Kävihän teillä jo nuohooja putsaamassa hormit ja tulisijat talvikuntoon?

LämmitysTalo

Ammattilainen puhdistaa sekä tarkistaa hormit ja tulisijat lämmityskauden alussa, jotta polttaminen sujuu eikä aiheuta tulipalovaaraa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hormit ja tulisijat pitää nuohota säännöllisesti, jotta ne toimivat kunnolla eivätkä aiheuta nokipaloja.

Nuohooja puhdistaa tulisijan ja savuhormin mutta myös tarkistaa silmämääräisesti niiden kunnon paloturvallisuuden näkökulmasta. Nuohousta tehdessään nuohoojalla on siis mahdollisuus havaita tulipalon vaaraa aiheuttavat viat ja kertoa niistä asiakkaalle.

Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kuitenkin se on nuohottava ennen kuin tuli sytytetään takkaan tai saunanpesään, jos edellisestä nuohouksesta on ehtinyt kulua kolme vuotta. Kaasukäyttöistä tulisijaa tai sen hormia ei tarvitse lain mukaan nuohota.

↑Nuohous tulee tehdä asuinrakennuksissa säädettyä useammin, jos sille on tarve. Jos esimerkiksi hormiin kertyy paljon nokea – jos poltetaan paljon roskia ja märkää puuta – nuohousta voidaan tarvita useammin kuin laissa säädetään.

Nuohous joka vuosi tai kerran kolmessa vuodessa

Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein.

Tulisijan ja hormin nuohoustarpeeseen vaikuttaa tulisijan rakenteen ja käytetyn polttoaineen lisäksi se, kuinka paljon tulisijaa käytetään. Asumisen ja tulisijan käytön määrä ratkaisee jaon vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä, eikä se, missä ollaan vakituisesti kirjoilla – jos mökillä asutaan ympäri vuoden, sen hormit pitää nuohota vuosittain.

Hormin nokeentumiseen on suuri merkitys myös käyttötottumuksilla, kuten sillä poltetaanko paljon roskia tai märkää puuta. Nuohooja osaa käydessään antaa arvion, kuinka usein juuri sen talon hormit on nuohottava.

↑Kaikkein mukavimmallakin nuohoojalla tulee olla nuohoojan ammattitutkinto, koska nuohous on vankkaa ammattitaitoa vaativat työ.  

Nuohooja on ammatti-ihminen

Nuohouksen voi tilata haluamaltaan ammattitaitoiselta nuohoojalta oman valinnan mukaan. Yksi valitsee halvimman, toinen lähimmän, kolmas parhaan, neljäs mukavimman ja viides sellaisen, jolta saa samalla muitakin kiinteistönhuoltopalveluja.

Talon asukkaan on pidettävä tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Jos turvallista pääsyä savupiipulle ei ole, nuohoustyö jää suorittamatta.

Lähde ja lisää tietoa: Usein kysytyt kysymykset nuohousuudistuksesta – Sisäministeriö (intermin.fi)

Kuvat: Pexels.com ja Pixabay.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hormi noki nokipalo nuohooja nuohous tulisija


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: