Sorsapaisti ja kantarelliohratto kätkevät sisäänsä syksyn vahvoja makuja ja tyydyttävät vaativankin ruokailijan makuhermot. Kokonaisuus kruunataan pehmeän aromikkailla viineillä, jotka on valittu täydentämään ruuan täyteläisyyttä.
MAINOSMAINOS LOPPUU
2.11.2023
Metsän antimet päätyvät lautaselle parhaassa muodossaan, kun niistä valmistetaan mehukas sorsapaisti uunissa ja lisukkeeksi täyteläistä kantarelliohrattoa.
Katso reseptin lopusta suositusviinit, joiden kanssa sorsa uunissa ja kantarelliohratto maistuvat vieläkin herkullisemmalta.
Kantarelliohratto
3 annosta
MAINOS
MAINOS LOPPUU
1 l kantarelleja
50 g voita
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
2 dl kuivaa valkoviiniä
7 dl kasvislientä
1/2 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl parmesaanijuustoa
1 kevätsipuli (silputtuna)
1 1/2 dl lehtipersiljaa
Kantarelliohratto – näin valmistat
Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuumenna nokare voita pannulla ja paista sienet. Siirrä sivuun odottamaan.
Hienonna sipulit. Kuullota niitä paistokasarissa oliiviöljyssä ja voissa kunnes ovat läpikuultavia, mutta älä anna ruskistua.
Lisää ohrasuurimot ja jatka kuullottamista hetki.
Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.
Lisää kasvislientä ohrasuurimoiden joukkoon kauhallinen kerrallaan ja jatka kypsentämistä välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä.
Kypsennä noin 15–20 minuuttia, kunnes ohrasuurimot ovat napakan pehmeitä.
Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kantarellit, parmesaaniraaste, kevätsipuli ja lehtipersilja.
Sorsapaisti uunissa
2 sorsaa neljälle ruokailijalle
Ota sorsat lämpiämään 40 minuuttia ennen paistoa.
Ruskista sorsat valurautapannussa.
Mausta suolalla ja mustapippurilla. Silppua tuoretta timjamia ja rosmariinia sorsapaistien pintaan. Voit laittaa yrttejä myös sorsan sisään.
Sido jalat yhteen narulla.
Laita sorsat pataan ja lisää riista- tai lihafondia niin, että sorsat peittyvät puoliksi.
Kypsennä sorsapaistia 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.
Vähennä lämpöä 180:een ja anna kypsyä vielä noin 2 tuntia sorsien koon mukaan. Voit kääntää sorsat puolessa välissä paistoa.
Kun liha irtoaa luista vaivattomasti, sorsan liha on herkullisen kypsää.
Sorsapaistin kastike
3 dl kuohukermaa
4 ruokalusikallista riistafondia
Suolaa maun mukaan. Huom! Fondissakin on jo suolaa, joten lisää sitä varovasti.
Juomasuositus sorsalle
Las Moradas de San Martín Senda Garnacha 2018
Madridin vuoristosta peräisin olevassa vivahteikkaasta luomusertifioidussa alkuviinissä yhdistyvät raikkaus, runsaus ja silkkisyys. Viinissä on sopivasti hapokkuutta ja rakennetta sorsan kanssa nautittavaksi. Vivahteikas aromimaailma sopii yhteen myös sienien makumaailman kanssa.
Tyylikkään saksalaisen luomusertifioidun Pinot Noirin pehmeän täyteläinen rakenne ja monipuolinen aromimaailma sopivat erityisen hyvin yhteen sorsan ja sienten kanssa.