Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen puhdistus

Kylpyhuone

Myös kylpyhuoneen laatat olisi hyvä puhdistaa silloin tällöin huolellisesti. Yleensä laattojen saumoihin kertynyt lika on täysin vaaratonta ja lähinnä koostuu saippuajäämistä, hilseestä ja pölystä. Mutta jos kylpyhuoneen saumoissa on mustia pilkkuja, kyseessä voi olla home.

Kylpyhuoneen saumojen puhdistus raikastaa pesutilan! Perinteinen lika kuten saippuajäämät ja pöly irtoaa rasvaa poistavalla pesuaineella ja juuriharjalla. Lattialaatoille on myös olemassa niille tarkoitettuja pesuaineita, joita voit käyttää. Mikäli laattojen saumoissa on homepilkkuja, kloriitti ja erilaiset desinfioivat aineet poistavat tehokkaasti bakteereja. Muista kuitenkin, että kloriitti ei sovellu värillisille laatoille, sillä se sisältää valkaisevia ainesosia. Ruoste- ja kalkkitahrat lähtevät parhaiten happamilla pesuaineilla, joiden PH on noin 1.

Kylpyhuoneen silikonisaumojen ja saumojen puhdistus

Silikonisaumojen suhteen tulee olla tarkkana ja ne kannattaakin puhdistaa mielellään pehmeämmällä rätillä, sillä harja voi raapia kylpyhuoneen silikonisaumoihin uria, jotka ovat myöhemmin erinomaisia kasvualustoja erilaisille bakteereille ja homeille. Jos saumat näyttävät tummuneilta ja irronneilta, pitää silikonisaumat irrottaa ja uusia.

Varsinaiset laattojen välissä olevat saumat voi tarvittaessa harjata kevyesti juuriharjalla, vanhalla hammasharjalla tai tarkoitukseen sopivalla saumaharjalla.

Mitä jos kylpyhuoneesta löytyy hometta?

Jos homepilkut eivät lähde pesulla tai uusiutuvat, kannattaa tutkituttaa kylpyhuoneen tila. Pahimmassa tapauksessa laattojen saumat ovat pettäneet tai jostain muusta syystä kylpyhuoneessa piilee kosteusvaurio. Kosteusvaurion laajuus selviää yleensä vain purkamalla vanha laattapinta ja tutkimalla rakenteet. Tämä siis yleensä tarkoittaa kokonaisvaltaista kylpyhuoneremonttia, jossa vaurioituneet rakenteet poistetaan ja rakenteisiin päässyt kosteus kuivatetaan puhaltimilla. Kuivauksen kesto riippuu kosteusvaurion laajuudesta. Kun kosteus on saatu kokonaan poistettua, voidaan aloittaa remontti ja uuden kylpyhuoneen rakentaminen. Tässä yhteydessä vesieristeet uusitaan ja kylpyhuoneen pinnat vaihdetaan uusiin. Lisäksi kylpyhuoneen kalusteet voidaan vaihtaa samassa yhteydessä, mikäli siihen on tarvetta tai halua.

Teksti ja kuva: Rustholli, Jani Valaranta

Lähde: Rustholli blogi >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kylpyhuoneen siivous saumojen puhdistus siivoaminen siivous

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: