Painovoimainen ilmanvaihto kuntoon

Talo
Painovoimainen ilmanvaihto kannattaa pitää tarkastaa ja kunnostaa säännöllisesti.
Painovoimainen ilmanvaihto rintamamiestalossa on perinteisesti ajateltu toimivan niin, että ovien ja ikkunoiden rakosista on tullut raikasta korvausilmaa ja piipun ilmanvaihtohormien sekä tulisijojen kautta poistoilma on kulkeutunut talosta ulos.Ilmanlaadun mittausten jälkeen taloon päätettiin lisätä raitisilmaventtiileitä. Ohjeistusten mukaan jokaista 20 neliötä kohden tulisi olla vähintään yksi raitisilmaventtiili.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.2.2024

Tarvittaessa raitista ilmaa sitä on saatu tuuletusikkunan kautta tai avaamalla ulko-ovi. Hieman ummehtunutta sisäilmaa on selitetty milloin matalapaineella, milloin seisovalla ulkoilmalla.

Tämä on varmasti osittain tottakin, mutta suurin syy tähän on yleensä ollut puutteellinen korvausilman määrä. Etenkin jos talon ikkunat on vuosien saatossa korvattu uusilla tiiviimmillä ikkunoilla, joissa ei ole erillisiä korvausilmaventtiilejä. Tähän ongelmaan on kuitenkin helppo ja edullinen ratkaisu, joka esimerkkimme talossa toteutettiin.

Painovoimaisen ilmanvaihdon parantaminen – mittaustulokset hätkähdyttivät

Vantaalla sijaitsevassa 1940-luvun rintamamiestalossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sen parantamiseksi päätettiin tehdä ilmanlaadun mittausta eri puolilla taloa. Mittaustulokset hätkähdyttivät asukkaat, jotka luulivat sisäilman olevan kunnossa. Kun lainaksi saatu mittari laitettiin vanhempien makuuhuoneeseen yöksi, paukahtivat hiilidioksidilukemat nopeasti yli 2000 ppm:n, kun huonon ilman rajana pidetään lukemaa 1500.

Vaikka makuhuoneen ovi avattiin yön ajaksi, ei lukema silti tippunut alle 1 600:n. Kahden aikuisen ja keskikokoisen koiran tuottama hiilidioksidin määrä oli yllättävän korkea. Myös ilmankosteus nousi 48%:sta hieman yli 50 prosenttiin yön aikana. Lähes sama tulos oli pojan makuuhuoneessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun hiilidioksidipitoisuus nousee riittävän korkeaksi, alkaa se vaikuttaa hengityskeskukseen ja sen seurauksena hengitys kiihtyy (ilma loppuu huoneesta). Korkea hiilidioksidipitoisuus sisäilmassa aiheuttaa tunkkaisuuden tunteen, väsymystä, päänsärkyä ja näiden seurauksena työtehon alenemisen.

Hiilidioksidi on eräs niistä harvoista sisäilman epäpuhtauksista, joiden enimmäispitoisuudesta on Suomessa tehty viranomaispäätös. Tyydyttävänä sisäilmantasona pidetään pitoisuutta alle 1 500 ppm (cm3/m3).

Sisäilmastoluokituksen mukaan sisäilman hiilidioksidipitoisuuden enimmäisarvot ovat:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Sisäilmastoluokka S1 700 ppm
  • Sisäilmastoluokka S2 900 ppm
  • Sisäilmastoluokka S3 1200 ppm

Lähde: http://www.sisailmayhdistys.fi/Terveelliset-tilat/Sisailmasto/Kemialliset-epapuhtaudet

Painovoimainen ilmanvaihto ja sen toimintaperiaate

Yläkerrassa on wc ja pesuhuone, joissa on poistoilmaventtiilit, mutta korvausilmaa tuli taloon lähinnä rakenteiden rakosista. Asukkaat olivat itse tottuneet sisäilmaan, eivätkä voineet ymmärtää sen olevan niin huonoa. Olihan rintamamiestalot tunnetusti ”hengittäviä”, joten mitään ongelmaa ei pitänyt olla.

Tutustuttuaan hieman eri vaihtoehtoihin, joilla saadaan painovoimainen ilmanvaihto kuntoon, päätyivät asukkaat helpoimpaan ja edullisimpaan ratkaisuun. Raitisilmaventtiilien lisääminen sekä alakerran ruokailutilaan, että olohuoneeseen sekä molempiin yläkerran makuuhuoneisiin pitäisi tehota.

Ohjeistus on, että jokaista 20 neliötä kohti tulisi olla vähintään yksi raitisilmaventtiili. Keittiöön ei venttiiliä aina kuitenkaan suositella laitettavan, koska siellä sijaitsee yleensä poistoilmaventtiili tai liesituuletin. Eli samaan tilaan ei välttämättä suositella molempia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sauna on kuitenkin poikkeus, koska erityisesti puulämmitteisessä saunassa loppuisi muuten happi kokonaan, kun sekä ihmiset että kiuas kuluttavat sitä samaan aikaan.

