Kodinkoneiden sähkönkulutus – näin paljon eri laitteet kuluttavat

Talo
Kodinkoneiden sähkönkulutus vaikuttaa käytetyn sähkön määrään.
Mitä luulet, kannattaako käyttää vedenkeitintä vai kiehauttaa vesi liedellä? Entä kumpi käyttää vähemmän sähköä: airfryer vai uuni? Kun tiedät, mikä on kodinkoneiden sähkönkulutus, voit valita fiksusti ja säästää satoja euroja vuodessa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.3.2024

Kodinkoneiden sähkönkulutus vaikuttaa melkoisesti käytetyn sähkön määrään. Esimerkiksi jääkaappi ja pakastin ovat aina päällä, joten niiden sähkönkulutuksella on iso merkitys. 

Sähkönkulutusta kannattaa seurata useammastakin syystä. Ensinäkin jokaisen tulisi karsia kaikki turha sähkön käyttö, sillä kulutuspiikkeinä sähköstä voi tulla pulaa. Toinen – kukkarossa tuntuva – syy on se, että sähkö maksaa melkoisesti kulutuspiikkeinä.

Yksi tapa pienentää sähkölaskua on tehdä sähköä kuluttavia asioita kulutushuippujen ulkopuolella tai jopa yöllä, jolloin pörssisähkö on aina edullista. Mutta esimerkiksi ruokaa on tehtävä silloin, kun nälkä iskee, ja jääkaapit sekä pakastimet eivät sammu kalliiin sähkön aikaan. Siksi on hyvä tietää kodinkoneiden sähkönkulutus ja vertailla eri keinoja säästää sähköä.

Tarkista ensin nämä asiat

  • Pakastimen ja jääkaapin ikä. Vanhan pakastimen kulutus saattaa olla kolminkertainen uuteen verrattuna ja sillä alkaa jo olla merkitystä, koska kylmälaitteet ovat päällä koko ajan.
  • Pakastimen ja jääkaapin sijainti. Hellan tai uunin vieressä on liian lämmin.
  • Puhdistus- ja huoltotarve. Kun pidät laitteesi kunnossa, ne eivät ala yhtäkkiä ahmimaan energiaa.
  • Energiamerkintä näkyy laitteen kyljessä olevasta energiamerkkitarrasta. Energiamerkinnän viime vuonna uusittu asteikko on A–G, eli tähdet A:n perästä ovat poistuneet. Jos löydät kotiisi uuden asteikon mukaisen A-energiamerkityn tuotteen, voit onnitella itseäsi!
  • Laitteidesi käyttöohjeet. Oikeanlainen käyttö on energiatehokkainta.
Kylmälaitteet vievät paljon sähköä, koska ovat koko ajan päällä.

Energian mittayksikkö on kilowattitunti eli kWh. Sähkön hinta lasketaan sentteinä kilowattituntia kohti. Kylmälaitteet vievät paljon sähköä, koska ovat koko ajan päällä.

Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötila

Jääkaappi ja pakastin ovat aina päällä, joten ne kerryttävät kodin sähkölaskua tuntuvasti. Muiden kodinkoneiden sähkönkulutus ei yllä samalle tasolle, koska niitä käytetään vain hetkittäin. Jääkaapissa ja pakastimessa energiamerkinnällä on siis väliä ja sillä, että ne ovat kunnossa. Jos kylmälaite on reippaasti yli 10-vuotias, voi olla aika vaihtaa uudempaan malliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jääkaapin sijainnilla on yllättävän paljon merkitystä. Lämmin ympäristö lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta. Myös jos kaappi on liian tiiviisti seinää vasten, ilma ei pääse kiertämään ja väliin kertyvä pöly heikentää ilmankiertoa.

Myös liian kylmä lämpötila on tehokas energiasyöppö: pakastimen lämpötilaksi riittää –18 °C.

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2–6 °C sen mukaan, mitä siellä säilytetään: erityisen herkkiä lämmölle ja siis kylmää kaipaavat tuotteet ovat tuore kala ja liha, tyhjiöpakattu kylmäsavustettu ja graavisuolattu kala sekä mäti. Ei ole järkeä nostaa jääkaapin lämpötilaa ja antaa ruokien pilaantua.

