Vanhan omenapuun leikkaus, katso ohjeet – 5 perusvinkkiä, katso video!

Piha

Paras aika omenapuun leikkaamiselle on ennen silmujen turpoamista Etelä-Suomessa maalis-huhtikuussa ja pohjoisessa noin kuukautta myöhemmin. Hyvillä ohjeilla ja oikeilla välineillä vanhakin omenapuu saadaan taas edustuskuntoon.

 

1. Vanhan, hoitamattoman omenapuun leikkaukset tulee tehdä vaiheittain useamman vuoden aikana. Puuvanhusta ei saa leikata kerralla liian rajusti, sillä vanha puu ei välttämättä kestä sitä ja voimakkaat leikkaukset kiihdyttävät turhaan vesiversojen kasvua.

2. Leikkaukseen kannattaa varata siihen sopivat välineet. Näitä ovat mm. sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien laikkaamiseen, raivaussakset vähän paksumpien oksien leikkaamiseen. Oksasahaa tarvitaan paksujen oksien ja oksantynkien katkaisuun ja teleskooppivarrelliset oksasakset tai -saha ovat oiva apu ylimpien ja korkealla latvuksessa olevien oksien leikkaamiseen.

3. Kaikkea ei leikata yhden kevään aikana, vaan tarkoitus on poistaa noin viidesosa leikattavista oksista kerralla. Liian voimakas kertaleikkaus kiihdyttää heikkojen vesiversojen kasvua. Paksumpia oksia (halk. 5 cm tai enemmän) poistetaan kerralla vain 2-3 kpl, jotta puun kasvu ei kärsi liikaa.

4. Omenapuun säännölliset leikkaukset lisäävät puun satovuosia ja elinvoimaisuutta. Tarkoitus on tehdä puun latvuksesta ilmava. Suoraan ylöspäin kasvavat, liian jyrkässä oksakulmassa olevat oksat poistetaan, sillä ne ovat vaarassa repeytyä vuosien saatossa. Toisiaan hankaavat, puun sisään päin kasvavat sekä kuolleet oksat leikataan myös pois.

 

5. Oikea leikkauskohta on tärkeää. Oksiin ei pidä jättää ylimääräisiä tappeja jäljelle vaan ne katkaistaan heti oksakauluksen yläpuolelta. Oksakaulus tulee jättää, jotta oksan leikkaushaava umpeutuu.

6. Mikäli puun rungossa ja oksissa on runsaasti jäkälää tai sammalta, voi niitä rapsutella tai harjata pois varovasti juuriharjan avulla vaikka kesäsateeen aikana, sillä jäkälä ja sammal ovat otollisia talvehtimispaikkoja tuholaisille.

Katso video omenapuun leikkauksesta!

Teksti ja kuvat: Hankkija


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

alasleikkaus kevätleikkaus leikata leikkaus omenapuu omenapuun hoito omenapuun leikkaus omenapuut

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.hankkija.fi

Hankkija on täyden palvelun maatalouskauppa

Hankkija on Suomen johtava maatalouskauppaketju, joka koostuu 53 myymälästä ja maatalouden monipuolisimmasta verkkokaupasta. Hankkija-konsernin palveluksessa työskentelee lähes tuhat henkilöä ja 2016 liikevaihto oli 729 MEUR. Hankkija-konserniin kuuluu Hankkija Oy:n lisäksi logistiikkayhtiö Movere Oy, josta Hankkija omistaa 66 %. Lannoitevalmistaja Yara Suomi Oy omistaa Moveresta kolmanneksen. Hankkija-konsernin omistaja on tanskalainen Danish Agro -ryhmä. Agrimarket ja Multasormi muuttivat nimensä perinteitä kunnioittaen Hankkijaksi vuoden 2016 alusta alkaen.

Etelä-Pohjanmaalla osuuskauppa Eepeen alueella Hankkijan jälleenmyyjänä toimii Eepee Agri.

Hankkijan tavoitteena on toimia maatalouden ammattilaisten parhaana kumppanina ja tarjota viljelijälle kaikki maatalouden tuotantopanokset. Hankkijan palveluita tarjoavat myymälöiden lisäksi asiakasvastuumyyjät, konekeskukset ja konemyyjät, myyntikeskus ja Suomen laajin maatalousalan verkkokauppa. Hankkija tarjoaa viljelijälle laajan valikoiman palveluita ja tuotteita: siemenet, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, ammattipuutarhaviljelytarvikkeet, rehut, traktorit, leikkuupuimurit ja maataloustyökoneet, varaosat, työkalut, tarvikkeet ja polttoaineet. Hankkijan valikoimista löytyvät alan johtavat tuotemerkit. Hankkija-perheen arvostettuja brändejä ovat Suomen Rehu ja Kasvuohjelma-kasvinviljelyn palvelukokonaisuus.

Puutarhaharrastajille, hevostalouden ammattilaisille ja harrastajille, lemmikinomistajille sekä rakentajille ja remontoijille on myös tarjolla laadukas tuotevalikoima kilpailukykyiseen hintaan.

Lue lisää: Hankkija