Anita uudistaa – Vihdoin vintille tulvii valoa

Talo

Punaisen mökin kylmälle vintille tehtiin romuvaraston tilalle kaksi huonetta, portaikko ja säilytystilaa.

Keski-Suomessa aivan taajaman ja palveluiden äärellä on vuonna 1939 rakennettu rintamamiestalo, joka on tätä nykyä kolmen sukupolven vapaa-ajan asunto.

Punaisten ulkoseinien kätköissä on kolme kerrosta, joista keskimmäinen on kunnostettu jo aiemmin. Nyt lapsenlapsille tarvittiin lisää tilaa, joten kylmä tila muutettiin makuuhuoneiksi ja oleskelutilaksi.

Yläkerta on ollut aina kylmillään ja lähinnä varastona. Sinne on kertynyt paljon tavaraa eri vuosikymmeniltä, mutta myös upeita aarteita, kuten turkoosi lipasto, vuode ja vanhoja itämaisia mattoja. Vintillä lojui myös vanhoja tuoleja ja pieni puinen kirjahylly, jotka haluttiin ottaa käyttöön.

Seinät eristettiin ja uusittiin

Remontoitavassa yläkerrassa oli ennestään kaksi pientä makuuhuonetta, joiden seinillä oli vanhoja pinkopahveja ja kupruilevia tapetteja. Ne kaikki poistettiin. Kaikki pinnat purettiin ja tehtiin uusiksi, koska kohde on jo melko vanha ja materiaalit aikansa eläneitä.

Seinä huoneiden väliltä poistettiin, jotta saatiin yksi iso makuuhuone ja oleskelutila.

Kylmästä tilasta tuli lämmin eristämällä seinät, katto ja lattia. Eristyksen päälle asennettiin sekä seinille että kattoon valkoinen paneeli vaakatasoon. Sisäkattoa pystyttiin korottamaan lähes 30 senttiä, mikä toi tilaan kaunista avaruutta.

Vanhan muurin oikeanpuolinen kolo tukittiin. Siihen tehtiin kaapisto, joka jatkuu aina portaikon alkuun asti. Paneelista tehtiin ovet, joihin asennettiin takoraudasta saranat ja pikkuhakaset.

Muurin vasen puoli avattiin kuluksi oleskelutilasta makuuhuoneeseen.

Pyöreä ikkuna portaikossa

Vintille kuljetaan pitkin upeita ja hyvin säilyneitä puuportaita. Portaikon seinällä oli kaunis pyöreä, alkuperäinen puuikkuna, joka myös ehdottomasti haluttiin säilyttää.

Remontin yhteydessä portaikon seinät eristettiin ja paneloitiin kauttaaltaan, jotta veikeä ikkuna tulee upeasti esille myös sisätiloissa.

Yläkerran lattia uusittiin kokonaan ja maalattiin vaalean harmaaksi, jotta se jatkuu portaista luontevasti. 

Ennen.

Kylmästä vintistä tehtiin lämmin tila eristämällä seinät, katto ja lattia. Valkoinen paneeli vaakatasoon asennettuna viimeisteli remontin. Lattia maalattiin vaaleanharmaaksi.

Ennen.

Portaikon seinät eristettiin ja paneloitiin. Alkuperäinen pyöreä ikkuna pääsee nyt oikeuksiinsa.

Ennen.

Vanhan muurin oikealle puolelle tehtiin kaapisto, joka jatkuu aina portaikkoon asti. Harmaa lattia yhdistää yläkerran ja porrastilan.

Ennen.

Vintillä oli ennestään kaksi pientä huonetta, jotka olivat vuosien saatossa täyttyneet tavaroilla. Seinillä oli vanhoja pinkopahveja ja kupruilevia tapetteja, jotka poistettiin. Kaikki pinnat purettiin ja tehtiin uusiksi.

Kylmälle vintille muodostui kaksi viihtyisää huonetta, portaikko ja säilytystilaa. Itämaishenkinen matto, puinen kirjahylly ja turkoosi lipasto olivat olleet vintillä vuosia, ja ne haluttiin säilyttää.

Teksti ja kuvat: Anita Koponen

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Anita Koponen Anita uudistaa mökki rintamamiestalo rintamamiestalon remontti vintti vinttiremontti


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: