Kranssi on komea helppotekoinen joulukoriste

Sisustus
Kranssi tehdään perinteisesti havuista, ja joulukranssiin kiinnitetään koristeita.
Kranssi on upea koriste, joka on helppo tehdä itse. Havukranssi on perinteinen koriste ulko-ovessa, mutta kevyemmän kranssin voi tehdä esimerkiksi puolukanvarvuista tai tuoksuvista eukalyptuksen oksista. Koristeet viimeistelevät luomuksen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.12.2023

Kranssi luo tunnelmaa seinällä tai ikkunassa roikkumassa, ja moni ripustaa sen ulko-oven koristeeksi. Itsetehdyn kranssin voi viedä lahjaksi ystäville ja sukulaisille.

Miten tehdä havukranssi?

Kranssi on yllättävän helppo tehdä, ja usein materiaalit löytyvät jopa omasta takaa, kuten katajan, hopeakuusen, tuijan ja muiden havupuiden oksia sekä perennoiden kauniiksi kuivuneita osia. Mausteeksi voi napata maahan pudonneita käpyoksia, heinien hahtuvaisia päitä ja muita talventörröttäjiä.

Havukranssi on perinteisin kranssi, ja siitä syntyy koristelemalla joulukranssi.

Havukranssi on maanläheisen rouhea ja myös mukavan suurpiirteinen tehdä – hansikkaat kädessä. Ikivihreät havut tuovat iloa valkoiseen talvimaisemaan ja pysyvätkin kauniin vehreinä pitkään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Moderni kranssi on monikäyttöinen koriste

Moderni kranssi tehdään esimerkiksi eukalyptuksen oksista. Kranssin voi rakentaa myös esimerkiksi puolukanvarvuista, ruusunoksista tai jopa sammalesta. Kukkakaupoista ja toreilta saa ostettua kranssien materiaaliksi havujen ohella eukalyptusnippuja, pistaasinoksia, marjaisia ruusunoksia.

Kranssista saa erityisen näyttävän sitomalla joukkoon kukkivia kukkia, kuten ruusuja tai neilikoita. Myös kuivakukkakranssi näyttää korealta, ja se säilyy pitkään.

Joulukranssi on ripustettu oveen.
Kranssi on synonyymi seppeleelle ja kyse onkin eräänlaisesta seppeleestä. Monen kodin ulko-ovessa roikkuu joulun aikaan kranssi.

Kranssin pohja

Kranssi rakennetaan rengasmaisen pohjan ympärille. Kranssin pohjan voi ostaa valmiina, mutta sen on helppo tehdä itsekin – saapa ainakin juuri senkokoisen kranssin kuin itse haluaa!

Kranssipohja kannattaa tehdä hyvin, sillä se antaa taideteokselle muodon ja ryhdin.

Hyvää materiaalia pohjaan saa esimerkiksi norjanangervosta, koristearoniasta, ohuesta pajusta tai jostain muusta pihan pensaasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kranssin valmistaminen on helppoa ja nopeaa.
Mitä pienemmästä materiaalista kranssi tehdään, sen sirompi siitä tulee: eukalyptuksesta ja myös esimerkiksi puolukanvarvuista syntyy herkän kaunis kranssi. Eukalyptuskranssi sopii erityisen hyvin sisätiloihin, koska se tuoksuu ihanalta myös kuivuttuaan.

Näin kranssi tehdään: aloita tekemällä pohja

Valitse jokin seuraavista tavoista tehdä kranssille pohja tai kokeile kaikkia.

 • Sanomalehti ja muovipussi: Kääri sanomalehtiä rullalle ja päällystä ne muovikassista leikatulla muovisuikaleella.
 • Rautalanka: Kiedo rautalankaa kolme neljä kertaa ympäri ja sido kiinni muutamasta kohdasta. Kannattaa valita tukevaa rautalankaa mutta kuitenkin sellaista, että sen pystyy taivuttamaan käsin.
 • Pesulahenkari: Metallihenkarissa on ripustuskoukku valmiina, joten se on mitä mainioin kranssipohja. Taivuttele se pyöreäksi.
 • Hulavanne: Muovivanteesta syntyy näyttävän iso kranssi.
 • Oksat: Pajusta tai muista taipuisista oksista syntyy tukeva pohja. Kierrä oksat ympyrän muotoon valitsemaasi kokoon. Voit kiinnittää oksat toisiinsa rautalangalla tai punoa ne yhteen.

Kranssin teko alkaa – esivalmistelut

Kun kranssille on tehty tukeva runko, alkaa kranssin teon taiteellinen osuus.

