Istutusallas – monta tapaa toteuttaa

Piha
Istutusallas luo pihalle vaihtelevia rakenteita ja korkeuseroja.
Istutusallas luo pihalle vaihtelevia rakenteita ja korkeuseroja: istutusten ei aina tarvitse olla samassa tasossa kuin nurmikko ja kiveys.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.8.2023

Istutusallas on käytännöllinen ja kaunis ratkaisu monenlaisille pihoille. Istutusaltailla on sekä esteettinen että toiminnallinen rooli: näyttävät istutusaltaat rakennuksen yhteydessä sitovat arkkitehtuurin ympäröivään pihaan tai luontoon.

Istutusallas luo yksityisyyttä ja näkösuojaa

Istutusaltaiden avulla saa myös luotua pihalle nopeasti yksityisyyttä ja näkö­suojaa, sillä korotettuun altaaseen istutetut kasvit ovat jo lähtökohtai­sesti 40–80 cm korkeammalla kuin maanpinta.

Rinnetonteilla, joissa joudutaan rakentamaan terassit eri korkeu­teen, istutusaltaat ovat loistava tapa maisemoida terassien koolingit eli rakenteet. Samalla terassille saadaan vihreyttä ja viihtyisyyttä.

Mikäli terassi on 50 cm maanpin­nan yläpuolella, on terassille luotava putoamista estävä ratkaisu. Jos korkeusero on enemmän kuin 50 cm, on terassille rakennettava kaide. Koska tämä saattaa olla epäesteettinen ratkai­su, on hyvä miettiä, sopisiko kohtaan korotettu istutusallas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun istutusallas nousee terassin pintaa korkeammalle, se muodostaa samalla kasveineen terassista viihtyisän huoneen.

Puutarha on tasapainoinen kokonaisuus, kun rajaat istutukset selkeästi ja valitset rakennusten tyyliin sopivat materiaalit.

Istutusallas – kivestä vai puusta?

Luonnonkivestä saadaan valmistettua erittäin tyylikkäät istutusaltaat. Graniittiset lohkarekivet tai liuskekivestä lohkotut muurikivet ovat tähän tarkoitukseen mielestäni parhaimmat.

Betonisten muurikivien valikoi­ma on laaja. Jos allas on alle 80 cm korkea, voi muurin rakentaa ilman betonitukea ja ­anturaa. Tällaisiin rakenteisiin soveltuvat tyylikkäät antiikkimuurikivet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puuterassin ja ­portaiden yhtey­teen allas voidaan rakentaa myös terassipuusta. Puu on hyvä suojata sisäpuolelta esimerkiksi patolevyllä.

Puuterassin ja ­portaiden yhtey­teen allas voidaan rakentaa myös terassipuusta.

Istutusaltaiden on oltava pohjasta vettä läpäiseviä, kivialtaiden pohjat routimattomaan maahan perustettu­ja.

Jos altaaseen halutaan istuttaa pensaita, on mullan syvyys oltava vä­hintään 60 cm ja altaan leveys 80 cm. Perennojen, koristeheinien, yrttien ja kesäkukkien altaan korkeus voi olla matalampi, eli 30–50 cm.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruukkuistutukset – 3 vinkkiä kotipuutarhaan

1. Osta mieluummin muutama iso ruukku kuin monta pientä. Ne ovat näyttäviä, ja kasvit viihtyvät niissä paremmin kuin pienissä ruukuissa. Multakin pysyy pitempään kosteana eikä sitä tarvitse koko ajan kastella.

2. Kaunis ja trendikäs istutus syntyy yhdistele­mällä koristeheiniä, kesäkukkia ja erikoisen­ muotoisia tai ­värisiä perennoja. Myös yrtit sopivat hyvin koristeistutusten joukkoon.

3. Muista salaojitus! Jos ruukun pohjassa ei ole reikiä, poraa sinne muutama. Levitä pohjalle reilu kerros leca­soraa, jonka päälle joko suodatin­kangas tai sanomalehtiä. Tämä estää mullan valumi­sen soran joukkoon. Levitä halutessasi pinnalle koristekatetta tai ­kiviä (suodatinkangas myös mullan ja kivien väliin).

Lue myös nämä puutarhaohjeet

Kukkapenkin perustaminen: tärkeintä on hyvä multa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kukkapenkin reunus pitää nurmikon loitolla

Syyshortensia kukkii talveen asti

Huvilasta & Huussista tuttu suunnitteluhortonomi Eva Wuite on tehnyt piha- ja maisemasuunnitteluja jo yli 10 vuoden ajan ympäri Suomea.

www.gardenliving.fi