Koirille vaarallisia jouluruokia: älä anna koirille näitä ruokia

Keittiö
Jouluruoka kiinnostaa myös koiria, mutta monet jouluruoat ovat karvakuonoille myrkyllisiä.
Jouluruokia tahtoisivat monesti maistella myös kodin lemmikit. Moni haluaa hemmotella koiraansa jouluna ja antaa myös koiralle jouluherkkuja. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia, eli valitse herkkupalat tarkkaan tai suosi vain koirille tarkoitettuja makupaloja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.12.2023

Jouluruokia katselevat vesi kielellä karvaiset kaverimmekin. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat kuitenkin jo pieninä määrinä aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Myöskään joulukinkku ja liharuokien terävät luut eivät sovi koirille.

Joulusuklaa voi aiheuttaa koiralle myrkytysoireita

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Osa koirista voi oireilla pienemmästäkin määrästä, eli säilytä kaikki joulusuklaat koiran ulottumattomissa!

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulukinkku, sian ja siipikarjan luut sekä kalanruodot eivät sovi koirille

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta muista, että se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa, jotta kiusaus ei muutu liian suureksi.

Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi. Sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista siis myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Hiiva

Erilaiset taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säilytä siis nousevat taikinat koiran ulottumattomissa.

Pähkinät

Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Säilytä siis pähkinät koiran ulottumattomissa.

Jos koiran on vaikea vastustaa kiusauksia keittiössä, voi olla parempi pitää koira keittiöstä poissa kokkailun ajan.

Koirille vaarallisia jouluruokia ovat myös

  • Rusinat
  • Raaka sipuli

Joulutähti on monen suomalaisen mielestä se ainoa oikea joulukukka. Joulutähden oikealla hoidolla kukka kestää kauniina pitkälle joulun jälkeenkin.

Vaarallisten jouluruokien lisäksi on hyvä vältellä myrkyllisiä joulukukkia

Joulukukkien sesonki on haasteellinen aika lemmikinomistajille, sillä suuri osa perinteisistä joulukukista on myrkyllisiä. Esimerkiksi amaryllis, atsalea, hyasintti, jouluruusu ja misteli voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Myös peikonlehti on lemmikeille myrkyllinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä jouluvinkit

Myrkylliset joulukukat kissalle ja koiralle: vältä näitä kukkia

Joulu joka kotiin: hyödynnä joulun parhaat ohjeet ja ideat

Keittiön joulusiivous sujuu näillä nikseillä

Joulutähti: parhaat vinkit joulutähden hoitoon ja ostamiseen

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kranssi on komea helppotekoinen joulukoriste

Jouluruoka: tässä ovat suosituimmat jouluruoat ja ruokareseptit