MAINOS

Vanhan omenapuun leikkaus, katso ohjeet – 5 perusvinkkiä, katso video!

Piha

Paras aika omenapuun leikkaamiselle on ennen silmujen turpoamista Etelä-Suomessa maalis-huhtikuussa ja pohjoisessa noin kuukautta myöhemmin. Hyvillä ohjeilla ja oikeilla välineillä vanhakin omenapuu saadaan taas edustuskuntoon.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Omenapuun leikkaus – näin teet sen!

1. Vanhan, hoitamattoman omenapuun leikkaukset tulee tehdä vaiheittain useamman vuoden aikana. Puuvanhusta ei saa leikata kerralla liian rajusti, sillä vanha puu ei välttämättä kestä sitä ja voimakkaat leikkaukset kiihdyttävät turhaan vesiversojen kasvua.

2. Leikkaukseen kannattaa varata siihen sopivat välineet. Näitä ovat mm. sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien laikkaamiseen, raivaussakset vähän paksumpien oksien leikkaamiseen. Oksasahaa tarvitaan paksujen oksien ja oksantynkien katkaisuun ja teleskooppivarrelliset oksasakset tai -saha ovat oiva apu ylimpien ja korkealla latvuksessa olevien oksien leikkaamiseen.

omenapuun leikkaus

3. Kaikkea ei leikata yhden kevään aikana, vaan tarkoitus on poistaa noin viidesosa leikattavista oksista kerralla. Liian voimakas kertaleikkaus kiihdyttää heikkojen vesiversojen kasvua. Paksumpia oksia (halk. 5 cm tai enemmän) poistetaan kerralla vain 2-3 kpl, jotta puun kasvu ei kärsi liikaa.

4. Omenapuun säännölliset leikkaukset lisäävät puun satovuosia ja elinvoimaisuutta. Tarkoitus on tehdä puun latvuksesta ilmava. Suoraan ylöspäin kasvavat, liian jyrkässä oksakulmassa olevat oksat poistetaan, sillä ne ovat vaarassa repeytyä vuosien saatossa. Toisiaan hankaavat, puun sisään päin kasvavat sekä kuolleet oksat leikataan myös pois.

5. Oikea leikkauskohta on tärkeää. Oksiin ei pidä jättää ylimääräisiä tappeja jäljelle vaan ne katkaistaan heti oksakauluksen yläpuolelta. Oksakaulus tulee jättää, jotta oksan leikkaushaava umpeutuu.

6. Mikäli puun rungossa ja oksissa on runsaasti jäkälää tai sammalta, voi niitä rapsutella tai harjata pois varovasti juuriharjan avulla vaikka kesäsateeen aikana, sillä jäkälä ja sammal ovat otollisia talvehtimispaikkoja tuholaisille.

omenapuun leikkaus

Omenapuun leikkaus -video

Teksti ja kuvat: Hankkija

Lue myös: Omenapuun hoito iän mukaan, Omenapuiden vuotuinen hoito – ravinteiden lisääminen, Rohkeutta kääpiöomenapuun leikkaamiseen, Omenapuiden vuotuinen hoito: maanpinnan hoito ja kastelu, Pihasuunnittelu – 10 pahinta pihamokaa – älä tee näin, Huhtikuun pihatyöt – tee nämä nyt ja Pihatöissä 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alasleikkaus kevätleikkaus leikata leikkaus omenapuu omenapuun hoito omenapuun leikkaus omenapuut