Jäälyhty tuo tunnelmaa talveen: katso valmistusohjeet ja kuvat

Piha
Jäälyhty: näin valmistat ja koristelet jäälyhdyn pihallesi.
Jäälyhty on helppo valmistaa talvisessa pakkassäässä. Voit koristella lyhdyn esimerkiksi havunoksilla, kukilla tai paperista leikatuilla kuvilla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.12.2023

Jäälyhty tuo kaunista ja tunnelmallista valaistusta talviselle pihalle, terassille ja parvekkeelle. Jäälyhtyjen valmistaminen on helppoa ja voit koristella lyhtyjä monin eri tavoin.

Jäälyhty: perinteisen jäälyhdyn teko onnistuu yön aikana

Täytä ämpäri tai muu iso astia kylmällä vedellä. Kokeilemalla erilaisia astiavaihtoehtoja saat valmistettua erimuotoisia lyhtyjä.

Siirrä vedellä täytetty astia ulos pakkaseen jäätymään. Jäätymisvaiheessa astiaa ei kannata enää liikuttaa, koska silloin jäästä voi tulla epätasaisempaa sekä helpommin hajoavaa.

Varmista, ettei vesiastia pääse jäätymään aivan läpikotaisin. Lopeta jäälyhdyn jäädytys, kun astian keskellä on vielä tilaa kynttilälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jään paksuuden voit tarkistaa heiluttamalla ämpäriä kevyesti. Ämpärin suulla jään alla liikkuvan ilmakuplan etäisyys pinnasta kertoo jään paksuuden. Sopiva jäälyhdyn paksuus on noin pari senttiä.

Kauanko jäälyhty jäätyy?

Ämpärin kokoinen jäälyhty jäätyy sopivaksi yleensä yön aikana eli jäälyhdyn jäätymisaika on noin 8–9 tuntia, pakkaslukemista riippuen. Ihannepakkanen jäälyhdyn valmistamiseen on noin 10-20 miinusastetta.

Jäälyhdyn voi valmistaa myös pakastimessa.
Pienen jäälyhdyn voi valmistaa myös pakastimessa. Mitä pienempi astia on, sitä vähemmän aikaa lyhdyn jäätymiseen tarvitaan.

Miten jäälyhty saadaan irti ämpäristä?

Siirrä ämpäri lämpimään kylpyhuoneeseen ja kumoa lyhty varovasti ylösalaisin. Lyhty irtoaa itsestään muutaman minuutin kuluessa. Älä valele ämpäriä ulkopuolelta lämpimällä vedellä, sillä se voi helposti hajottaa lyhdyn.

Tee varovasti esimerkiksi puukolla tai vastaavalla terävällä työkalulla reikä jäälyhdyn kattoon ja kaada vesi pois.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koverra sen jälkeen aukkoa isommaksi ja vie heti lyhty takaisin ulos.

Lopuksi sytytä kynttilä jäälyhtyyn ja nauti kauniista valaistuksesta. Muistathan myös aina paloturvallisuuden lyhtyjen kanssa.

Jäälyhty maitopurkeilla valmistettuna

Jäädyttämällä vettä maitopurkeissa saat jäätorneja, jotka voi asetella vaikka rinkiin ja laittaa kynttilän keskelle. Näin niistä tulee kaunis talvinen asetelma. Tölkkiin voi sujauttaa myös vaikka käpyjä, leikkokukan tai männynoksan, jolloin jäätornista tulee ilmeikkäämpi.

Jos haluat tornista teräväkärkisen, laita purkki ihan täyteen vettä. Kun purkin täyttää vain osittain, tulee tornista tasakärkinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Jäåälyhty on helppo koristella esimerkiksi havunoksilla tai kukilla.

Jäälyhdyn teko eri värisinä

Lisää ämpäriin veden sekaan elintarvikeväriä tai esimerkiksi punajuuren lientä, niin saat helposti valmistettua värillisiä lyhtyjä.

Koristele jäälyhty kauniisti

Voit myös koristella lyhdyn asettelemalla jäädytettävän ämpärin reunoille esimerkiksi havunoksia, tulppaaneja tai paperista leikattuja kuvia. Koristeet jäätyvät veden mukana kauniisti jäälyhdyn pintaan.

Valmista ripustettavia jääkoristeita

Saat söpöjä ripustettavia jääkoristeita, kun ujutat jääpalamuottiin pitkittäin rautalankaa jäätymään veden kanssa niin, että se jäätyy palojen sisään.

Rautalanka on kätevää siksi, että sen saa sormilla helpoimmin taivutettua pienien, esimerkiksi sydämenmuotoisten muottikuoppien pohjalle. Veden jäädyttyä riippuva koriste on näin valmis. Jääpalakoriste on ihana vieminen myös ystävälle!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös isompia yksittäisiä tai jonossa riippuvia jääkoristeita saat tehtyä edellä mainitun mukaisesti. Esimerkiksi matalaksi leikattujen maitopurkkien pohjalla voi jäädyttää noin 2–3 cm paksuja neliöitä, joiden sisälle voi halutessaan laittaa jäätymään kukkia, oksia tai lehtiä.

Jäälyhty valmistuu nopeasti yön aikana.

Esimerkiksi puun oksan ympärille kannattaa kiertää huomaamattomasti rautalankaa ja painaa oksa rautalangan avulla muotin pohjalle. Näin rautalankakin jäätyy pitävästi koristeeseen kiinni.

Näistä jääneliöistä saa useamman neliön riippuvan koristeen jäädyttämällä ne samaan aikaan ja vetämällä kaikkien läpi yhtenäisen rautalangan jäädytysvaiheessa, kuten edellä neuvottiin.

Lue lisää askarteluohjeita