Näin säästät sähköä – jääkaappi ja pakastin

  • Imuroi kylmälaitteen tausta kahdesti vuodessa.
  • Pyyhi laitteen tausta säännöllisin väliajoin. Kylmälaitteen taustaa peittävä pölykerros voi lisätä sähkönkulutusta 30 prosenttia.
  • Sulata pakastin ainakin kerran vuodessa.
  • Tarkista, että kylmälaitteen ovien tiivisteet ovat ehjät ja puhtaat.
  • Jäähdytä ruoka ennen sen laittamista jääkaappiin tai pakastimeen.
Induktioliesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautaliesi.

Liedellä on väliä, kun järkeistää sähkön kulutusta. Ruuanvalmistustavat ylipäänsä vaikuttavat vuotuiseen sähkön kulutukseen merkittävästi.

Induktioliesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautaliesi

Induktioliesi kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin keraaminen liesi, joka taas kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin valurautaliesi. Valurautalieden vaihtaminen induktiolieteen tuo jopa 40 prosentin säästön sähkönkulutukseen: Sähköliesi/sähköuuni kuluttaa keskimäärin noin 1–2 kWh/vrk ja induktioliesi/-uuni 0,6–1,2 kWh/vrk.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uuni syö sähköä enimmäkseen lämmetessään, mutta sen jälkeen lämpö pysyy yllä vähemmällä energialla. Lämmetessään uuni voi hyvinkin käyttää sähköä useamman kilowatin verran. Toisaalta uuni lämpenee melko nopeasti, eikä kulutus sen jälkeen ole kovin suurta. Esimerkiksi neljän tunnin paistaminen uunilla kuluttaa sähköä noin 1–3 kWh.

Nopeus on valttia sähkönkulutuksessa! Ruoka kannattakin lämmittää mikroaaltouunissa aina, kun se on mahdollista. Mikro käyttää sähköä ainoastaan 0,12–0,2 kWh/10 min, ja siinä ajassa saa lämmitettyä kokonaisen aterian.

kodinkoneiden sähkönkulutus - airfryer

Moni valmistaa uunissa sellaista ruokaa, joka tulee aivan yhtä maukkaaksi airfryerissä ja vähemmällä sähköllä.

Paljonko airfryer kuluttaa sähköä? Entä uuni?

Airfryer on varsin tehokas ruuan kypsentäjä. Työtehoseuran vertailun mukaan 650 grammaa uunijuureksia tarvitsee valmistuakseen noin 0,5 kWh, 200 gramman pakasteranskalaiserän kypsentäminen 200 asteen lämpötilassa 0,12 kWh ja 200 grammaa pakastekalapuikkoja noin 0,3 kWh.

Yhteensä kalapuikko-ranskalais-uunijuuresaterian valmistamiseen airfryerissä kului siis 0,92 KWh sähköä. Jos sama satsi olisi valmistettu uunissa, sähköä olisi kulunut vähintään 1,5 kWh, sillä uunia olisi pidetty päällä ainakin tunti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Airfryeriä käyttäen säästyisi noin 0,58 kWh, mikä voi vaikuttaa pieneltä säästöltä. Mutta jos sen säästön nappaa talteen joka päivä ja kertoo tänä päivänä vielä melko edullisella pörssisähköhinnalla, säästöksi tulee vuositasolla useampi kymmenen euroa. Jos sähkö maksaisi 30 senttiä, säästö nousee jo reiluun 60 euroon.

Näin säästät sähköä ruuanvalmistuksessa

  • Hyödynnä sähköliedessä kuuman levyn jälkilämpö: sammuta virta jo hieman ennen kuin ruoka on valmista.
  • Tee uunissa viikon ruuat kerralla. Pidä uuniluukku kiinni, ettei lämpö karkaa.
  • Kokeile pataruuan hauduttamista induktioliedellä sen sijaan, että käyttäisit sähköuunia.
  • Käytä airfryeriä uunin sijaan.
  • Lämmitä perunoiden keitinvesi vedenkeittimessä.
kodinkoneiden sähkönkulutus

Kahvinkeitin ja vedenkeitin ovat sähköpihejä laitteita, joita voi käyttää melko huoletta.

