Muumiotauti pilaa omenoita: näin hävität muumio-omenat

Piha
Muumiotauti vaivaa omenapuita aina syksyisin
Muumiotauti vaivaa omenapuita aina syksyisin. Kuinka muumiotaudista pääsee eroon ja kuinka muumiotautiset omenat tulisi hävittää oikeaoppisesti?
19.9.2023

Muumiotauti on sienitauti, joka aiheuttaa omenaan pehmeitä ruskeita laikkuja. Laikut leviävät ja muuttavat nopeasti koko omenan ruskeaksi ja lopulta lähes mustaksi. Myöhemmin muumio-omenaan muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden turvin tauti talvehtii – valmiina tartuttamaan uusia omenoita.

Lopulta omenat mustuvat ja muuttuvat sitkeiksi. Mustuneissa omenoissa muumiotauti talvehtii, joten muumio-omenat on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi.

Mistä johtuu muumiotauti?

Omenoiden muumiotautia aiheuttaa Monilia Fructigena sieni. Sieni leviää ilmavirtojen, sadeveden ja hyönteisten mukana hedelmästä ja puusta toiseen. Ilmavirtojen mukana muumiotauti voi levitä helposti jopa satoja metrejä.

Voiko muumiotautia ehkäistä?

Muumiotaudin luonnonmukaista torjuntaa on taudin ennalta ehkäisy. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ja muiden vastaavien reikien kautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pieniä hedelmäpuita ja marjapensaita voi koittaa suojata ampiaisilta esimerkiksi hyönteisverkoilla tai kasvuharsoilla.

Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa.

Hyvissä ajoin tehdyt hoitoleikkaukset pitävät omenapuun latvuksen ilmavana ja ovat varmin tapa torjua myös muumiotautia. Leikatuissa puissa tulee myös vähemmän hankaumia, jotka altistavat omenankuoren rikkoutumiselle.

Esiintyykö muumiotautia kaikissa omenalajikkeissa?

Omenalajikkeissa on eroa muumiotaudin esiintymisen suhteen. Samat omenalajikkeet, jotka ovat arkoja omenaruvelle, saavat helposti myös muumiotaudin, sillä muumiotauti iskeytyy helposti ruven tekemän vioituksen kautta. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Bergius, Maikki, Make, Raike, Melba, Lobo ja Punainen Atlas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös maan kosteustilan vaihteluilla on yhteys muumiotaudin esiintymiseen. Pitkään jatkuneen poutakauden jälkeen puun saadessa sadetta tai kasteluvettä, paine omenissa kasvaa ja tulee kuoriin halkeamia, joissa muumiotauti aloittaa tuhonsa.

Muumiotauti leviää omenoihin ilmateitse.

Muumiotauti ja muumio-omenoiden hävittäminen

Muumiotauti-itiöt leviävät tuulen mukana jopa satojen metrien matkoja. Siksi muumiotautisten omenoiden oikeasta hävittämisestä pitää huolehtia tarkasti.

Voiko muumiotautiset omenat laittaa kompostiin?

Muumiotautisia omenoita kannattaa kerätä kompostoriin sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Saastuneet omenat haudataan kompostin joukkoon ja omenoiden päälle laitetaan kuiviketta sekä kompostimultaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muumiohedelmiä ja -lehtiä kannattaa ruiskuttaa kompostissa myös urealla. Se kiihdyttää lahottajamikrobien toimintaa.

Kompostissa lahottajasienet ja -bakteerit tuhoavat muumiotaudin rihmaston. Hajoaminen on sitä nopeampaa mitä kuumempi komposti on. Kun komposti on kypsynyt vuoden tai pari, koko muumiohedelmä on muuttunut vedeksi, hiilidioksidiksi ja mullaksi, jolloin tauti-itiöitä ei mullassa enää ole.

Muumiotautisten omenoiden hävittämiseen on suositeltu usein keinoina myös polttamista ja kompostointia lämpökompostorissa. Kasviaineksen polttamisen sijaan kaikki orgaaninen aines pyritään tänä päivänä kuitenkin mieluummin muuttamaan mullaksi. Lämpökompostorissa kompostin lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiselle.

Haravoi myös muumiotautisten omenapuiden lehdet

Tärkeää on myös haravoida muumiotaudista kärsineen omenapuun lehdet syksyllä pois ja käsitellä ne samalla tavoin kuin omenatkin, jotta itiöt eivät pääse leviämään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä ohjeet omena- ja hedelmäpuista

Omenapuun istutus syksyllä

Vanhan omenapuun leikkaus: katso ohjeet ja video!

Hedelmäpuiden syyslannoitus