Ruukkupuutarhan hoito – Evan kanssa pihalla

Piha
Ruukkupuutarha, jossa vaaleita kukkia ruukussa
Ruukkupuutarha tuo jo aikaisin keväällä vihreyttä ja tunnelmaa puutarhaan. Ruukkupuutarhan hoito on innostavaa puuhaa. Istuta astioihin viileyttä kestäviä kasveja ja nauti kevään raikkaasta tunnelmasta!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kodin sisäänkäynti, terassit ja muut pihan oleskelualueet kaipaavat katseenvangitsijoita, jotka ruukkupuutarha nostaa esiin kevään avarassa ja vihreään heräävässä puutarhassa. On vuorossa ruukkupuutarhan istuttaminen ja hoito.

Talven jälkeen mieli haluaa nauttia vihreydestä ja väreistä, ja sen nautinnon ruukkupuutarha tarjoaa. Kukat tuovat kevään, mutta kevätsää voi olla oikukas ja asettaa haasteita ruukkupuutarhan kasvivalinnoille.

helmililjat rottinkiruukussa

Helmililjat viihtyvät viileämmässäkin säässä ja näyttävät kauniilta rottinkiruukussa.

Ennen kuin lähdet suin päin hankkimaan kasveja, mieti, millainen ruukkupuutarha sopii toivomaasi tunnelmaan ja tyyliin. Lähde liikkeelle talon arkkitehtuurista ja valitse tunnelmaan sekä miljööseen sopivat ruukut. Voit valita yhteen paikkaan kookkaan ja katseita kääntävän ruukun näyttävien kasvien kera tai usean ruukun kokonaisuuden.

Modernilinjaisen talon sisäänkäyntiin sopivat rauhalliset ja selkeät ruukut. Rintamamiestalon portailla ruukkupuutarhan voi luoda esimerkiksi kookkaisiin koreihin. Muista, että mitä suurempi ruukku on, sitä paremmat mahdollisuudet kasveilla on menestyä ja myös sitä helpompaa niiden hoitaminen on.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Ruukkupuutarha: valkoisia ja sinisiä kukkia ruukissa

Ruukkuistutuksien teho syntyy sävyistä ja korkeuseroista. Eriväriset kukat kehystävät vihreää kokonaisuutta.

 

Monen tason näyttävä ruukkuistutus

Mieti, miten voit hyödyntää tilaa myös ylöspäin. Kokeile esimerkiksi tasoja ja luo korkeuseroja käyttämällä eri korkuisia ruukkuja. Kaksi tai kolme kookasta, erikorkuista ruukkua luovat jo hyvän lähtökohdan kevätistutuksiin.

Valitse ruukkuihin mahdollisimman isoja taimia. Huomioi ruukun ja istutuksen mittasuhteet. Sommittele ruukut ja kasvillisuus siten, että ruukku muodostaa yhden kolmanneksen kasvien ja ruukun yhteismitasta ja kasvit kaksi kolmasosaa tai toisin päin. Tyylikäs ruukku on tärkeä osa kokonaisuutta ja voi myös erottua selkeästi kasveista.

Tulppaaneita ruukussa

Tulppaanit kestävät kevään oikukkaita säitä.

Ruukkupuutarha tarjoilee värejä vihreän keskellä

Yhdistä ennakkoluulottomasti erilaisia kasveja, kuten hyödettyjä sipulikukkia, viileyttä kestäviä yrttejä, keväällä kukkivia tai lehteen puhkeavia koristepensaita tai havukasveja vihreydeksi. Monilajiset istutukset tuovat ilmeikkyyttä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vihreä on istutusten pääväri, johon voi lisätä väriä kukkivilla tai värikäslehtisillä kasveilla. Lehti- ja kukkamuodot tuovat istutukseen vaihtelua. 

Väreillä voi luoda kylmää tai lämmintä tunnelmaa. Vastavärit tuovat dramaattista vaikutelmaa, lähisävyillä sen sijaan syntyy harmoniaa.

Tulppaaneita kukkaruukuissa

Mitä suurempia ruukut ovat, sitä todennäköisemmin kukat menestyvät.

