Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin

Keittiö
Kinkun paistorasvalle viemäri on väärä paikka. Hyytynyt kinkun paistorasva kuuluu biojätteeseen ja hyytymätön rasva sekajätteeseen.
Kinkun paistorasvalle viemäri on se mahdollisimman väärä paikka. Hyytynyt kinkun paistorasva kuuluu biojätteeseen ja hyytymätön tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.5.2024

Kinkun paistorasva kannattaa käsitellä oikealla tavalla heti kinkun paistamisen jälkeen.

Kinkun paistorasva biojäteastiaan tai sekajäteastiaan – käsittele rasva oikein

Biojäteastiaan laitetaan kiinteä tai hyytynyt rasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Paistinpannultakin rasvan jäämät pyyhkäistään talouspaperilla ja laitetaan biojätteeseen.

Nestemäinen rasva laitetaan sekajäteastiaan suljetussa pakkauksessa. Jos siis et malta odottaa kinkkurasvan hyytymistä, se pitää ensin kaataa tiivisti suljettavaan astiaan ja sen jälkeen viedä tavalliseen roskikseen sekajätteisiin.

Käytä kinkun paistorasva kastikkeiden pohjaksi

Kinkun paistorasva sopii hyvin kastikkeiden pohjaksi joulupöytään. Käyttämättä jäänyttä kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se viedään roskikseen asianmukaisesti pakattuna. Lintujen ruuaksi paistorasva on liian suolaista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kinkun paistorasva Kinkkutemppu-keräykseen

Jouluruokien paistinrasvat on jo usean vuoden ajan kierrätetty ja jalostettu uusiutuvaksi dieseliksi. Onpa kyse kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuresten paistinrasvasta, kierrätys kannattaa. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.

Kinkkutemppu-keräyspisteitä on ympäri Suomea pari sataa ja ne palvelevat tammikuun alkupuolelle saakka.

Kinkun paistorasva: vaarana rasvatukos ja siitä seuraava vesivahinko

Viemäriin kinkun paistorasvaa – tai mitään rasvaa – ei saa koskaan kaataa. Pahimmillaan siitä voi seurata viemärin rasvatukos ja vesivahinko, kun jätevesi ei pääse eteenpäin, vaan joutuu purkautumaan viemäristä takaisin rakennuksen sisälle.

Rasvatukos on yleisin syy kotien viemäritukoksiin. Kinkun paistorasva on iso kertasatsi, mutta pieninäkin määrinä rasva jähmettyy viemärissä ja muodostaa vähitellen tukoksen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaiken kukkuraksi kinkkurasvasta tulee viemäriin päätyessään herkkuruokaa rotille, joita kukaan ei halua vilistämään kotinsa kulmille rasvanhimo silmissään.

Tunnista viemäritukos – tilaa avaus ajoissa

Viemäritukos on yleinen ongelma, jonka voi usein ehkäistä ja korjata myös itse.

Jos kuitenkin käy niin huonosti, että viemäri tukkeutuu, silloin jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille. Tuloksena on haiseva sotku ja puhdistuslasku.

Merkkejä putkitukoksesta voi olla epämiellyttävä haju tai oudot äänet viemäristä. Pientä katastrofia voi ennakoida se, että lattiakaivon ja wc-pyttyjen vedenpinta alkaa nousta yhä useammin vaikka vielä palautuunkin hetkeksi ennalleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rasvasta tukkeutuneet putket saa kyllä aukaistua, mutta siihen tarvitaan jo ammattilaisen apua.

Lue myös nämä ohjeet

Joulukinkun paistaminen

Biojätteen keräysvelvoite – näin kompostointi muuttuu

Kompostin sulatus – näin herättelet kohmeisen kompostorin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulu joka kotiin: hyödynnä joulun parhaat ohjeet ja ideat