Lämmitysjärjestelmä ja ilmastointi toimivat yhdessä

Lämmitys
Nainen istuu sohvalla joulusukat jalassa ja juo teetä.
Kodin lämmitysjärjestelmä näyttää todelliset kyntensä vasta, kun ulkona on kunnolla pakkasta. Lämmityskauden alkaessa – eli viimeistään nyt – kannattaa siis tarkistaa, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Myös takan polttaminen kannattaa aloittaa nyt, jotta energiakulut pysyvät kurissa ja koti mukavan lämpimänä
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Talvella kuluu moninkertaisesti enemmän lämmitysenergiaa muihin vuodenaikoihin verrattuna, kun lämmitysjärjestelmä toimii täydellä tehollaan. Lämmitys on ylipäänsä suurin kustannus kodissa, ja pakkaset nostavat lämmityskuluja merkittävästi

Omakotitalossa voi kuitenkin omilla toimilla parantaa asumismukavuutta ja pitää lämmityskulut kurissa. Hyväkuntoinen ja oikein säädetty lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti ja pitää myös lämmityskustannukset aisoissa.

Säätölaitteisiin ja käyttötapoihin liittyvillä toimilla voi säästää yhteensä jopa 20–30 prosenttia kodin kokonaisenergian vuosikulutuksesta.

Lämpötila-asetuksien säätäminen, lämpötilan laskeminen vähän käytettävissä huoneissa, ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistäminen, tuuletuksen välttäminen ja ilman kierron varmistaminen patterihuoneessa ovat fiksuja toimia, jotka auttavat hillitsemään energiankulutusta talvella. Kannattaa myös varmistaa, että pattereiden termostaatit ja vesipattereiden venttiilit ovat kunnossa ja lämpötila-asetus järkevä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmanvaihtoa ei saa kovilla pakkasillakaan sulkea, mutta puhallinnopeutta kannattaa aktiivisesti säätää käyttötilanteen mukaan. Esimerkiksi silloin, kun ei olla kotona, ilmanvaihto voi olla miniminopeudella.

Nainen ja mies istuvat takan äärellä ja ulkona on talvi. Lämmitysjärjestelmä toimii.

Kun lämmitysjärjestelmä on kunnossa, talvi saa tulla. Paukkupakkasillakin kodissa kuuluu olla lämmintä. 

Tarkista huonelämpötila kohdalleen

Pakkaskaudella sopiva huonelämpötila on 20–22 astetta. Paukkupakkasilla kannattaa sisälläkin pukea kunnon vaatteet, mutta vilu ei tietenkään pitäisi tulla.

Varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää yleensä 7–12 astetta. Jos viileässä tilassa on vesimittari ja vesijohdon läpivientipaikka, ne kannattaa suojata pakkasvahdilla tai muulla termostaattiohjatulla lämmittimellä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muista nämä pakkasella

  • Sopiva huonelämpö on noin 20–22 astetta vedottomassa tilassa.
  • Takan tai leivinuunin polttaminen säännöllisesti kannattaa pakkaskaudella.
  • Tiivistä ovet ja ikkunat ajoissa vedon ehkäisemiseksi. Huomio myös riittävän korvausilman saanti.
  • Huolehdi, että patterien edessä ei ole esteitä vaan ilma saa kiertää vapaasti.
  • Kovimmilla pakkasilla kannattaa välttää tuuletusta. Sälekaihtimet tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa.
  • Älä lämmitä varastoa tai autotallia paukkupakkasilla liikaa: 7–12 astetta riittää.
  • Lämmitysjärjestelmässä tai talon rakenteissa on jotain vialla, jos tarvitaan huonekohtaisia lisälämmittimiä.
Nainen pinoaa polttopuita talteen

Oikeaoppiseen pienpolttoon kuuluu, että polttopuut tuodaan sisälle ainakin muutama päivä ennen polttoa.

Aloita tulisijan lämmitys ennen paukkupakkasia

Jos kodissa on takka tai leivinuuni, sitä kannattaa käyttää pakkasilla ahkerasti. Kun tekee puun pienpolton oikeaoppisesti, voi välttää turhia pienpäästöjä ja lämmittäminen on turvallista. On myös tärkeä tarkistaa, että hormit on nuohottu asianmukaisesti.

Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla ja säännöllisellä puunpoltolla korvata jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksestaan. Silloin lämmitystä voidaan jopa säätää hieman alemmas ja välttää ylilämmitystä.

Jos talossa on lattialämmitys syvällä betonivalussa, sen säätöä kannattaa laskea jo noin 12 tuntia ennen puupolttoa, sillä lattia reagoi viiveellä.

Myös uusia ilmalämpöpumppuja voi pääsääntöisesti huoletta käyttää kovillakin pakkasilla, vaikka hyötysuhde heikkeneekin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lämmitysjärjestelmä säädetään uudenaikaisesta tabletista.

Nykyaikaisissa lämmitysjärjestelmissä säädöt on helppo tehdä näytöltä, jos on alussa saanut hyvän perehdytyksen asentajilta.

Tarkista lämmityksen säädöt ja ilmastoinnin asetukset

Näin lämmityskauden alussa on syytä tarkistaa lämmitysjärjestelmän automaattiset asetukset ja säädöt kohdalleen.

Jos koko talossa on liian kylmä, on tarpeen säätää lämmityksen säätökäyrää. Jos vain yksittäisissä tiloissa on ongelmia, syytä täytyy ehkä selvitellä tarkemmin: ongelmana voi olla tuloilman liian alhainen lämpötila, lämmitysverkoston epätasapaino tai rakenteellinen ongelma, kuten vuotava ikkuna.

Jos jokin asia epäilyttää eikä asiaa saa itse hoidettua, kannattaa tilata huoltomies paikalle – mieluummin nyt kuin 20 asteen pakkasessa jouluaattona. Talon energiankulutusta ja järjestelmien toimintaa kannattaa seurailla pitkin vuotta, jotta oppii huomaamaan vikoja paljastavat poikkeavuudet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Ennakoimalla ja reagoimalla reippaasti ongelmatilanteisiin vältetään turhaa energiankulutusta ja rahanmenoa, sanoo johtava asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

Lämmityskauden alussa myös ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkistaa, sillä ilmanvaihto ja lämmitys yhdessä muodostavat lämmitysjärjestelmän. Erityisen tärkeää on, että kotia ei viilennetä ja lämmitetä samaan aikaan.

Patterin termostaatti vaikuttaa energiankulutukseen talvella.

Jos termostaatti ei toimi kunnolla tai on rikki, patteri ei lämmitä tai tottele säätöjä. Asiansa osaava sähköasentaja korjaa termostaatin. 

Tarkista ennen pakkasia

  • lämmitysverkoston paisunnan toiminta ja painetasot
  • että kesäsulut on avattu
  • huonesäätimien asetusarvot, jotta niiden asetukset vastaavat lämmitystarvetta ja tilaa ei lämmitetä sekä jäähdytetä samanaikaisesti
  • ilmanvaihdon oikeat tuloilmalämpötilat; suositeltava sisäpuhalluslämpötila lämmityskaudella on noin 15–17 ˚C.

 

Pakkasten aikaan

  • seuraa sisälämpötiloja lämmityskauden aikana
  • selvitä tarvittaessa lämpötilaerojen syyt.

 

Kaksi ihmistä lämmittää käsiään takkatulen edessä.

Kovimpien pakkasten aikana tuotettu sähkö tuottaa eniten hiilidioksidipäästöjä, koska silloin sähköä tuotetaan eniten myös hiilivoimalla. Silloin kannattaa välttää suuritehoisten sähkölaitteiden, kuten esimerkiksi sähkökiukaan käyttöä, kalleimpien pörssisähkötuntien aikana

.

Lähde ja lisää tietoa: www.motiva.fi/koti

Kuvat: Pexels.com ja Pixabay.com