Ruukkupuutarha esittelee kevään viileyttä kestävät kasvivalinnat

Sipulikukat

Narsissit, tulppaanit ja helmililjat ilahduttavat ruukkukasveina. Erityisesti valkokukkainen orkideanarsissi ’Thalia’ ja perunanarsissi tuntuvat raikkailta kevään ruukkuistutuksissa. Kirjopikarililjat, helmililjat ja hyasintit tuovat narsissien rinnalle vaihtelua. Mitä viileämpi kevät on, sitä pidempään saat sipulikukista nauttia.

Nelson Gardenin Palmyra-tulppaani.

Nelson Gardenin Palmyra-tulppaani.

Jaloleinikki

Jaloleinikki kestää kevään viileyttä, kunhan sen varovaisesti totuttaa, eli karaisee, kasvihuonekasvatuksen oloista viileyteen. Se sopii hyvin valoisalle ja puolivarjoisalle paikalle. Suorassa paahteessa jaloleinikki kuivahtaa nopeasti. Kastele sitä tasaisesti, mutta varo liikakastelua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yrtit

Runsaasti eteerisiä öljyjä sisältävät rosmariinit ja timjamit sietävät kevään viileitä säitä. Rungolliset yrtit tuovat istutuksiin puumaista tunnelmaa ja korkeutta. Yrttejä voi myös leikata ruoanlaittoon ja hyödyntää kesäkukkaistutuksissa.

Rosmariini

Rosmariini sopii kevään ruukkuistutuksiin.

Lankaköynnös

Kukat kaipaavat rinnalleen vihreyttä. Oivallinen lankaköynnös voi jatkaa kevätsesongin jälkeen kesäkukkaistutuksen osana ja ilahduttaa vielä syksyn viileydessä.

Koristeheinät, kuten sarat

Vaikka heinät ovat parhaimmillaan loppukesällä, kevätistutuksiin voi laittaa esimerkiksi näyttäviä saroja, kuten kupari- ja pronssisaraa. Heinät tuovat istutuksiin luonnollista ja rentoa tunnelmaa.

Ruukkupuutarha ja vihreitä kasveja sekä nurminata

Sininata ja sarat tekevät kiinnostavaa kerroksellisuutta ruukkuistutukseen. Taustalla vihertää hemlokki.

Magnoliat kääntävät katseita

Jos haluat säväyttää keväisessä puutarhassa, istuta magnolia. Japaninmagnolia ja tähtimagnolia menestyvät avomaalle istuttettuina suojaisilla paikoilla jopa III-vyöhykkeelle asti. Muualla magnolioita kannattaa ihastella ruukkuistutusten kasvina ja talvettaa esimerkiksi kellarissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valkoinen tähtinarsissi

Nelson Gardenin Replete-tähtinarsissi.

Erivärisistä heinäkasveista syntyy upea ruukkupuutarha.

TERVETULOA LUKIJAILTAAN UPEAAN PUUTARHAMYYMÄLÄÄN

Tiistaina, 26.4.2022 klo 18–20.

GardenLiving Oy, Sinimäentie 6, 02630 Espoo

Puutarhamyymälämme kutsuu sinut keräämään ideoita ja trendikkäitä ratkaisuja omalle pihallesi. Tutustu myös muihin tuotteisiimme ja palveluihimme etukäteen tästä.

Illan teemana on keväiset ruukkuistutukset ja ruukkupuutarha, kevään viileyttä kestävät kasvit ja kevään kukat. Myös Eva Wuite on paikalla antamassa vinkkejä.

Ilta on ilmainen ja normaalihintaisista tuotteista saa 10 prosentin alennuksen. Tarjolla on pientä naposteltavaa.

Ilmoittaudu pian osoitteessa: info@gardenliving.fi

SYDÄMELLISESTI TERVETULOA!

Vaalea tulppaani

Foxy Foxtrot -tulppaani on kerrottu aikainen lajike, joka sopii ruukkupuutarhan somistukseksi.

Teksti: Eva Wuite

Kuvat: iStock, Nelson Garden ja Pexels.com 

 

Lue myös: Evan kanssa pihalla – Hedelmäpuiden leikkaus

Evan kanssa pihalla – Kukkaloistoa koko kasvukaudeksi

Evan kanssa pihalla – Siivoa piha kevättä varten