän näköiseksi. Liiallinen kosteus hidastaa kuivumista ja himmentää etenkin öljymaalipintaa. Loppukesällä maalaustyö tulee lopettaa hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista. Etenkin öljymaalilla maalatessa joutuu ennakoimaan, sillä kuivuminen kestää useita tunteja.

Home on usein kiinni paikallisesta pienilmastosta. Paikoin home voi olla suuri ongelma. Maalin kiiltävyyden tuoma liukkaus ehkäisee lian tarttumista ja siten homeen muodostumista, ja siksi uusimmissa vesiohenteisissa maaleissa on nostettu kiiltoastetta. Suuremman kasvillisuuden karsiminen rakennuksen läheltä auttaa. Maalipintaa uusittaessa vanha pinta tulee pestä tarkoituksenmukaisella homepesuaineella, sillä home pitää tappaa. Maalin alle jäänyt home pääsee uudenkin maalipinnan läpi.

Saumajälkiä kannattaa välttää käsittelemällä kaistale kerrallaan ja jättämällä työsauma mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan muualle kuin silmien korkeudelle. Kuultavilla tuotteilla kannattaa maalata muutama lauta tai hirsi kerrallaan päästä päähän. Sekoita kerrallaan maalierä, joka riittää koko yhtenäiseen pintaan.

Maalin halkeileminen, hilseileminen ja irtoaminen voi johtua liian monesta vanhasta maalikerroksesta, liian ohuesta tai paksusta maalikerroksesta, kohteeseen soveltumattomasta maalityypistä, märästä alustasta tai puun kosteuselämisestä sekä puutteellisesta pohjustuksesta.

13. Miten maalijäte hävitetään?

Nestemäinen maalijäte tulee toimittaa ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voi kierrättää tai viedä yleiselle kaatopaikalle.

Lue lisää maalausohjeita

Asiantuntijana kauppias Arto Kupiainen, Kirkkonummen Värisilmä
Lähde: www.tikkurila.fi
Kuvat: iStock