Pakastaminen: nämä ovat pakastajan yleisimmät virheet

Keittiö
Pakastaminen onnistuu, kun noudatat näitä ohjeita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.6.2024

Pakastaminen on kesän ja syksyn suosittua puuhaa. Ensimmäistä kesän satoa päästään pakastamaan jo heti kesäkuussa ja heinä-syyskuussa vauhti vain kiihtyy, kun metsien ja puutarhojen aarteita säilötään talven varalle.

Ennen syksyn suurta pakastussesonkia on tarvittaessa hyvä sulattaa pakastin, mikäli pakastimeen on kertynyt jäätä. Sulattaminen ja pesu tehostavat pakastimen toimintaa: marjat pakastuvat nopeammin ja niiden maku ja rakenne säilyvät parempana.

Lue pakastamisen yleisimmät kompastuskivet ja saat palkinnoksi laadukkaampia pakasteita. Lisäksi säästät sähkölaskussa, kun pakastin ei kuluta liikaa energiaa.

1. Liian suuren määrän pakastaminen yhdellä kertaa

”Monet tunkevat pakkaseen kerralla kaiken pakastettavan, vaikka ensin tulisi ehdottomasti tarkistaa, kuinka paljon pakastin pystyy kerralla jäähdyttämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pakastimen tehosta riippuen se pystyy jäähdyttämään kerralla 4 kilosta ylöspäin. Jos tavaraa ahdetaan pakastimeen enemmän kuin tämä määrä, pakastimen lämpötila nousee ja siellä olevat pakasteet voivat jopa puolittain sulaa”, kertoo Gigantin kodinkoneiden tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Usein uuden sesongin marjoille tai sienille pitää tehdä tilaa pakastimeen.

Lihan liian nopea sulattaminen on myös yleinen virhe. Liha tulisi ottaa pakastimesta jääkaappiin sulamaan noin vuorokautta ennen lihan valmistamista, jotta lihan nesteet säilyvät ja se pysyy mehevämpänä. Jos lihan sulattaa esimerkiksi mikrossa, lihannesteet valuvat sulatusastiaan tai lautaselle ja lihasta tulee kuivaa”, Viitanen havainnollistaa.

Pakastaminen onnistuu parhaiten oikeassa pakastuslämpötilassa.

Pakastettavat tuotteet on hyvä jäähdyttää ensiksi jääkaapissa, jolloin ne ovat viileitä, eivätkä siten lämmitä pakastinta suotta.

2. Pikapakastuskytkimen kytkeminen myöhässä

”Kaikissa nykyaikaisissa pakastamissa on pikapakastusominaisuus. Pikapakastus pitäisi kytkeä päälle noin vuorokautta ennen suurien määrien pakastamista, jotta pakastin ehtii kylmentyä vaadittuun lämpötilaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Useimmat eivät tätä muista, vaan pikapakastus kytketään vasta silloin, kun uutta tavaraa pistetään jo pakkaseen.

Pikapakastaminen kannattaa erityisesti siksi, että mitä nopeammin tuote pakastuu, sitä paremmin tuotteen koostumus ja esimerkiksi vitamiinit säilyvät”, Viitanen huomauttaa.

3. Pakastaminen liian isoissa ja ilmavissa rasioissa tai pusseissa

Nyrkkisääntö pakastamisessa on se, että mitä pienempään rasiaan tai pussiin pakastettavat laitetaan, sitä parempi, sillä ne pakastuvat nopeammin.

Varsinkin pussittaessa pakastettavia tulisi muistaa poistaa ilma pussista: ilma sisältää kosteutta, joka muuttuu pakkasessa jäähileeksi. Jäähile taas heikentää esimerkiksi marjojen makua. Ilmat kannattaa siis päästää pakastuspusseista pihalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pieni osa marjoista kannattaa pakastaa yksittäin ja laittaa rasiaan vasta, kun ne ovat jäässä. Näin pakastetut marjat voi helposti käyttää esimerkiksi kakun koristamiseen.

Monessa pakastimessa on jo valmiiksi olemassa tähän soveltuva lokero esimerkiksi kylmäkalleja varten tai yksittäispakastettavat marjat voi asettaa pakastimeen mahtuvalle tarjottimelle tai leikkuulaudalle”, Viitanen jatkaa.

Muista: vanha pakastin voi olla energiasyöppö – tarkkaile erityisesti jään muodostumista

Pakastin on aina päällä, joten vanha, tehoton tai huonosti toimiva pakastin voi olla kodin suurimpia energiasyöppöjä.

Kylmälaitteen vieressä olevat lämmönlähteet, kuten uuni, astianpesukone tai lämpöpatteri, lisäävät kylmäsäilytyslaitteen sähkönkulutusta: sijoituspaikan lämpötilan nousu seitsemällä asteella +25 asteesta tuplaa jääkaapin tai pakastimen kulutuksen, kertoo Motiva.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pakastimien laskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan 250 kilowattituntia, mikä voi tarkoittaa vuodessa selvää säästöä sähkölaskussa.

No frost- tai frost free -pakastimet säästävät vielä näitä laskennallisia arvoja enemmän energiaa, sillä niihin ei välttämättä kerry lainkaan jäätä, joka huonontaa pakastimen toimintaa merkittävästi”, Viitanen kertoo.

Jään muodostuminen on tärkein asia, jota pakastamisessa kannattaa tarkkailla.

”Jos johonkin kohtaan pakastimeen muodostuu selkeästi enemmän jäätä, niin luultavasti tiiviste vuotaa siinä kohdassa.

Jos pakastin on muuten kunnossa ja palvelee pakastajan tarpeita, kannattaa vaihtaa pelkkä tiiviste. Tiiviste ei paljoa maksa, ja useimmissa malleissa sen pystyy vaihtamaan itsekin helposti.”

Lue myös nämä kodinkonevinkit