Hormit ja tulisijat pitää nuohota säännöllisesti, jotta ne toimivat kunnolla eivätkä aiheuta nokipaloja. Nuohous on siis tärkeä osa kodin turvallisuutta.
Nuohooja puhdistaa tulisijan ja savuhormin, mutta myös tarkistaa silmämääräisesti niiden kunnon paloturvallisuuden näkökulmasta. Nuohousta tehdessään nuohoojalla on siis mahdollisuus havaita tulipalon vaaraa aiheuttavat viat ja kertoa niistä asiakkaalle.
Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota. Kuitenkin se on nuohottava ennen kuin tuli sytytetään takkaan tai saunanpesään, jos edellisestä nuohouksesta on ehtinyt kulua kolme vuotta.
Kaasukäyttöistä tulisijaa tai sen hormia ei tarvitse lain mukaan nuohota.
MAINOSVakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asumiseen käytetyissä rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein.
Tulisijan ja hormin nuohoustarpeeseen vaikuttaa tulisijan rakenteen ja käytetyn polttoaineen lisäksi se, kuinka paljon tulisijaa käytetään.
Asumisen ja tulisijan käytön määrä ratkaisee jaon vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä, eikä se, missä ollaan vakituisesti kirjoilla – jos mökillä asutaan ympäri vuoden, sen hormit pitää nuohota vuosittain.
Hormin nokeentumiseen on suuri merkitys myös käyttötottumuksilla, kuten sillä poltetaanko paljon roskia tai märkää puuta. Nuohooja osaa käydessään antaa arvion, kuinka usein juuri sen talon hormit on nuohottava.
MAINOSNuohooja on alan ammattilainen
Nuohouksen voi tilata haluamaltaan ammattitaitoiselta nuohoojalta oman valinnan mukaan. Yksi valitsee halvimman, toinen lähimmän, kolmas parhaan, neljäs mukavimman ja viides sellaisen, jolta saa samalla muitakin kiinteistönhuoltopalveluja.
Talon asukkaan on pidettävä
sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Jos turvallista pääsyä savupiipulle ei ole, nuohoustyö jää suorittamatta.
MAINOSRakennuksen omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia säännöllisestä nuohouksesta. Paloturvallisuuden lisäksi säännöllinen nuohous on myös tarpeen, jotta tulisija toimisi hyvällä lämmitysteholla ja hormi vetäisi.
Nuohouspalvelut uudistuivat vuoden 2019 alussa, kun piirinuohousjärjestelmä ja siihen liittynyt hintasääntely loppuivat. Pelastuslaitoksilla ei enää ole velvoitetta huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Käytännössä muutos tarkoittaa elinkeinonharjoittamista rajoittavan piirinuohousjärjestelmän ja nuohouspalvelujen hintasääntelyn loppumista. Suomessa on siirrytty nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan.
Kuinka sitä takkaa tulisi lämmittää?
Pönttöuuni asennettiin taloon päivässä
MAINOSLähde ja lisää tietoa: Usein kysytyt kysymykset nuohousuudistuksesta – Sisäministeriö (intermin.fi)
Kuvat: Pexels.com ja Pixabay.com