Siirry pääsisältöön

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitus – toimi näin

Lämmitys
Ilmalämpöpumpun asennus
Ilmalämpöpumpun asennuksessa sisäyksikön sijoituspaikka on erittäin tärkeä, jotta laitteesta saataisiin maksimihyöty. Valitse paikka huolella, sillä väärällä sijoituksella voidaan pilata hyvä laite ja sen ominaisuudet.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.12.2023

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitus kannattaa miettiä tarkkaan. Samalla on myös muistettava, että vaihtoehtoja on useita kohteesta riippuen. Tutustu sisäyksikön sijoitukseen vaikuttaviin tekijöihin!

Ilmalämpöpumppu sisäyksikkö

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitukseen vaikuttavia tekijöitä

1. Sisäyksikkö sijoitetaan keskeiseen paikkaan, josta lämpö (kylmä) jakaantuu hyvin koko huoneistoon. Vähimmäisetäisyydet katosta (5 cm), seinistä (5 cm sivuista) ja alhaalta (2,3 m).

  • Yksikerrostaloissa tällaisia paikkoja usein ovat sisääntulon lähettyvillä olevat paikat. Sisäyksikkö sijoitetaan ylös lähelle katon rajaa (vähintään 5 cm alaspäin katonrajasta).
  • 2-kerrosratkaisuissa sisäyksikkö kannattaa hyvin usein sijoittaa avaraan portaikkoon välipohjatasoon.

2. Sisäyksikkö sijoitetaan mieluiten siten, ettei sen alla tai läheisyydessä jouduta oleskelemaan jatkuvasti. Sisäyksikköä ei kannata asentaa olohuoneen sohvan päälle tai makuuhuoneeseen, vaikka ilmastointikeskuksen äänitaso ja puhallusnopeudet ovat alhaiset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Sisäyksikkö sijoitetaan paikkaan, jossa ilman lämpötila (asetusarvo) voidaan pitää vähän korkeampana (2-4°C) kuin huoneistossa keskimäärin. Tämä edistää lämpötehon jakaantumista ja siten maksimihyödyn saamista laitteesta. (Jäähdytettäessä 2-4°C alempana.)

4. Sisäyksikkö sijoitetaan siten, että puhallettava ilma ei törmää muutaman metrin matkalla mihinkään kohteeseen, koska törmättyään lämmin ilmavirtaus nousee nopeasti ylöspäin.

5. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijoitetaan ulkoseinää vasten jos se vain mahdollista. Tällöin päästään lyhyempiin putkivetoihin ja vältytään putkien koteloinneilta sisäpuolella.

6. Yksikön sijoitteluun vaikuttaa käytetäänkö laitetta pääasiallisesti lämmitykseen vai jäähdytykseen. Lämpö nousee luonnollisesti ylöspäin ja viileys laskeutuu alaspäin. Ilmalämpöpumppu ottaa ilman ylhäältä ja puhaltaa sen lämmitettynä tai jäähdytettynä alaspäin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7. Ilmalämpöpumppua on päästävä huoltamaan: suodattimien imurointi on hyvä tehdä parin viikon välein.

8. Sisäyksiköstä tulee jäähdytyskäytössä lauhdetta jopa 1,5 litraa tunnissa. Se on oltava viemäröitävissä pois joko kaadolla seinän läpiviennin kautta ulos tai viemäriin (muista vesilukko). Tarvittaessa käytetään erillistä lauhdepumppua.

9. Talon muut lämmitykset ja ilmastoinnin aiheuttamat virtaukset pitää pyrkiä huomioimaan. Kovien pakkasten aikana tarvittava lisälämmitys pitäisi saada halvimmasta energiamuodosta alkaen (puu, varaava lattialämmitys)

10. Ilmalämpöpumpun sijoituksessa kannattaa huomioida myös äänien minimointi ja ulkonäölliset seikat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisätietoa ilmalämpöpumpuista

Asiantuntijana toimitusjohtaja Jussi Hirvonen, IVT Oy.