Sisustusideoita – Rakkaudesta kotiin

Sisustus
Persoonallinen koti tarkoittaa itsensä näköistä kotia. Se ei välttämättä toista muotilehtien sivujen tai somepostausten tyyliä, vaan kuvastaa asukastaan. Kun kodista pitää hyvää huolta, sen kauneudesta saa nauttia vuosikymmenestä toiseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Luonnolliset sävyt värittävät tätä kotia. Kiinnostavat yksityiskohdat tuovat harmoniseen sisustukseen persoonallisuutta.

Koti on yleensä asukkaalleen rakkain paikka ja myös suurin yksittäinen sijoitus. Yllättävän moni kuitenkin unohtaa omakotitaloon muuttaessaan, että mikään ei ole ikuista, vaan kunnostamista ja remontointia tarvitaan matkan varrella useaan otteeseen. Talon rakenteilla ja tekniikalla on tietty oma käyttöikänsä.

Tämän lähes 20-vuotiaan Teri-talon omistaja ei ole unohtanut pitää huolta rakkaasta kodistaan, vaan taloa on kunnostettu vuosien mittaan paljon: Lattiat on vaihdettu lankkuparketiksi muualla, paitsi klinkkeriksi keittiössä ja eteisessä. Kylpyhuonekalusteet, suihkut ja kaakelit on uusittu. Ilmastointilaite ja lämminvesivaraaja on vaihdettu uusiin malleihin. Seiniä on tapetoitu ja maalattu. Julkisivua on huoltomaalattu, katto pesty ja maalattu sekä terassia laajennettu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Ruokailuerkkerissä olevan pöydän ympärille mahtuu tarvittaessa kahdeksan henkilöä nauttimaan talon emännän antimista. Näinä juhlahetkinä pöytä on käännetty ympäri ja päihin lisätty tuolit.

Huolenpito on auttanut pitämään talon arvon ja jopa kasvattamaan sitä, ja myös ulkoasultaan tämä ajattoman ilmeen talo on kestänyt.

– Perinnetalo on aina muodissa, eikä tästäkään osaisi ensi näkemältä sanoa, koska se on rakennettu. Pohjaratkaisu on selkeä, eikä siinä ole turhia kikkailuja. Hillitty koristeellisuus miellyttää minua vieläkin, talon omistaja kertoo.

Tämä kaunis koti merkitsee asukkaalleen todella paljon – kuulemma lähes kaikkea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Koti on paikka rauhoittua ja kokea hyvää oloa. Se on ruuanlaittoa, koirien kanssa sohvalla löhöilyä ja vuodenaikojen ihastelua ikkunoista. Se on saunomista, takkatulen ritinän kuuntelemista ja ystävien tapaamista.

↑ Keittiö on alkuperäisessä asussaan eli vuodelta 2003, sillä klassiset täyspuiset kalusteet ja käytännöllliset kivitasot sopivat edelleen tähän taloon. Kaikki kodinkoneet on vaihdettu vuonna 2020.

Oman näköinen koti

Jos tämä talo on rakas omistajalleen, niin yhtä rakas harrastus on sen sisustaminen. Kaikki tässä kodissa on selkeää ja siistiä, mutta silti mukavaa ja rentoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Rakastan sisustamista jopa enemmän kuin vaatteita! Vaikka sisustus on harkittua, se on myös inspiroivaa ja persoonallista. Koti näyttää omistajaltaan, joka on uskaltanut kuunnella itseään.

– Luotan omaan makuuni, enkä kysele muilta. En seuraa trendejä, mutta toki saan vaikutteita lukiessani sisustuslehtiä ja seuratessani sisustusaiheisia someryhmiä. Ihminen sisustaa kotiaan itselleen ja perheelleen, eikä kenenkään muun mielipiteellä ole merkitystä.

↑ Kakluuni oli talotehtaalla piirretty pariovien viereen nurkkaan, mutta talon omistaja halusin sen lähemmäs sohvaa. ”Varpaat pysyvät lämpiminä, mutta ehkä tilasta tuli turhan ahdas”, hän miettii.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kodin ja asukkaan yhteenkuuluvuuden huomaa esimerkiksi värimaailmasta.

– Olen aina ollut beigen, luonnonvalkoisen ja harmaan ystävä. Nämä värit ovat sattumalta olleet muodissa muutaman vuoden, mutta vaikka eivät olisi muodissa, minun kotini olisi silti tämän värinen.

Pohjan sisustukselle luo talon arkkitehtuuri, sillä pelkistetty ja moderni ei välttämättä olisi omimmillaan tässä perinnetalossa.

– Kaikki hieman rustiikkinen ja rouhea kiehtoo minua. Huomaan sisustusliikkeissä ja someryhmissä aina päätyväni tämän tyylisten kalusteiden ja somisteiden äärelle.

↑ Talon omistaja katseli Javier Mariscalin Garriristuolia 1980-luvulla Fredrikinkadun sisustusliikkeen ikkunasta, mutta silloin hänellä ei ollut siihen vielä varaa. ”Ostin sen paljon myöhemmin desingkirppikseltä.”

Mikki-tuoli ja Disney-kokoelma

Kodin persoonallisuus syntyy myös asukkailleen tärkeistä asioista ja esineistä, joille annetaan tilaa ja näkyvyyttä. Muusta sisustuksesta poikkeavia erikoisuuksia ei pidä kätkeä, vaan tunne, muistot ja huumori saavat näkyä.

Paraatipaikalla ovat esimerkiksi ystäviltä saadut taulut, Javier Mariscalin Mikki-tuoli, vanha kirjepidike mummolasta ja taiteilija Juho Rissasen taulu.

↑ ”Kodissani ei ole kovin kirkkaita värejä, ellei Mikin ja Minnin punaisia housuja lasketa mukaan”, asukas naurahtaa. Lasivitriinissä iloittelee melkoinen Disney-hahmojen kavalkadi.

– Esillä ovat myös isäni veistämät hevoset, keräämääni kuivakukat ja itse tekemäni sulkataulu sekä tietenkin koko lapsellinen Disney-kokoelmani lasivitriinissä.

↑ Yläkerran aulaan voi vetäytyä vaikka lukemaan kaikessa rauhassa. Vaaleanharmaat seinät korostavat valkoisten esineiden kauneutta ja herkkyyttä.

↑ Vino katto ja ruskean sävyyn taittavat seinät tuovat 18-neliöiseen makuuhuoneeseen lämmintä ja kotoisaa tunnelmaa.

Ajan kulkua ei huomaa lähes 20-vuotiaasta perinnetalosta, josta on pidetty hyvää huolta.

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Kristiina Vahvaselkä