Takkalasin pesu tuhkalla – kirkastaako tuhka takkalasin?

Lämmitys Talo
takkalasin puhdistus
Noki tarttuu takan lasiin, ellei sitä puhdista säännöllisesti. Vanha kansa kertoo, että tuhka on takkalasin pesuainetta omasta takaa, mutta miten tehokas puhdistaja se on? Onnistuuko takkalasin pesu tuhkalla?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
11.10.2023

Tuhka kuulemma tekee takkalasista kirkkaan, mutta äkkiseltään takkalasin pesu tuhkalla tuntuu hieman oudolta ajatukselta – tuhkahan itsessään likaa ja sottaa.

En ole kuitenkaan vielä löytänyt sitä täydellistä takkalasin puhdistusainetta, vaan lasi jää aina jotenkin nuhjuiseksi, joten päätin kokeilla tuhkapesua.

1. Alkutilanne – nokinen ja samea

Tuhkanharmaa takkalasi

Takan lasi on päässyt ikävän tummaksi, eikä sen läpi pysty enää ihailemaan tulta. Takan luukku nokeutuu helpommin, jos tulipesässä polttaa esimerkiksi pahveja. Myös puiden asettelulla on merkitystä, sillä liian tiivistii ladotut puut nokeavat tulipesää ja lasia.

2. Tuhkaa tulipesästä

Kirkastaako tuhka takkalasin?

Siinä sitä on, pesuainetta. Tuhkan pitää olla kylmää, ennen kuin sen voi lapata muovisankoon. Metallisanko olisi turvallisempi.

3. Kostea talouspaperi & takkalasin pesu tuhkalla

Kirkastaako tuhka takkalasin?

Kostutin talouspaperia ja otin siihen pienen määrän tuhkaa, jota aloin hieroa lasiin. Pinttynytkin noki irtosi helposti lasista.

Kirkastaako tuhka ikkunalasin?

Otin toisen satsin tuhkaa uuteen kostutettuun talouspaperiin ja jatkoin käsittelyä, kunnes kaikki noki oli irronnut lasista paperiin.

Wow! Ikkunastahan alkaa jo nähdä läpi! Kostutin vielä palan talouspaperia ja pyyhin lasin puhtaaksi noesta. Ja sitten vielä yksi kostutettu talouspaperi, ja tuhkakin lähtee lasista.

 

4. Viimeistely sanomalehtipaperilla

Viimeistelin käsittelyn sanomalehtipaperilla. Lopputuloksena oli yhtä kirkas takkalasi kuin uutena. Vahva suositus tuhkapesulle!

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää lämmityksestä ja tulisijoista