Joulusiivous suunnitteilla? Näillä ohjeilla onnistut

Sisustus
Joulusiivous kuuluu perinteisiin, jolloin koti valmistellaan rauhalliseen joulun viettoon.
Joulusiivous kuuluu perinteisiin, jolloin koti valmistellaan rauhalliseen joulun viettoon. Siivous voi olla nopea tai perusteellinen, tarpeen mukaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.12.2023

Joulusiivous on monelle mieluisa rutiini, joka valmistelee myös mielen joulutunnelmaan.  Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty: nappaa tästä vinkit, jos haluat toteuttaa järjestelmällisen joulusiivouksen!

Joulusiivous alkaa: Tavaroiden vienti paikalleen ja turhien tavaroiden kierrätys

Ensimmäinen askel kodin joulukuntoon saattamisessa on tavaroiden paikalleen vienti. Varsinkin suuremmissa perheissä pyykit levittäytyvät herkästi ympäri asuntoa.

Myös pienet, mutta tarpeelliset ja usein käytetyt tavarat, kuten kynät, vihkot ja käyttöesineet kuten laturit saattavat viedä tasotilaa ja luoda epäsiistin ilmapiirin.

Käytä aikaa tavaroiden paikalleen viemiseen. Jos paikkaa ei vielä ole, keksi sellainen. Jos siivotessa löytyy tavaroita, joille ei ole enää käyttöä, vie ne kierrätykseen tai laita ne kirpputorilaatikkoon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sohvan ja muiden pehmeiden huonekalujen imurointi

Nojatuolien ja sohvatyynyjen välit kannattaa imuroida säännöllisesti. Jos teillä joskus herkutellaan sohvalla, voit olla varma, että sohvatyynyjen välistä voi löytyä murusia.

Tiukkoihin väleihin kannattaa käyttää imurin kapeaa kärkisuulaketta, muuten sohvan ja huonekalut puhdistaa parhaiten pehmeille pinnoille tarkoitetulla pyöreällä tekstiilisuulakkeella.

Joulusiivous: mattojen imurointi sekä tuulettaminen

Matot kannattaa imuroida huolellisesti, sillä varsinkin nukkamattoihin kertyy herkästi pölyä ja likaa, kuten hiekkaa ja murusia.

Mattotamppari on erinomainen työkalu juuri mattojen imurointiin. Jos omistat esimerkiksi käsinkudotun maton, jota ei suositella tampattavaksi, se puhdistuu parhaiten parkettisuulakkeella. Esimerkiksi eläintenkarvat irtoavat parhaiten pitkälankaisista matoista juuri parkettisuulakkeen avulla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mattojen puhdistaminen on hyvä viimeistellä kunnon tuuletuksella – varsinkin silloin, jos ulkona on pakkasta.

Lattian imurointi

Mattojen ollessa ulkona on hyvä hetki keskittyä lattian imurointiin. Imurointia ennen kannattaa nostaa tuolit ja muut kevyet huonekalut sivuun.

Imuroidessa kannattaa käyttää juuri sinun lattiallesi sopivia suulakkeita. Varsinkin parketille ja laminaatille suosittelemme hellävaraista parkettisuulaketta.

Siivous viimeistellään pinnat pyyhkimällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pintojen pyyhkiminen mikrokuituliinalla

Kun pinnat ovat puhtaat tavarasta, voit keskittyä niiden puhdistamiseen. Usein siivoamiseen riittää pelkkä mikrokuituliina; mikrokuitu on itsessään likaa irrottava materiaali. Nihkeä liina irrottaa lian ja kerää myös pölyn.

Pyyhkiessä kannattaa kiinnittää huomiota myös kodin bakteeripesiin, eli ovenkahvoihin ja valokatkaisimiin: niiden puhdistuksessa voi olla hyvä käyttää desinfioivaa puhdistusainetta.

Lattian puhdistaminen

Kun kaikki muu on puhdistettu, on vielä hyvä hetki mopata lattiat.

Joulusiivous nopeasti tai perusteellisesti – sinä päätät

Jos aika on rajallista, muista, että loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, onko jokainen nurkka puunattu kuntoon. Tärkeintä on viettää rentouttava joulu, joka sopii juuri sinulle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Osa viettää joulun perheen kesken, osa ulkomailla auringon alla ja joillakin se kuluu töitä tehdessä. Jokaisella on omannäköisensä joulu.

Lue myös nämä siivousohjeet

Keittiön joulusiivous sujuu näillä nikseillä

Ikkunanpesu: näillä keinoilla saat lasit kirkkaiksi

Sälekaihtimien puhdistus – eri menetelmät testissä

Takkalasin pesu tuhkalla – kirkastaako tuhka takkalasin?

WC-pöntön puhdistus: vältä vääriä puhdistusaineita

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus