Ekorakentaminen osa 33: Huussille viherkatto

Piha Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. 33. osassa istutetaan huussin katolle maksaruohoa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Maksaruohokatto istutetaan valmiista, noin neliön kokoisista maksaruoholevyistä.

Huussin katolle rakentui 12 neliön viherkatto maksaruohosta. Valmiissa maksaruohomatossa on 10-12 eri lajia, joten luvassa on lehtimuotojen ja -värien sekä erilaisten kukkien iloinen sekoitus.

Viherkatoilla hallitaan hulevesiä

Suuressa mittakaavassa viherkatoilla on iso merkitys kaupunkirakentamisessa. Viherkatot nimittäin vähentävät oleellisesti hulevesien määrää. Viherkatto sitoo 10-15 litraa vettä neliölle. Tuhannen neliön kattopinnalla se tarkoittaa jo 10.000-15.000 litraa vähemmän vettä viemäriverkostoon sateen jälkeen.

Viherkatot luovat myös viihtyisyyttä, koska tuovat vihreyttä tiiviiseen rakentamiseen. Viherkatto suojaa rakennusta helteeltä ja toisaalta eristää talvella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Itselleni viherkatto on ensisijaisesti visuaalinen asia. On ihanaa katsella terassilta, aamupalapöydästä ja yläkerrasta kukkivaa kattoa!

Viherkattoa pihaverkkokaupasta

Suuriin kohteisiin viherkaton ostaminen onnistuu viherrakennusyritysten kautta avaimet käteen -periaatteella. Mutta  paljon enemmän selvittelyä vaati löytää toimittaja, jolta voi ostaa pienen määrän maksaruohomattoa. Onneksi löysin netistä Pihaverkkokaupan, josta pystyy ostamaan sekä kasvimattoja että tarvikkeita viherkaton rakentamiseen.

Viherkaton asennus

Huussin kattorakenteissa alimmaisena on tiivis pohjalaudoitus. Sen päällä on kaksinkertainen bitumikate. Kolmella reunalla on noin 10 cm reunat jo bitumikatteen alla, jotta viherkatto pysyy paikoillaan. Räystäälle paikallinen peltiseppä teki reikäpellistä listan, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Vanhalle katolle olisi voinut asentaa pellistä reunukset kaikille sivuille. Tässä alla on kuvasarja viherkaton asennuksesta:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Bitumikatossa on nostetut reunat kolmella sivulla. Räystäällä on reikäpelti.

Bitumin päälle levitettiin ohut huopa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seuraavaksi rullattiin vettä varastoivaksi kerrokseksi salaojamatto, jossa on pieniä vesikuppeja.

Vielä ennen maksaruohoa levitettiin paksu huopa, joka pidättää vettä ja tasaa kosteutta. Maksaruohot juurtuvat tähän huopakerrokseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maksaruohon istutus sujui nopeasti. 12 neliön katto pohjatöineen valmistui kahdessa tunnissa.

Jos maksaruohomaton saumakohtaan jäi tyhjä kohta, siihen istutettiin pieni uusi pala.

Istutuksen jälkeen poutasäällä maksaruohomattoja kastellaan juurtumiseen asti.

Viherkaton hoito

Maksaruohot ovat kestäviä ja sietävät hyvin kuivuutta. Heti istutuksen jälkeen niitä kastellaan useita kertoja viikossa niin kauan, että ne juurtuvat pohjahuopaan. Juurtumisen jälkeen kastelua tarvitaan vain pitkinä poutakausina.

Maksaruohot vaativat myös lannoitusta vähintään kerran vuodessa, jotta ne jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Ilman lannoitusta vaatimattomat lajit valtaavat vähitellen alaa vaativimmilta. Aion kokeilla lannoitukseen pitkävaikutteisia luomulannoitteita, joissa on runsaasti kaliumia suhteessa typpeen.

Jo vuorokausi kaksi vuorokautta istutuksesta kasvit ovat nousseet terhakkaina pystyyn ja ensimmäiset nuput pullistelevat. Talonäyttelyssä katto on varmasti jo todella upea!

 Kaksi päivää istutuksesta maksaruohot olivat jo näin pörheitä. Maksaruohomatossa kasvaa 10-12 eri lajia.

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >