Karitsan paahtopaisti on perinteinen pääsiäisruoka, joka nousee aivan uudelle tasolle tryffelirisoton seurassa. Kokeile ja ihastu!
MAINOSMAINOS LOPPUU
26.3.2024
Karitsan paahtopaisti valitaan moneen juhlapöytään pääsiäisen tienoilla, koska lammas esiintyy uskonnollisissa pääsiäisperinteissä ruokapöydän keskeisenä herkkuna.
Lammasta ja karitsaa on syöty Keski-Euroopassa pääsiäisruokana jo 600-luvulta alkaen. Ruokatieto.fi-sivustolla kerrotaan, että nykyään pääsiäispöytään valitaan lampaanviulun sijaan yhä useammin luuttomia paisteja, paahtopaisteja ja fileitä.
Marinadissa paistista tulee maukasta ja mureaa. Marinoituneet lihat nostetaan huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
Tällä kertaa karitsan paahtopaisti saa rinnalleen tryffelirisoton, ja ateria viimeistellään punaviinikastikkeella.
Jos tryffelirisottoa varten ei löydy tuoreita tryffeleitä, risottoon saa tryffelin makua tryffelipyreestä tai tryffeliöljystä. Tryffelisuola vahvistaa makua entisestään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Karitsan paahtopaisti
Varaa yhdestä kahteen karitsan paahtopaistia syöjää kohden.
Anna paahtopaistin maustua vuorokauden ajan marinadissa. Ota jääkaapissa marinoituneet lihat huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
Marinadin aineet
oliiviöljyä
timjamia
valkosipulia
mustapippuri
suolaa
Valmista marinadi näin
Kaada kulhoon öljyä.
Revi timjamin lehdet irti varresta.
Pilko tai purista valkosipulin kynnet (yksi kynsi per paisti).
Sekoita.
Lisää pippuri ja suola.
Kypsennä karitsan paahtopaisti näin
Ruskista lihan pinnat kiinni pannulla.
Nosta paistit uunivuokaan tai pataan.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa 10–15 min.
Lihan sisälämpötilan ollessa 58 astetta kääri lihat folioon ja anna vetäytyä 15–20 minuuttia.
Leikkaa liha noin puolen sentin viipaleiksi ja tarjoile ihanan risoton ja vaikka varsiparsakaalin kera.
Tryffelirisotto
Risoton valmistaminen on todellinen taitolaji, mutta seuraa huolellisesti ohjeita, niin onnistut! Risotto kypsyy 15–20 minuutissa.
Tarvitset
MAINOS
MAINOS LOPPUU
1–2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
pari timjaminoksaa
2 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
n. 1 l kanalientä
4 rkl mascarponejuustoa
tuoretta tryffeliä, tryffelipyreetä tai tryffeliöljyä
50 g parmesaanijuustoraastetta
2–3 rkl voita
tryffelisuolaa tai tavallista suolaa
pinnalle
suolaa
mustapippuria
tuoretta tryffeliä tai tryffeliöljyä
Näin valmistat
Kuori ja hienonna salottisipuli tai -sipulit ja valkosipuli.
Nypi timjamista lehdet ja hienonna ne.
Raasta parmesaani.
Valmista tai lämmitä kanaliemi.
Lämmitä kattilaa hieman ja lisää öljy, hienonnetut sipulit sekä timjami. Kuullota hetki.
Lisää riisi ja kuullota matalalla lämmöllä, kunnes riisi muuttuu aavistuksen läpikuultavaksi.
Lisää valkoviini ja kiehauta, kunnes viini on imeytynyt.
Lisää vähitellen kuumaa kanalientä ja sekoita samalla.
Lisää uusi kauhallinen kanalientä, kun edellinen on imeytynyt riisiin.
Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on lähes al dente.
Lisää suola ja raasta joukkoon tuoretta tryffeliä, jos sitä on saatavilla. Voit myös maustaa risoton tryffelipyreellä tai tryffeliöljyllä.
Lisää parmesaaniraaste, voi ja mascarponejuusto.
Ota kattila liedeltä ja anna vetäytyä, kun risoton koostumus on haluamasi kaltainen.
Tarkista maku ja lisää varovasti tryffeliöljyä, suolaa ja pippuria makusi mukaan.
Annostele lautasille.
Raasta päälle tuoretta tryffeliä tai tryffeliöljyä ja hieman parmesaaniraastetta tai -lastuja.
Vinkki! Tuoreita tryffeleitä myydään esimerkiksi La Tartufatassa Helsingissä sekä hyvin varustelluissa K-Supermarketeissa.
Tryffelirisotto ei ehkä ole perinteinen pääsiäisruoka, mutta siihen liittyy sympaattinen tarina: Tryffelit kasvavat piilossa maassa, joten niiden löytäminen on hankalaa. Tryffelin etsintään on koulutettu sikoja ja koiria, jotka löytävät tryffeliesiintymät tarkan nenänsä ansioista – tosin tryffelisiat haluavat itse syödä löytämänsä herkut. (lähde: Wikipedia)
Tymäkkä klassikkoviini Italian Piemontesta on valmistettu Nebbioloa-rypäleestä. Tämä viini (32 €) on todellinen klassikko, jonka maku kantaa upeasti täyteläisen tryffelirisoton ja karitsan paahtopaistin rinnalla.