Hyödynnä vedenkeittimen tehokkuus

Vedenkeittimen nopeutta ja energiataloudellisuutta kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi perunoiden keitinvesi kuumenee vedenkeittimellä nopeammin ja vähemmällä energialla kuin liedellä.

Pienet keittiökoneet kuluttavat vain vähän sähköä, joten niitä voi periaatteessa käyttää huoletta tarpeen mukaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka hetkittäinen käyttö ei tule kalliiksi, mutta pitkään jatkuva käyttö taas tulee. Jos esimerkiksi pitää liesituuletinta päällä aina, siitä voi yhtäkkiä tulla satasen turha lasku vuositasolla.

Kodinkoneiden sähkönkulutus: keittiön pienkoneet

  • Kahvinkeitin, vedenkeitin ja leivänpaahdin 0,1 kWh/10 min
  • Parilla tai vohvelirauta 0,2 kWh/10 min
  • Monitoimikone 0,07 kWh/10 min
  • Liesituuletin 0,2 kWh/tunti

Kodinkoneiden sähkönkulutus pienenee, kun peset vain täysiä koneellisia

Pesukoneet ovat kodin energiasyöppöjä, mutta jääkaapin ja pakastimen lailla välttämättömiä kodin laitteita. Molemmat kuluttavat kuluttaa jopa 0,6–1,6 kWh pesukerralta, joten niiden käytössä kannattaa jo ihan sähkönsäästön nimissäkin olla tarkkana. Tarkkuus merkitsee koneiden pitämistä puhtaana esimerkiksi kalkista ja täysien koneellisten pesemistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Veden kulutuksen kannalta käsin tiskaaminen ei kannata, sillä astioiden pesu ja huuhtelu käsin voi kuluttaa 35–140 litraa vettä, kun taas astianpesukoneessa vettä kuluu vain 6–17 litraa. Poista likaisista astioista vain ruoantähteet mutta älä huuhtele sen enempää.

Astianpesukonetta ostaessa kannattaa tarkistaa, että laitteessa on eko-pesuohjelma, jossa astiat pestään matalammassa lämpötilassa ja kuivaaminen tapahtuu ilman koneellista kuivausta niin, että koneen luukku aukeaa.

Tosin eko-ohjelma voi kestää neljättä tuntia, mikä on hyvä ottaa huomioon: konetta ei saa jättää valvomatta yksin kotiin. Jos hyödyntää halvan sähkön yöllä, kannattaa hankkia vuotovahti ja tarkistaa palohälyttimen kunto.

kodinkoneiden sähkönkulutus - kännykän lataus ja tietokoneet

Kannettava tietokone ja tabletti eivät kuluta ihmeemmin sähköä. Älypuhelimen lataus tyhjästä täyteen vie 0,2–0,6 kWh.

Läppäri, kännykkä ja led-tv ovat energiapihejä

Kannettava tietokone käyttää sähköä vain murto-osan pöytätietokoneeseen verrattuna. Erityisesti pelitietokoneet syövät sähköä, koska ovat tehokkaita myllyjä. Kannettava tietokone käyttää tunnissa sähköä 0,03 kWh ja pöytätietokone 0,13–0,18 kWh. Tabletin sähkökululutus päivässä on 0,003 kWh.

Led-television virrankulutus ei päätä huimaa, mutta silti se kannattaa kytkeä pois päältä eikä jättää valmiustilaan. Jos televisioon on kytketty useampia laitteita, kannattaa hankkia jatkojohto, jossa yhdellä napinpainalluksella virta katkeaa kaikista laitteista.

Samoin, vaikka kannettavan tietokoneen tai puhelimen laturin jatkuva pitäminen pistorasiassa ei juuri näy sähkölaskussa, siitä tavasta voi koitua ongelmia Suomen mittakaavassa: jos kaikki Suomen kännykkälaturit ovat koko ajan pistorasiassa, syntyy yksittäisten ihmisten pienestä kulutuksesta suuri yhteenlaskettu kilowattimäärä hukkaenergiaa.

Lue lisää sähkön säästämisestä