Muutaman satasen ilmanvaihtoremontti

Koska lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana paljon, haluttiin venttiilit, jotka säätyvät automaattisesti lämpötilan mukaan niin, että kesällä ne voivat olla auki enemmän ja talvella vähemmän. Näin talon lämmityskulutkin pysyisivät samalla kurissa.

Läheisestä rautakaupasta löytyi hieman reilu sadan euron kappalehintaan neljä Velco -venttiiliä (malli VLR 100, joka on tehty erityisesti saneerauskohteisiin) suodattimineen. Suodatin on tärkeä osa venttiiliä koska sillä pidetään sisälle tuleva raitisilman puhtaana ilman epäpuhtauksista ja erityisesti kevätaikaan siitepölystä. Suodatin on hyvä vaihtaa pari kertaa vuodessa.

Neljä venttiiliä suodattimineen maksoi yhteensä reilu 400 euroa, mikä on varsin kohtuullinen hinta raikkaasta sisäilmasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmanvaihtoventtiilien asennus vie muutaman tunnin

Venttiilien asentaminen paikalleen oli suhteellisen helppoa ja siihen tarvittiin porakone, rasiaporanterä (105 mm) , imuri, akkuporakone ja pitkä puuporanterä.

Reiän sijainti kannattaa suunnitella huolellisesti. Sen voi sijoittaa joko suoraan ikkunan päälle tai parikymmentä senttiä ikkunasta sivuun ja yläviistoon lähelle katon rajaa.

Jos pystykoolauksen sijainnit pystyy varmistamaan ennen porausta, pienentää se todennäköisyyttä osua niihin reikää poratessa. Näin välttyy turhilta rei´iltä ja niiden paikkauksilta. Kannattaa myös katsoa talon ulkopuolelta onko siellä jotain rajoitteita reikien sijainnille.

Reikä syntyi varsin helposti. Ensin porattiin sisältäpäin aina vuorilaudan takapuolelle asti ja tyhjennettiin purut varovasti ämpäriin. Purut olivat kuivat ja vuorilautakin näytti olevan hyvässä kunnossa. Sitten porattiin loppuosa ulkopuolelta, jotta saatiin siisti reikä aikaiseksi.

Tämän jälkeen asennettiin venttiili paikalleen sisältä päin aloittaen. Kun läpivientiputki oli paikallaan ja ulkoritilä oli kiinnitetty vuorilautaan, laitettiin suodatin paikalleen.

Lopuksi ruuvattiin vielä venttiililautanen paikalleen ja homma oli valmis.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto parani huomattavasti

Kun kaikki neljä venttiiliä oli asennettu ja jäljet siivottu pois, laitettiin mittari taas töihin. Sen lisäksi että mittarin lukemat tippuivat reilusti alaspäin, huomasivat asukkaat itsekin muutoksen ihan konkreettisesti.

Raikkaampi sisäilma paransi heti yöunen laatua ja kun alakerrassa syödyn aamiaisen jälkeen palasi takaisin makuuhuoneeseen, ei ilma tuntunut entiseen malliin enää tunkkaiselta.

Perheen poika totesi aivan samat asiat omassa huoneessaan. Myös olohuoneessa ilma tuntui illalla tv:tä katsoessa raikkaammalta. Koko talo hengittää nyt aivan uudella tavalla ja ennen kaikkea hallitusti. Ilma tulee sisään sieltä mistä sen pitääkin ja painovoimainen ilmanvaihto on entistä paremmassa kunnossa.

Painovoimainen ilmanvaihto

Pelkkä korvausilmaventtiilin lisääminen ei kuitenkaan yksin tuo parannusta tilanteeseen. Yhtä tärkeää on huolehtia siitä, että ilma pääsee vaihtumaan eli sen pitää pystyä liikkumaan mahdollisimman tehokkaasti poistoilmaventtiilin kautta ulos.

Jos makuuhuoneiden ovet ovat liian tiiviit ja ne halutaan pitää yön aikana kiinni, on niihin tehtävä muutoksia. Sama koskee wc:n ja pesutilojen ovia. Niiden alaosaan on hyvä jättää oven ja karmin väliin reilu rako, jotta raitisilma pääsee sisään ja kostea ja huono ilma poistoilmaventtiilin kautta ulos.

Painovoimainen ilmanvaihto vaikuttaa huomattavasti asumisviihtyvyyteen.

”Jos epäilet oman talosi ilman laatua, kannattaa ostaa tai lainata mittari jolla näkee todelliset arvot. Lopputulos saattaa yllättää monet, kuten tässä tapauksessa minutkin”, sanoo talon omistaja.

Lue lisää hyviä remonttivinkkejä