Sisustusideoita – Valon koti

SisustusTalo

Ajaton omakotitalo saa sydämen läpättämään. Se on täydellisen valoisa ja avara suurine ikkunoineen mutta silti suojassa vehreyden keskellä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Piippuköynnöksen sydämenmuotoiset lehdet toivottavat lämpimästi tervetulleeksi.

Ystävä tuli ensimmäistä kertaa meille kylään ja istahti olohuoneen sohvalle. Hän huokaisi spontaanisti ja syvään ihastellen, miten rauhallinen tunnelma täällä onkaan, kertoo talon omistaja.

Arkkitehti piirsi talon Espoon Kurttilaan vuonna 2002. Kaikki on rakennettu paikalla ja suunniteltu juuri tälle perheelle. Makuuhuoneita on neljä, ja lisäksi on parvi työskentelyä tai pelaamista varten.

Varaava takka ja muutaman portaan tasoero jakavat olohuoneen ja keittiön. Suunnitteluvaiheessa arkkitehti sai perheeltä toiveen, että ruokapöytä halutaan paraatipaikalle korkeaan tilaan, johon ylettyy sekä aamu- että ilta-aurinko ja joka on toiminnallisesti kaiken keskellä.

Toivelistalle päätyivät myös runsas ikkunapinta-ala etelän ja lännen suuntaan sekä tilava sauna ikkunalla. Vaikka lasia on melkoisesti, talon tunnelma ei ole lainkaan akvaariomainen. Julkisivu kadun suuntaan on hyvin suljettu.

Olohuoneen öljytyssä tammiparketissa on luonnollisen materiaalin tuntu, ja se sopii kauniisti ikkunakarmien sävypariksi. Sohvaryhmä on HT Collectionin Donna, valaisimet Luceplanin Costanzat ja matto Ikeasta. Varaavan takan luukut tilattiin Tapani Puosi Oy:stä.

Varaava takka täydentää lämmitystä

Rakentamisessa on käytetty mahdollisimman ekologisia materiaaleja. Julkisivu maalattiin Uulan Roslagin mahonki -pintakäsittelyaineella Kallio-sävyisenä ja eristeeksi valittiin ekovilla.

Talossa on osittain varaava lattialämmitys. Kotia lämmitetään usein myös varaavalla takalla, koska se on tehokas ja sijaitsee keskellä kotia.

Kodin tyyli on muotoutunut vuosien aikana. Siellä on paljon itse tehtyä ja perittyä tavaraa, kuten lasten tekemää taidetta, mummon vanha, lähes kolme metrinen kultapeili ja perheen äidin muovaamia keramiikkaruukkuja.

Jos isoja ruukkuja ja vateja alkaa kertyä liikaa, niitä voi sijoitella myös isolle pihalle ja hulppealle terassille.

↑ Kookas terassi on täydellinen jatke sisätiloille. Terassin ruokapöytä on suunniteltu itse, ja mustaksi maalatut tuolit hankittiin vuosia sitten Ikeasta.

Parasta elämää terassilla

Perhe rakastaa kookasta terassiaan, jolla viihdytään melkeinpä joka säällä. Terassi jakautuu toiminnalliseen puoleen ja oleskelutilaan.

Toiminnallisella puolella istutetaan kasveja ruukkuihin ja laitetaan ruokaa sekä grillataan. Paraatipuolella eli oleskelutilassa nautitaan olosta, syödään ja juodaan sekä vietetään aikaa. Keittiöstä pääsee suoraan grillipaikalle, josta taas on lyhyt etäisyys terassin ruokaryhmälle.

Pihassa liikkuu myös paljon villieläimiä, kuten peuroja, jäniksiä ja lintuja, joskus jopa kettu.

Pergolan päällä lepäävät villiviiniköynnökset varjostavat olohuoneen suuria ikkunoita mukavasti kesäisin. Ne suojaavat myös häikäisyltä.

↑ Tässä talossa on tarjolla avaruutta, valoa ja persoonallisuutta. Parven portaat ovat puuseppä Thomas Burmanin tekemät, ja kaiteiden suunnittelussa auttoi sisustusarkkitehti Katri Koski. Keittiönpöydän ääreen paistaa sekä aamu- että ilta-aurinko. Järeä tamminen ruokapöytä on puuseppä Thomas Burmanin taidokasta työtä ja mittojen mukaan tähän teetetty.

↑ Villiviiniköynnökset pergolan päällä suojaavat olohuoneen suuria ikkunoita liialta auringonvalolta.

↑ Keittiöstä pääsee kulkemaan grillipaikalle, josta taas on lyhyt matka ruokaryhmille.

↑ Keittiökaapistot ovat italialaisen Gatto-keittiön ja kestäneet hyvin aikaa. Välitila on maalattu liitutaulumaalilla. Siihen päivitetään ostoslistalle tulevia tarpeita. Akryylivalaisin on Kera Interiorin Leonardo.

↑ Makuuhuoneen seinä on maalattu Tikkurilan sisämaalilla, värikartan sävyllä M499 Mantteli. Pellavainen päiväpeite on Tallinnan-tuliainen Zizistä. Yöpöytänä on Artekin 69-tuoli.

↑ Valoisaan kylpyhuoneeseen valittiin Pukkilan 10 x 10 senttimetrin laatat, Ikean keittiökaapistot alakaapeiksi ja Kvikiltä yläkaapit. Tyttären huone sijaitsee talon pohjoispäädyssä. Yöpöydällä viihtyy erittäin helppohoitoinen palmuvehka.

Teksti: Katja Enarvi, kuvat: Jan Tuomisto & Lilli Salminen

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

BO LKV köynnös olohuone pergola sisustusideoita sisustusinspiraatio sisutusideat suomela Teema terassi


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: