Muumiotauti on sienitauti, joka aiheuttaa omenaan pehmeitä ruskeita laikkuja. Laikut leviävät ja muuttavat nopeasti koko omenan ruskeaksi ja lopulta lähes mustaksi. Myöhemmin muumio-omenaan muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden turvin tauti talvehtii – valmiina tartuttamaan uusia omenoita.
Lopulta omenat mustuvat ja muuttuvat sitkeiksi. Mustuneissa omenoissa muumiotauti talvehtii, joten muumio-omenat on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi.
Omenoiden muumiotautia aiheuttaa Monilia Fructigena –sieni. Sieni leviää ilmavirtojen, sadeveden ja hyönteisten mukana hedelmästä ja puusta toiseen. Ilmavirtojen mukana muumiotauti voi levitä helposti jopa satoja metrejä.
Muumiotaudin luonnonmukaista torjuntaa on taudin ennalta ehkäisy. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ja muiden vastaavien reikien kautta.
MAINOSPieniä hedelmäpuita ja marjapensaita voi koittaa suojata ampiaisilta esimerkiksi hyönteisverkoilla tai kasvuharsoilla.
Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa.
Hyvissä ajoin tehdyt hoitoleikkaukset pitävät omenapuun latvuksen ilmavana ja ovat varmin tapa torjua myös muumiotautia. Leikatuissa puissa tulee myös vähemmän hankaumia, jotka altistavat omenankuoren rikkoutumiselle.
Omenalajikkeissa on eroa muumiotaudin esiintymisen suhteen. Samat omenalajikkeet, jotka ovat arkoja omenaruvelle, saavat helposti myös muumiotaudin, sillä muumiotauti iskeytyy helposti ruven tekemän vioituksen kautta. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Bergius, Maikki, Make, Raike, Melba, Lobo ja Punainen Atlas.
MAINOSMyös maan kosteustilan vaihteluilla on yhteys muumiotaudin esiintymiseen. Pitkään jatkuneen poutakauden jälkeen puun saadessa sadetta tai kasteluvettä, paine omenissa kasvaa ja tulee kuoriin halkeamia, joissa muumiotauti aloittaa tuhonsa.
Muumiotauti-itiöt leviävät tuulen mukana jopa satojen metrien matkoja. Siksi muumiotautisten omenoiden oikeasta hävittämisestä pitää huolehtia tarkasti.
Muumiotautisia omenoita kannattaa kerätä kompostoriin sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Saastuneet omenat haudataan kompostin joukkoon ja omenoiden päälle laitetaan kuiviketta sekä kompostimultaa.
MAINOSMuumiohedelmiä ja -lehtiä kannattaa ruiskuttaa kompostissa myös urealla. Se kiihdyttää lahottajamikrobien toimintaa.
Kompostissa lahottajasienet ja -bakteerit tuhoavat muumiotaudin rihmaston. Hajoaminen on sitä nopeampaa mitä kuumempi komposti on. Kun komposti on kypsynyt vuoden tai pari, koko muumiohedelmä on muuttunut vedeksi, hiilidioksidiksi ja mullaksi, jolloin tauti-itiöitä ei mullassa enää ole.
Muumiotautisten omenoiden hävittämiseen on suositeltu usein keinoina myös polttamista ja kompostointia lämpökompostorissa. Kasviaineksen polttamisen sijaan kaikki orgaaninen aines pyritään tänä päivänä kuitenkin mieluummin muuttamaan mullaksi. Lämpökompostorissa kompostin lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiselle.
Tärkeää on myös haravoida muumiotaudista kärsineen omenapuun lehdet syksyllä pois ja käsitellä ne samalla tavoin kuin omenatkin, jotta itiöt eivät pääse leviämään.
MAINOSVanhan omenapuun leikkaus: katso ohjeet ja video!
Lähde: Biolan, YLE
Kuvat: toimitus