Perinteisin kranssi jouluksi tehdään havuista, mutta havukranssi on vain yksi vaihtoehto. Ihastuttava kranssi syntyy myös esimerkiksi eukalyptuksen tai ruusun varsista tai vaikka hennoista puolukan varvuista. 

Kranssin tekemiseen tarvitset

 • nippu havuja tai muita puun tai pensaan oksia tai varpuja.
 • sakset, jotka pystyvät oksaan (esimerkiksi oksasakset)
 • ohutta metallilankaa (esimerkiksi floristilankaa)
 • koristeita – oman maun mukaan!
 • koristenauhaa
 • kuumaliimaa koristeiden kiinnittämiseen
 • hanskat sormien suojaksi (neulaset pistävät).

Kranssin voi sitoa myös muunlaisella langalla kuin metallilangalla, mutta metallista lankaa ei tarvitse solmia ja se pysyy tukevasti paikallaan, kun sen on kerran kiristänyt paikalleen. Kukkakauppiaat ja muut ammattilaiset käyttävät floristinlankaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muista jokaisenoikeudet! Tarvitset maanomistajan luvan havujen keräämiseen. Maahan pudonneita oksia ja käpyjä saat kerätä.

Kranssin tekeminen on mukavaa ja rauhoittavaa puuhaa, eikä edes erityisen vaikeaa.

Näin kranssi sidotaan

Kranssissa käytettävät oksat leikataan sopivan pieniksi, jotta ne on helppo kiinnittää kranssin pohjaan. Kun katkoo havun tai vaikka eukalyptuksen oksaa sopivista kohdista, saa monta pikkuoksaa kranssia varten.

Myös kranssissa käytettävien kukkien ja varpujen varret lyhennetään sopivan kokoisiksi ja pituisiksi.

Oksat lajitellaan pöydälle niin, että niitä on helppo napata käsittelyyn.

Kranssin valmistaminen vaihe vaiheelta

 1. Sido ensin aloituslanka kranssipohjan ympärille.
 2. Ota yksi–kolme oksaa (tuuheuden mukaan) käteen, sijoita niiden tyvi aloituslangan kohdalle ja kiepauta lankaa ympärille, että oksista syntyy napakka nippu pohjan päälle.
 3. Ryhdy kiinnittämään oksia kranssipohjaan vastapäivään niin, että uusi oksa tai oksanippu tulee aina hieman limittäin edellisen päälle.
 4. Älä katkaise metallilankaa välillä vaan sido kaikki oksat samalla langalla.
 5. Pari tiukkaa kierrosta riittää kunkin nipun ympäri.
 6. Peitä tällä tavalla koko kranssi havuihin tai muihin valitsemiisi oksiin.
 7. Jos kranssi tulee oveen tai seinälle, takaosa voi jäädä paljaaksi.
 8. Lopuksi päättele rautalanka kiertämällä se vielä kerran kranssin ympärille tiukasti. Kiepauta langasta ripustuslenkki kranssin taakse.
 9. Tarkista, että kranssi näyttää tasaiselta ja tasapainoiselta.
Havukranssi koristellaan jouluiseksi pähkinöin
Joulukranssin kauneus syntyy joulukoristeiden ja havujen yhdistelmästä. Sopivia kranssin koristajia ovat esimerkiksi kävyt, pähkinät, kanelitangot, rusetit, joulupallot, pikkuhimmelit, nauhat, helmet sekä punatulkku-, tonttu- ja enkelifiguurit.

Koristeet viimeistelevät kranssin

Kranssin ympärille voi kiepauttaa silkkinauhan, jonka voi viimeistellä rusetille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muut koristeet – jos niitä haluaa – kiinnitetään rautalangalla tai kuumaliimalla.

Koristeeksi voi laittaa mitä vain, mielikuvituksella ei ole rajaa! Joulukoristeet sopivat kävyt, vanhat joulukuusenkoristeet tai muu kierrätysmateriaali.

Näin tehdään tiivis havukranssi – pari vinkkiä

 • Varaa kaikki tarvikkeet käden ulottuville.
 • Leikkaamalla lyhyempiä oksia kranssista tulee tiivis ja säntillinen.
 • Pidempiä oksia käyttämällä kranssista saa rennon ilmavan.
 • Älä katkaise metallilankaa, vaan kiinnitä koko kranssin havut samalla langalla.
 • Pidä metallilanka mahdollisimman tiukkana koko ajan.

Lue lisää ideoita jouluaskarteluun