Vanhat ikkunat vaihtoon

Talo
PP0215_Ikkunanvaihto_1
Vetoisien ja huonosti ääntä eristävien ikkunoiden vaihtaminen uusiin sujui jouhevasti. Ikkunoiden uretaanieristys ei päästä lämpöä ulkopuolelle tai melua sisään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Vuonna 1979 rakennetun porvoolaisen omakotitalon van­hoista ikkunoista suurin osa oli huonossa kunnossa. Ikkunat helisivät tuulisella säällä eikä lämmöneriste ollut riittävän hyvä. Lisäksi ulkoa kantautui häiritsevää melua sisälle.

Omistajat päättivät vaihdattaa talon huonokuntoisimmat ikkunat: yhteensä vaihdettiin viisi isoa ikkunaa ja kaksi tuule­tusikkunaa. Urakan toteuttajaksi valikoitui Lämpölux.

Uudet ikkunat asennettiin taloon maaliskuun puolessa­ välissä. Omistajia mietitytti aluksi hieman kylmä vuoden­ aika, mutta onneksi sää suosi eikä vettä tullut tupaan. Asentajien mukaan vuodenaika tai sää eivät vaikuttaneet työhön mitenkään.

Esivalmistelut ja purkutyöt

Ennen töiden aloitusta asentajat varmistivat, ettei ikku­noissa ollut kuljetusvaurioita. Sen jälkeen he suunnittelivat asennusjärjestyksen ja tarkistivat suunnitelman. Sitten asennusalue suojattiin suojamatoilla ja ­peitoilla, jotta asun­non sisälle ei tulisi pölyä tai muuta sotkua. Asukkaiden teh­täväksi jäi vain siirtää huonekaluja pois ikkunoiden edestä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Purkutyöt aloitettiin sahaamalla vanhat ikkunat irti puukkosahalla, minkä jälkeen ne irrotettiin sorkkaraudalla. Vanhojen ikkunanpokien, ­puitteiden, eristeiden ja roskien poiskuljettaminen kuului urakkaan.

Uretaani eristää lämpöä ja ääntä

Uudet ikkunat kannettiin sisäkautta huoneisiin. Pakkasella ikkunat nostetaan mahdollisimman pian aukon siivouksen jälkeen paikalleen, mutta tällä kertaa mittari näytti lämpö­asteita eikä niin kovaa kiirettä ollut.

Purkutöiden jälkeen ikkuna­-aukko ja asennusalue imu­roitiin. Asentajat tarkistivat aukon suoruuden, ja sitten uusi ikkuna voitiinkin jo nostaa paikoilleen ja kiinnittää ruuveilla.

Kun uusi ikkuna oli säädetty, asennettiin uretaanie­ristys kerroksittain. Uretaanieristyksessä on useita hyviä ominaisuuksia verrattuna vanhoihin eristeisiin: se eristää tehokkaasti lämpöä, vähentää melun pääsemistä sisälle ja kiinnittää ikkunan tehokkaasti rakenteeseen. Hyvän läm­möneristyksen ansiosta säästyy myös energiaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ikkunoiden eristämisen jälkeen tehtiin vielä uusi sisä­listoitus sekä ulkopuolelle uusi vesipelti, vuorilaudoitukset ja smyygilaudat. Asentajalla oli mukanaan kaikki asennuk­sessa tarvittavat työkalut ja tarvikkeet, joten asennus saatiin kerralla nopeasti valmiiksi.

Mitä ikkunoiden vaihtaminen maksaa?

Jokainen kohde suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan koto­na. Kokonaisuuden hintaan vaikuttavat muun muassa talon seinärakenne, ikkunatyyppi sekä varustelu. Tyypillisesti omakotitalon ikkuna­ ja oviremontin hinta asettuu 8 000–15 000 euroon avaimet käteen ­toimituksena. Hinta sisältää kaikki työt ja tarvikkeet, loppusiivouksen ja jätteiden pois­ viennin.

Katso kuvat työvaiheista!

Vanhat karmit poistetaan ja aukko valmistellaan uutta ikkunaa varten.

Uudet ikkunat nostetaan paikalleen sisäkautta. Sisäpuite irrotetaan asennuksen ajaksi.

Uudet ikkunat nostetaan paikalleen sisäkautta. Sisäpuite irrotetaan asennuksen ajaksi.

Uretaanieristys tehdään sisäkautta kerroksittain.

Asentaja tekee jokaisen vesipellin työmaalla aukon mukaan.

Lopuksi viimeistellään ulkopuolen smyygit ja laudoitukset.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: toimitus, kuvat: Sara Huhtinen