Evan kanssa pihalla – Ulkotilat viihtyisiksi ruukuilla ja kasveilla

Piha
Varastoihin kertyvien ruukkujen inventaario kannattaa tehdä ajoittain, sillä kätköistä voi löytyä todellisia aarteita. Pienellä tuunauksella vanhastakin ruukusta saa paljon iloa pihalle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Pihan sisustamiseen ruukuilla ei ole yhtä oikeaa tapaa. Johonkin sisäänkäyntiin sopii ruukkusommitelma vanhoista parittomista ruukuista ja toiseen yksi suurempi moderni ruukku. Myös uuden ja vanhan yhdistäminen on hyvä idea.

Valo-olosuhteet vaikuttavat myös ruukussa elävien kasvien menestymiseen. Terassihortensiaa ei kannata istuttaa paahteiselle puolelle tai toivoa pelargonialta runsasta kukintaa pihan syvimmässä varjossa.

Evan vinkki: Kasvit viihtyvät suuressa ruukussa, sillä tilaa on enemmän eikä kasteluakaan tarvita niin usein kuin pienessä. Suureen ruukkuun mahtuu myös monipuolisemmin kasveja ja siinä monivuotiset kasvit myös talvehtivat paremmin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruukkuun tarvitaan salaojitus

Hyvä kasvualusta ja ruukun salaojitus vaikuttavat kasvin viihtyvyyteen.

Ennen istutustöitä on hyvä tarkistaa, että ruukussa on reikä pohjassa. Ylimääräinen vesi valuu reiästä ulos, mikä on kasvien kannalta elintärkeää.

Ruukun pohjalle kaadetaan ruukkusoraa salaojaksi. Soran päälle asetetaan veden läpäisevä kangas tai sanomalehti, joka erottaa soran ja mullan toisistaan. Kankaan päälle lisätään multaa, johon kasvit istutetaan. Ruukkuistutuksissa käytetään joko kesäkukkamultaa tai tavallista puutarhamultaa.

Hyvä hoito tuottaa kukkia

Ruukuissa kasvavat kesäkukat ovat usein ahkeria kukkijoita, jos niille antaa säännöllisesti huomiota.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesäkukat tarvitsevat kastelua ja lannoitusta, sillä muuten ne eivät kukoista syksyyn saakka. Pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Osa kasveista kaipaa lisäksi kuihtuneiden kukintojen poistamista, jotta ne eivät käyttäisi energiaansa siementen muodostamiseen ja uusia kukkia syntyisi nopeammin.

Aurinkoa tai varjoa

Terassit ja parvekkeet sijaitsevat usein pihan aurinkoisimmilla alueilla ja tarjoavat paljon mahdollisuuksia istutuksiin. Jos tilaa on runsaasti, kannattaa valita suuret ruukut, joihin voi istuttaa sekä monivuotisia että yksivuotisia kasveja.

Puolivarjossa ja varjossa kannattaa hyödyntää lehtiperennoja yksivuotisten kasvien lisäksi. Varjon perennoilla on koristeelliset lehdet, jolloin lyhytkestoinen kukinta-aika ei haittaa, koska lehdet tuovat koristearvon ruukkuun myös kukinnan jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lasitetulla terassilla tai parvekkeella lämpötila kohoaa usein liian korkeaksi kasveille, joten tilaa täytyy tuulettaa. 

↑ Saniaiset tuovat kukkien joukossa rehevyyttä ruukkuun.

Vinkki!

Istuta auringon puolelle ruukkuihin kataja, laventeli, tulikruunu, pelargonia, samettikukka, hämähäkkikukka, siniviuhka, sinisarja, kosmoskukka, mehitähti, maksaruoho, sininata ja koristekastikka sekä rungolliset pikkupuut, kuten syreeni tai oliivi.Istuta puolivarjon ja varjon ruukkuihin terassihortensia, harsotyräkki, sirokesäkynttilä, uudenguineanliisa, lumihiutale, lamoapila, sarat, rotkolemmikki, kuunlilja ja saniainen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Tulikruunu viihtyy auringossa.

 

Tervetuloa lukijailtaan upeaan puutarhamyymäläämme!

Tiistaina 27. toukokuuta 2021 klo 18–20

GardenLiving Oy, Sinimäentie 6, 02630 Espoo

Illan teemana on pihan ulkotilat ja niiden sisustaminen ruukuilla sekä kasveilla. Maisemasuunnittelija Eva Wuite on paikalla antamassa vinkkejä. Ilta on ilmainen, ja osallistujat saavat normaalihintaisista tuotteista 10 prosentin alennuksen.

Tutustu myös muihin tuotteisiin ja palveluihin osoitteessa www.gardenliving.fi. Puutarhamyymälässä on myytävänä sekä monivuotisia että yksivuotisia kasveja omalle pihalle, parvekkeelle ja terassille.

Ilmoittaudu pian osoitteessa: info@gardenliving.fi

100 nopeinta ilmoittautunutta pääsee mukaan.Seuraamme koronarajoituksissa ajankohtaisia viranomaismääräyksiä ja toimimme niiden mukaisesti.

Sydämellisesti tervetuloa!

Teksti ja kuvat: Eva Wuite