Joulukuusen hävitys: toimi näin

Sisustus
Joulukuusen hävitys tehdään kodeissa yleensä viimeistään loppiaisena.
Joulukuusen hävitys onnistuu parhaiten viemällä kuusen kaatopaikalle, käyttämällä sen polttopuuna tai hakettamalla puutarhakäyttöön.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.12.2023

Joulukuusen hävitys tehdään kodeissa yleensä viimeistään loppiaisena. Lahjapaketit ovat tuolloin jo kadonneet kuusen alta ja on aika riisua myös kuusenkynttilät ja muut joulukoristeet.

Miten joulukuusen hävitys onnistuu parhaiten?

Siinä missä muovikuusen voi kärrätä varastoon odottamaan seuraavaa joulua, aidosta kuusesta täytyy hankkiutua eroon.

Kokosimme muistilistan joulukuusen riisumiseen ja hävittämiseen.

Miten joulukuusen hävitys kannattaa tehdä?

  • Suojaa lattia ennen kuin riisut kuusen koristeista, jotta koristeiden mukana irtoavat neulaset on helpompi siivota.
  • Saksi sen jälkeen oksat jätesäkkiin.
  • Kuljeta runko esimerkiksi vanhan lakanan avulla ulos.
  • Jos viet kuusen jäteasemalle, ota oksat tai koko kuusi pois jätesäkistä, jotta ne eivät mene sekajätteen sekaan.

Mihin joulukuusen voi viedä?

  • Joulukuusen hävitys onnistuu viemällä kuusen kaatopaikalle, käyttämällä sen polttopuuna tai hakettamalla puutarhakäyttöön.
  • Jos joulukuusi päätyy kaatopaikalle, älä kuitenkaan laita sitä jäteastiaan.
  • Selvitä taloyhtiösi käytännöt: monissa taloyhtiöissä kuusen voi tiettynä aikana jättää roskakatoksen tai roskisten viereen, josta se kerätään pois jätehuoltoyhtiön toimesta.
  • Omakotiasukkaat voivat viedä joulukuusen itse jäteasemalle. Monissa kunnissa sen voi tehdä maksutta.

Joulukuusen hävitys: jätehuoltoyhtiöt ja Sortti-asemat apuna

Tarkista oman asuinkuntasi ja jätehuoltoyhtiösi palvelut joulukuusten hävittämisen osalta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kuljettaa joulukuuset pois kiinteistöiltä veloituksetta tammi-helmikuussa bio- ja sekajäteastoiden tyhjennyksen yhteydessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tällöin jätä kuusi jätekatoksen viereen näkyvälle paikalle viimeistään tammikuussa. Huolehdi, ettei joulukuusi peity lumeen tai jäädy kiinni maahan.

Yksittäisille joulukuusille on myös maksuton vastaanotto Sortti-asemilla tammikuun ajan. Muina aikoina asemat veloittavat joulukuusesta risujätteen hinnan.

Lue myös: Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Joulun ja uudencuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Suomalainen joulukuusi on aito lähituote

Tiesitkö, että Suomessa pystytetään vuosittain noin 1,4 miljoonaa joulukuusta? Joulupuuseuran mukaan noin miljoona joulupuuta tulee suomalaisilta perheviljelmiltä. Viidennes joulukuusista haetaan omista metsistä ja loput ovat tuontikuusia. Suomalainen joulukuusi onkin aito lähituote, jolla on pieni hiilijalanjälki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulukuusen kasvatus kestää 8-12 vuotta. Joulukuusen kaunis ulkonäkö saadaan aikaan vuosittaisilla muotoleikkauksilla.

Kotimaiset joulukuuset kaadetaan lähellä joulua, mikä takaa niiden tuoreuden. Perinteisen, aidon kuusen tuoksu tuo joulun kotiin. Ostamalla suomalaisen joulukuusen tuet samalla suomalaista työtä.

Joulukuusen historiaa

Joulukuusiperinne on alun perin lähtöisin Saksasta. Saksassa ensimmäiset tiedot joulukuusista ovat peräisin jo 1500-luvulta.

Suomeen joulukuusi tuli Ruotsista, kuten niin moni muukin uutuus. Suomen ensimmäiset joulukuuset löytyivät tiettävästi helsinkiläisen senaattorin Otto Wilhelm Klinckowströmin kodista vuonna 1829.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulupuuseuran mukaan joulukuusi vakiintui osaksi kotiemme jouluperinnettä noin sata vuotta sitten. Joulu alkaa, kun puu on kannettu juhlapaikalle ja koristeltu. Kuusen valot ja tuoksu virittävät mielen joulun tunnelmaan.

Lue myös nämä vinkit!