Joulukinkun paistaminen

Ruoka
Joulukinkun paistaminen onnistuu hyvillä ohjeilla.
Joulukinkun paistaminen on monelle koko joulun kohokohta ja kinkku joulun odotetuin herkku. Näillä ohjeilla paistat mehevän joulukinkun!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.1.2024

Joulukinkun paistaminen on tärkeä osa jouluperinnettä ja monelle suoranaista taidetta. Eri perheissä on omat perinteensä ja tapansa kinkun paistamiseen. Tässä jutussa kerromme joulukinkun paistamisen pääperiaatteet.

Joulukinkun sulatus ja paistaminen

Jäinen kinkku otetaan sulamaan noin 1–3 päivää ennen paistamista. Mikäli joulukinkku on oikein iso, sulamiseen kannattaa varata vieläkin enemmän aikaa.

Kinkku sulatetaan viileässä, esimerkiksi jääkaapissa tai kuistilla.

Joulukinkun paistaminen uunissa: Missä lämpötilassa joulukinkku paistetaan?

Joulukinkun paistamisessa uunin lämpötilasta on olemassa erilaisia mieltymyksiä. Osa neuvoo sopivaksi paistolämpötilaksi niinkin vähän kuin 80 astetta, mutta yleisimmät ohjeet vaihtelevat 110 ja 125 asteen välillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Joulukinkun pinnalla on neilikoita ja pöydässä monia jouluherkkuja

Joulukinkku on valmis. Tervetuloa joulupöytään!

Kuinka kauan joulukinkun paistaminen kestää?

Kinkun paistoaika vaihtelee kinkun koon mukaan; helppona muistisääntönä on yksi tunti yhtä kiloa kohden.

Kinkkua voi myös paistaa enemmän, esimerkiksi 90 minuuttia kilogrammaa kohden, jos haluaa erityisen murean kinkun. Viisikiloisen joulukinkun paistaminen vie siis 5–7,5 tuntia.

Paistomittari on kinkun kypsennyksessä tärkeä apu. Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta. Jos haluaa murean kinkun, kinkku tulee kypsentää 80-asteiseksi.

Varmista paistomittarin toimivuus ennen joulukinkun paistamista

Paistomittarin toimivuus kannattaa tarkistaa laittamalla juomalasiin kuumaa vettä ja paistomittari veteen. Jos lämpötila alkaa nousta, mittari on kunnossa ja valmis joulukinkun paistamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Digitaalisen paistomittarin patterit ovat saattaneet uuvahtaa sitten viime joulun.

Joulukinkun paistaminen paistopussissa tai uuniritilällä

Kinkun voi paistaa joko paistopussissa tai uuniritilällä. Jos ei käytä paistopussia, uuniritilän alle laitetaan uunipelti, jossa on vettä. Näin rasva ei pala kiinni peltiin.

Joulukinkun paistaminen – näillä ohjeilla onnistut

  1. Ota sulanut joulukinkku huoneenlämpöön vuorokausi ennen paistamista.
  2. Pyyhi sulaneen kinkun lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.
  3. Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan keskelle lihaa.
  4. Kun paistomittari näyttää 10 astetta, laita kinkku 125-asteiseen uuniin paistopussissa tai ritilälle, jonka alla on vedellä peitetty pelti.
  5. Kypsennä joulukinkkua 125 asteessa noin 60–90 minuuttia kiloa kohden.
  6. Poista kypsän ja jäähtyneen kinkun pinnasta verkko ja kamara. Voit halutessasi jättää pienen rasvapinnan kinkun pintaan, jotta kuorrutuksesta tulee rapea.
  7. Sivele joulukinkun pinta sinapilla (Dijon-sinappi) ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista vielä 250 asteessa noin 10 minuuttia, jotta kuorrutteesta tulee kauniin värinen.
Joulukinkun paistaminen kruunaa joulupöydän kattauksen.

Joulukinkku on monelle joulupöydän tärkein herkku.

Voiko joulukinkun paistaa jäisenä?

Joulukinkun voi pistää uuniin jäisenä. Eli vaikka ei olisi ehtinyt sulattaa kinkkua, siitä tulee todennäköisesti oikein maittava, kunhan muistaa pitää lämpötilan riittävän alhaisena – kinkun voi jättää uuniin vaikka yöksi.

Sulaneen kinkun paisto-ohjeessa neuvotaan uunin lämpötilaksi 125 asetta, mutta jäinen kinkku kannattaa kypsentää 90 asteessa. Jos jäinen kinkku sulaa kuumassa uunissa liian nopeasti, siitä valuu ulos turhan paljon nestettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä alhaisempi lämpötila on, sitä tasaisemmin kinkun liha kypsyy ja sitä varmemmin se pysyy mehukkaana. Jos lämpötila on liian korkea, kinkusta irtoaa paljon nestettä ja siitä tulee kuiva. Tämä pätee kinkun paistamiseen ylipäänsä mutta erityisen hyvin jäisen kinkun paistamiseen.

Erityisesti jäisen kinkun paistamisessa kannattaa hyödyntää paistopussia, koska se kerää talteen nesteen käytettäväksi esimerkiksi kinkun kastikkeeseen. Lisäksi kinkku pysyy mehukkaana höyryävässä paistopussissa.

Kun paistolämpömittari näyttää kinkun sisälämpötilaksi 75–90 astetta, se on valmis. Paistomittaria ei saa työnnettyä jäiseen kinkkuun, mutta se onnistuu jäisen kinkun oltua uunissa pari tuntia.

Joulukinkun paistaminen viimeistellään, koristeina sinappihuntu, korppujauhoja ja nelikoita.

Joulukinkun yllä on sinappihuntu, korppujauhoja ja nelikoita.

Milloin joulukinkku kannattaa paistaa?

Moni pitää perinteiset kinkunvalvojaiset aatonaattona tai aattoyönä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikään ei kuitenkaan estä paistamasta kinkkua ajoissa, esimerkiksi kaksi päivää ennen jouluaattoa, jotta uuni vapautuu vielä muiden jouluruokien tekoon.

Kuorrutuksen voi tehdä vasta juuri tehdä ennen tarjoilua. Sinappi- ja korppujauhokuorrutus on perinteisin, mutta kinkun voi myös esimerkiksi glaseerata kiiltäväksi. Glaseerauksessa lihan pintaan sivellään sokeripitoista kastiketta, joka paahtuu lihan pintaan kiinni tehden siitä maukkaan ja mehevän.

Mitä tehdään kinkun paistorasvalle?

Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin, missä se helposti aiheuttaa viemäritukoksen.

Käytä tai kierrätä kinkun paistorasva oikein

Lue lisää jouluvinkkejä