MAINOS

Tätä kokeilin: kirkastaako tuhka takkalasin?

LämmitysTalo

Noki tarttuu takan lasiin, ellei sitä puhdista säännöllisesti. Tuhka on takkalasin pesuainetta omasta takaa, mutta miten tehokas puhdistaja se on?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tuhka kuulemma tekee takkalasista kirkkaan, mutta äkkiseltään tuhkapesu tuntuu hieman oudolta ajatukselta – tuhkahan itsessään likaa ja sottaa. En ole kuitenkaan vielä löytänyt sitä täydellistä takkalasin puhdistusainetta, vaan lasi jää aina jotenkin nuhjuiseksi, joten päätin kokeilla tuhkapesua.

1. Alkutilanne – nokinen ja samea

↑Takan lasi on päässyt ikävän tummaksi, eikä sen läpi pysty enää ihailemaan tulta. Takan luukku nokeutuu helpommin, jos tulipesässä polttaa esimerkiksi pahveja. Myös puiden asettelulla on merkitystä, sillä liian tiivistii ladotut puut nokeavat tulipesää ja lasia. 

2. Tuhka pois tulipesästä

↑Siinä sitä on, pesuainetta. Tuhkan pitää olla kylmää, ennen kuin sen voi lapata muovisankoon. Metallisanko olisi turvallisempi.

3. Kostea talouspaperi & tuhka

↑Kostutin talouspaperia ja otin siihen pienen määrän tuhkaa, jota aloin hieroa lasiin. Pinttynytkin noki irtosi helposti lasista. 

Otin toisen satsin tuhkaa uuteen kostutettuun talouspaperiin ja jatkoin käsittelyä, kunnes kaikki noki oli irronnut lasista paperiin.

↑Ikkunastahan alkaa jo nähdä läpi! Kostutin vielä palan talouspaperia ja pyyhin lasin puhtaaksi noesta. Ja sitten vielä yksi kostutettu talouspaperi, ja tuhkakin lähtee lasista. 

4. Viimeistely sanomalehtipaperilla

↑Viimeistelin käsittelyn sanomalehtipaperilla. Lopputuloksena oli yhtä kirkas takkalasi kuin uutena. Vahva suositus tuhkapesulle!

 

Teksti ja kuvat: Susanna Cygnel

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lasin tuhkapesu takan lasi takkalasin pesu takkalasin puhdistus takkalasin puhdistus tuhkalla tuhka