Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus

Kylpyhuone
Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.5.2024

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus raikastaa pesutilan. Käytä oikeita pesuaineita ja -välineitä parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Siivousaineiden pH-arvo

pH-arvo ilmaisee siivousaineen emäksisyyden ja happamuuden. pH:ta kuvataan asteikolla 0-14, jonka keskipiste (pH 7) on neutraali. Puhtaan veden pH on 7.

Pesuaine, jonka pH on alle 7 on hapan ja aine, jonka pH on yli 7 on emäksinen. pH-arvosta voidaan päätellä mihin käyttötarkoitukseen pesuaine soveltuu ja minkälaista käyttöturvallisuutta on noudatettava.

Ruoste- ja kalkkitahrat lähtevät parhaiten happamilla pesuaineilla, joiden pH-arvo on noin 1.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Millä aineella pestä kylpyhuoneen lattia?

Perinteinen lika, kuten saippuajäämät ja pöly, irtoavat rasvaa poistavalla pesuaineella ja juuriharjalla. Lattialaatoille on myös olemassa niille tarkoitettuja pesuaineita, joita voi käyttää.

Mikäli laattojen saumoissa on homepilkkuja, kloriitti ja erilaiset desinfioivat aineet poistavat bakteereja tehokkaasti.

Muista kuitenkin, että kloriitti ei sovellu värillisille laatoille, koska se sisältää valkaisevia ainesosia.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen puhdistus

Silikonisaumojen pesun suhteen tulee aina olla tarkkana ja noudattaa varovaisuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kastele ensin silikonisaumat. Levitä saumoihin emäksinen pesuaine ja anna vaikuttaa. Käytä silikonisaumoihin vain hellävaraisia pesuvälineitä, kuten esimerkiksi sientä tai liinaa, sillä karkea harja naarmuttaa tai jopa rikkoo pinnan, jolloin lika pääsee pesiytymään sinne entistä tiukemmin.

Pyyhi pesuaine pois, huuhtele saumat vedellä ja kuivaa huolella. Silikonien puhtaana pitämisessä tärkeää on säännöllinen puhdistus, mielellään parin viikon välein.

Lopuksi kuivaa saumat. Saumat pysyvät pidempään puhtaina, kun tilan ilmanvaihto on kunnossa ja lattia ja seinät kuivataan lastalla tai säämiskällä aina käytön jälkeen.

Jos silikonisaumat näyttävät tummuneilta ja irronneilta, kylpyhuoneen silikonisaumojen uusiminen on paras vaihtoehto. Silikonisaumat on hyvä vaihtaa 5–10 vuoden välein.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Silikonisaumojen uusiminen – näin onnistut

Kylpyhuoneen kaakelisaumojen puhdistus

Varsinaiset laattojen välissä olevat kaakelisaumat voi harjata kevyesti juuriharjalla, vanhalla hammasharjalla tai tarkoitukseen sopivalla saumaharjalla.

Kastele ensin kaakelisaumat lämpimällä vedellä ja levitä niihin emäksinen pesuaine, joka puhdistaa rasvan, pölyn, homeen ja saippuajäämät. Anna aineen vaikuttaa ja harjaa kaakelisaumat sitten kapealla harjalla varovasti puhtaaksi. Huuhtele huolellisesti.

Jos saumoissa on kalkki- tai ruostesaostumia, levitä saumoihin hapanta pesuainetta ja anna vaikuttaa. Harjaa ja huuhtele saumat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sen jälkeen käsittele saumat vielä kertaalleen emäksisellä pesuaineella. Huuhtelu on tärkeää, jotta pesuaine ei jää haurastuttamaan sauma-aineita.

Hometta kylpyhuoneessa

Mitä jos kylpyhuoneesta löytyykin hometta?

Jos homepilkut eivät lähde pesulla tai uusiutuvat, kylpyhuoneen tila kannattaa ehdottomasti tutkituttaa.

Mikäli homepilkut tulevat uudestaan pesun jälkeen tai vaikuttaa siltä, että silikonien alle on jopa valunut vettä, ota yhteys LVI-asiantuntijaan.

Mustat pilkut silikoneissa saattavat joskus johtua isommasta homeongelmasta.

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa?

Kosteusvaurion laajuus selviää yleensä purkamalla vanha laattapinta ja tutkimalla rakenteet. Tämä tarkoittaa yleensä kokonaisvaltaista kylpyhuoneremonttia, jossa vaurioituneet rakenteet poistetaan ja rakenteisiin päässyt kosteus kuivatetaan puhaltimilla.

Kuivauksen kesto riippuu kosteusvaurion laajuudesta. Kun kosteus on saatu kokonaan poistettua, voidaan aloittaa remontti ja uuden kylpyhuoneen rakentaminen.

Tässä yhteydessä vesieristeet uusitaan ja kylpyhuoneen pinnat vaihdetaan uusiin. Lisäksi kylpyhuoneen kalusteet voidaan vaihtaa samassa yhteydessä, mikäli siihen on tarvetta tai halua.

Lue myös nämä vinkit kylpyhuoneen kunnostamiseen!