Myrkylliset joulukukat kissalle ja koiralle: vältä näitä kukkia

Sisustus
Myrkylliset joulukukat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita lemmikeille.
Myrkylliset joulukukat on syytä pitää kotieläinten ulottumattomissa tai jopa jättää suosiolla hankkimatta. Lue eläinlääkärin neuvot!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.12.2023

Myrkylliset joulukukat voivat aiheuttaa lemmikeille lieviä tai vakaviakin oireita sen mukaan, miten paljon kasvia eläin on saanut elimistöönsä. Yllättävän monet suosituista joulukukista – myös monet yleisimmistä huonekasveistamme – ovat myrkyllisiä kotieläimille.

Pennut maistelevat uteliaina kaikenlaista – myrkylliset joulukukat kannattaa jättää ostamatta

Jos perheessä on koiran- tai kissanpentu, kannattaa olla erityisen varuillaan, sillä pennut ovat kovin uteliaita maistelemaan kaikkea eteen osuvaa ja pienikin huomion herpaantuminen voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Pentuperheen kannattaa varmuuden vuoksi jättää myrkylliset joulukukat ostamatta ja valita sen sijaan esimerkiksi turvallinen joulukaktus.

Myrkylliset joulukukat saattavat päätyä uteliaiden lemmikkien maisteltavaksi.

Myrkylliset joulukukat saattavat päätyä uteliaiden lemmikkien maisteltavaksi.

Yleisimmät myrkylliset joulukukat ja -kasvit

  • amaryllis
  • atsalea
  • hyasintti
  • jouluruusu
  • kielo
  • liljat
  • misteli
  • tulppaani

Onko joulutähti myrkyllinen lemmikeille?

Joulutähden kohdalla ei ole näyttöä siitä, että se olisi aiheuttanut vakavia myrkytystapauksia lemmikkieläimille. Etenkin kissoilla voi olla luontaista taipumusta kiinnostua kodin uusista kasveista, mutta joulutähden maistelu johtaa lemmikille todennäköisesti korkeintaan lievään limakalvoärsytykseen, toteaa eläinlääketieteellisen farmakologian professori emerita Outi Vainio Helsingin yliopistosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ihmiselle joulutähti on Myrkytystietokeskuksen mukaan paikallisesti ärsyttävä. Tämä voi tarkoittaa lievää limakalvoärsytystä tai iho-oiretta suorassa kontaktissa kasviin, mutta haitallisen myrkyllinen se ei ole ihmisellekään.

Korvaa myrkylliset joulukukat turvallisilla vaihtoehdoilla

Joulukukista esimerkiksi ardisia, joulukaktus ja tulilatva ovat myrkyttömiä ja sopivat lemmikkieläinkoteihin.

Koira tai kissa söi myrkyllistä joulukasvia – tunnista oireet ja toimi oikein

Eläinlääkäri Laura Rajakallio Petmobiilista kertoo, että myrkylliset kasvit voivat aiheuttaa koiralle hyvinkin erilaisia oireita syödyn kasvin mukaan. Oireet voivat tulla heti tai viiveellä.

Suurin osa oireista on ruuansulatusongelmia, kuten oksentelua ja ripulointia, mutta myös tasapainohäiriöitä, hermostuneisuutta, kiihtynyttä hengitystä, kouristelua tai hengitysvaikeuksia voi esiintyä, Rajakallio listaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kissan myrkytysoireita voi olla hankalampi huomata heti ja oireet voivat ilmetä vasta jonkin ajan kuluttua altistumisesta.

Kissa voi olla väsynyt, apaattinen tai ruokahaluton. Se voi oksennella ja ripuloida tai kuolata. Muita oireita voivat olla esimerkiksi vaaleat limakalvot, kiihtynyt hengitys sekä hermostuneisuus tai yliaktiivisuus, Rajakallio kertoo.

↑Koiran nenä etsii koko ajan kiinnostavia asioita, joihin voisi tutustua. Jos kotona on utelias ja touhukas koira, kannattaa seuralla tarkasti sen kiinnostusta kukkia ja kasveja kohtaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Konsultoi aina myrkytystilanteessa eläinlääkäriä

Koiran tai kissan myrkytystapauksessa, tai kun sellaisesta on epäily, tulee konsultoida eläinlääkäriä.

– Tällöin tulee tietysti tietää, mitä kasvia, mitä osaa kasvista ja miten paljon kasvia eläin on syönyt. Eläinlääkäri arvioi, onko hoitotarvetta ja miten kiireellä lemmikki tarvitsee hoitoa, Rajakallio neuvoo.

Koiraa voi ensiapuna yrittää oksettaa vetyperoksidilla, jota saa apteekista ilman reseptiä.

– Koiralle annetaan 3-prosenttista vetyperoksidia suoraan suuhun noin 2 millilitraa painokiloa kohden, Rajakallio neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oksettamista ei saa kokeilla, jos koiran yleisvoinnissa on nähtävissä merkkejä tajunnan tason alenemisesta.

Oksettamisen jälkeen koiralle voi antaa lääkehiiltä joko tabletteina tai liuoksena 0,5–1 grammaa painokiloa kohden estämään myrkyllisen aineen imeytymistä suolesta verenkiertoon.

Kissaa ei sen sijaan saa yrittää saada oksentamaan, vaikka se toki voi oksentaa luonnollisena reaktiona.

Vetyperoksidia ei saa antaa kissalle, mutta lääkehiiltä voi myrkytystapauksissa annostella sillekin, Rajakallio neuvoo.

Jouluvalot ja muut joulun sähkölaitteet voivat olla lemmikeille vaarallisia.

Kissat voivat leikkisinä eläiminä kiinnostua lahjapakettien naruista ja valosarjoista, joista voi kuitenkin koitua niille paljon harmia.

Muitakin vaaroja kuin myrkylliset joulukukat

Kasvin aiheuttama myrkytystila on kissoilla ja koirilla onneksi harvinainen. Eläinlääkäri Laura Rajakalliokaan ei ole kohdannut työssään myrkyllistä joulukukkaa mutustellutta kissaa tai koiraa, vaikka joillakin kissoilla on saattanut olla lieviä vatsan ärsytysoireita esimerkiksi vehkan maistelusta.

– Sen sijaan esimerkiksi ksylitolin, suklaan ja rotanmyrkyn aiheuttamia myrkytyksiä olen hoitanut, Rajakallio kertoo.

Joulun alla on siis hyvä muistaa myös, että osa jouluherkuista on hengenvaaraksi koirille ja kissoille, joiden nenät välillä etsivät herpaantumatta herkullista syötävää.

Lue myös nämä jouluohjeet

Koirille vaarallisia jouluruokia: älä anna koirille näitä ruokia

Joulukuusen hoito: näin joulukuusi pysyy kauniina pitkään

Keittiön joulusiivous sujuu näillä nikseillä

Onko kotonasi liian vanha palovaroitin?

Joulu joka kotiin: hyödynnä joulun parhaat ohjeet ja ideat

Joulukuu on vaarallisin kuukausi tulipalojen määrissä mitattuna