Ekorakentaminen, osa 6: saunasuunnitelmat valmiina

Kylpyhuone Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. Kuudennessa osassa suunnitellaan saunaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Uuden talon suunnitteluvaiheessa pääsin pohtimaan mitä saunaltani haluan. Minulle sauna merkitsee kiireettömyyttä, rentoutumista, omaa aikaa ja irrottautumista arjesta.

Rakentamisessa olen pyrkinyt miettimään valintoja ekologisuuden kannalta. Järkevää olisi sijoittaa sauna ja pesutilat ulkorakennukseen, jolloin talon rakenteet eivät altistuisi niiden kosteusrasitukselle. Puukiuas ja tulenloimu olisivat myös aitoja valintoja täydelliseen saunaelämykseen.

Mutta. Kun mietin omaa arki-iltaani ja sitä kuinka tulen selkä märkänä hiihtolenkiltä, en luultavasti halua aloittaa saunomista raapimalla tulitikkuja ulkorakennuksessa. Kyllä, ihminen on mukavuudenhaluinen. Valintani on siis sähkökiuas. On mukavaa ajastaa lämpimät löylyt lenkin päättymishetkeen.

Minulle riittää tunnelmointiin mökkisaunan puukiuas. Siellä voin harjoittaa meditatiivista saunan lämmitystä pitkällä kaavalla ja katsella tulen loimua pesässä, mutta kotona haluan saunanautinnon helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Helposti sujui myös saunan suunnittelu. Selasin netissä erilaisia alalauteen läpi sijoitettavia kiukaita ja huomasin, että Harvia tarjoaa myös saunasuunnittelua. Harvialta voi ostaa joko täydellisen saunapaketin asennuksineen tai esimerkiksi mittojen mukaan työstetyt paneelit ja lauteet.

Olin yhteydessä saunasuunnitteluun ja kerroin mitä saunaltani toivon. Rakentuvan taloni sauna on pikkuruinen, joten se asettaa suunnittelulle omat rajoitteensa. En halua saunaan värivaloja, äänentoistoa tai muita hienouksia vaan silmääni miellyttävät selkeät ja yksinkertaiset muodot enemmän kuin koristeellisuus. Materiaalina lämpökäsitelty puu tuntuu houkuttelevalta. Se kestää paremmin kosteusrasitusta eikä elä kosteusvaihteluissa kuten tavallinen puu. Myös lämpökäsitellyn puun väri ja tuoksu miellyttävät.

Parin päivän kuluttua sain sähköpostiini tarjouksen minulle suunnitellusta saunasta. Lämpökäsiteltyä haapaa on toiveideni mukaan sekä seinissä, katossa että lauteissa. Saunan valaistus on hoidettu sekä ylälauteen alapuolelle että selkänojan taakse asennettavalla led-nauhalla.

Kiuas on toiveideni mukaan alalauteen läpi asennettava pilarimallinen sähkökiuas erillisellä ohjausyksiköllä, jotta kiukaan käyttö onnistuu helposti. Cilindro-mallin massiivinen kivimäärä lupaa lempeitä löylyjä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksi nerokas ratkaisu on saunan ja pesuhuoneen välinen ovi. Koska esteettömyys vaatii oviaukon leveydeksi vähintään 800 mm, mahdollistaa levikkeellinen kaksiosainen lasiovi ovilehden pienemmän kääntösäteen ‒ siis juuri oivallinen valinta pieniin pesutiloihin!

Saunaani suunniteltuja Harvia-tuotteita:

 

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >.

MAINOS
MAINOS LOPPUU