Milloin teflonpannu tulisi uusia?

Keittiö
Teflonpannu kestää käyttöä yleensä kahdesta viiteen vuoteen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
11.10.2023

Teflonpannu tunnetaan kätevästä tarttumattomasta pinnoitteestaan, jota moni ruoanlaittaja arvostaa. Ominaisuuksiensa ansiosta ruoka ei pala ja voin tai ruokaöljyn käyttötarve pienenee olennaisesti esimerkiksi valurautapannuun verrattuna.

Kuinka kauan teflonpannu kestää käytössä?

Asianmukaisesti käytetyn ja puhdistetun teflonpaistinpannun pitäisi kestää normaalikäyttöä käyttötiheydestä ja hoidosta riippuen kahdesta viiteen vuoteen. Metallisilla työvälineillä kokkaaminen ja teflonpannun käyttäminen korkealla lämmöllä lyhentävät pannun elinikää, kertoo Gigantin myyntipäällikkö Antti Pakarinen.

Tarttumattomasta pinnoitteesta valmistetut paistinpannut soveltuvat hyvin vähärasvaiseen ruoanlaittoon ja ne on helppo pitää puhtaana.

– Kannattaa valita paksupohjainen teflonpannu, jolla ruoat kypsyvät tasaisesti. Lisäksi paksu pohja auttaa telfonpinnoitetta pysymään hyväkuntoisena pidempään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vältä teflonpannun käytössä liian korkeita lämpötiloja

Teflonpinnoite kestää jopa 260 asteen lämpötilan. Sitä korkeammissa lämpötiloissa teflonpinta menettää tarttumattoman ominaisuutensa ja ruoka voi palaa kiinni teflonpannuun.

On erittäin tärkeää, ettei teflonpaistinpannua käytetä liian korkeissa lämpötiloissa. Lisäksi teflonpannun kanssa kannattaa käyttää vain puisia tai muovisia paistolastoja tai kauhoja, jottei pinnoitteeseen tule naarmuja.

Milloin teflonpannu pitää vaihtaa uuteen?

Jos teflonpannun pinnoite on vaurioitunut, alkaa pinnoite irtoilemaan pieninä hiutaleina. Pahoin naarmuuntunut pannu kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen.

Myös esimerkiksi voilla paistettaessa kannattaa olla varovainen liian kovien lämpötilojen kanssa. Voin ruskistaminen heikentää teflonin tarttumatonta pinnoitetta ja samoin käy myös oliiviöljyn kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teflonpannun kanssa paistamiseen kannattaa käyttää rypsi- tai auringonkukkaöljyä.

– Jos haluaa ruokaan voin makua, kannattaa lisätä voi pannulle vasta loppuvaiheessa, jottei voi pääse ruskistumaan.

Milloin teflonpaistinpannu tulisi uusia?

Puhdista teflonpannu hellävaraisesti ja vältä hankaamista

Teflonpannuja ei suositella pestävän astianpesukoneessa, sillä niiden pinnoitteeseen voi tulla helposti naarmuja.

Myös nopea lämmönvaihtelu voi vahingoittaa teflonpinnoitetta. Teflonpannua ei kannatakaan heti käytön jälkeen laittaa tiskialtaaseen kylmän veden alle, vaan pannun on hyvä antaa jäähtyä itsekseen ennen puhdistusta tai huuhtelua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos teflonpannussa on pinttyneitä ruokatahroja, kannattaa niiden antaa liota vedessä esimerkiksi yön yli.

Teflonpannun pesu

– Teflonpäällysteisten pannujen ja kattiloiden puhdistamisessa on tärkeää välttää hankausta. Karhunkielet ja vastaavat eivät sovi teflonpinnalle, vaan tahrojen pitää antaa liota ja sitten puhdistaa ne pehmeällä tiskisienellä.

Sopiiko teflonpannu ruoan säilyttämiseen?

Pinnoitetussa pannussa tai kattilassa ei myöskään kannata säilyttää ruokaa, sillä voimakassuolaiset ja -mausteiset ruuat voivat vaikuttaa pinnoitteen ominaisuuksiin heikentävästi.

Jos teflonpannu on kulunut käyttökelvottomaksi, ei sitä pitäisi heittää roskiin vaan palauttaa kierrätykseen, esimerkiksi pannuja myyvään myymälään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Paistinpannut ja kattilat voi palauttaa maksutta kierrätykseen mihin tahansa Gigantin myymälään riippumatta siitä, mistä tuote on ostettu, muistuttaa Pakarinen.

Lue lisää keittiövinkkejä