Katon pesu on tarpeen niin tiili- kuin teräskatollekin. Tiilikattojen ongelma on katolle kertyvä sammal ja jäkälä, mutta teräskatteidenkin pintaan kertyy ajan myötä sammalta ja likaa. Erityisesti kattojen pohjoispuoli, jonne aurinko paistaa vähemmän, alkaa vihertää melko nopeasti.
Kattojen vuosittaiset kevät- ja syyshuollot voi tehdä itse. Älä kuitenkaan koskaan kiipeä katolle ilman asianmukaisia turvavälineitä!
Järeämpään huoltoon kannattaa hankkia luotettava ammattilainen – jo senkin takia, että märkä katto on liukas ja vaarallinen. Seurasimme kahden erilaisen katon huoltopesua, joihin molempiin palkattiin tekijäksi Pohjolan Pintamestarit Oy.
Ilman typpi sekä tiilessä oleva kalkki ovat hyvä kasvualusta sammalelle, joka vähitellen työntää juurikasvustonsa katteen pienimpiinkin rakoihin. Katolle kasvanut sammal imee itseensä vettä, joka voi jäätyessään aiheuttaa kattotiilien halkeilua ja ajan saatossa tuhota koko katon.
Tiilikatoille optimaalinen pesupaine on 200–250 bar, mutta vain jos vesimäärä on vähintään 35–40 l/min. Tällöin pesu on riittävän tehokas ja samalla hellävarainen eikä riko tiilipintaa. Lisäksi ammattilainen käyttää pesuissa oikeanlaista suutintekniikkaa, jolloin pesurista tuleva vesisuihku on optimaalinen katteen puhdistamiseen huokosia myöten.
Kattoa ei kannata pestä omalla harrastajapesurilla, vaikka siinä tehoja riittäisikin. Todennäköisesti sillä saa vain lisää vahinkoja aikaiseksi, kun pintaa hinkkaa liian kovalla paineella ilman riittävää vesimäärää. Jos puhdistettua pintaa ei pesun jälkeen kyllästä tai maalaa, voi katto vuoden päästä olla aikaisempaa huonommassa kunnossa.
Katon pesussa käytetään emäksistä pesuainetta (esimerkiksi Isopaintin A-Clean), joka tuhoaa tiilen huokosissa asustavat sammaleen itiöt. Näin varmistetaan, ettei sammal pääse heti pesun jälkeen leviämään katolla uudestaan.
MAINOSPesussa on hyvä huomioida, että katolta irtoava sammal saattaa sotkea paikkoja pihamaalla. Siksi on hyvä suojata arimmat paikat ajoissa ja tyhjentää sadevesiviemäreiden siilot pesun aikana kertyneestä sammalesta. Ikkunat kannattaa pestä vasta katon pesun jälkeen.
Tiilikatto ennen ja jälkeen.
Kun tiilikatto on pesty, annetaan sen kuivua. Kuivumisen jälkeen katto kyllästetään joko läpikuultavalla suoja-aineella (esimerkiksi Pintamestareiden Tino Tiilisuoja) tai värillisellä tiilen sisään imeytyvällä tiilikattomaalilla (esimerkiksi Isopaintin Isonit).
Yksi tärkeimpiä kyllästämisen tehtäviä on täyttää kaikki sammaleen ja eroosion aiheuttamat halkeamat ja tiilen huokoset. Kyllästeaineen molekyylirakenne on pienempi kuin veden, joten se täyttää pienimmätkin raot.
MAINOSKäsittelyn jälkeen katto on uutta vastaavassa kunnossa ja kestää säiden lisäksi myös katseet vuosikausia eteenpäin. Katon kevytpesun voi tehdä myös itse, ja siihen on myynnissä omat aineensa. Säännöllinen kevytpesu ehkäisee uuden sammaleen muodostumista ja siirtää uutta isompaa huoltoa tai koko katon vaihtamista.
Teräskatto ennen ja jälkeen katon pesun.
Teräskattokin alkaa sammaloitua ajan mittaan, ellei sitä pese säännöllisesti sopivilla pesuaineilla. Kymmenen vuotta vanhan teräskaton pohjoispuolelle oli jo alkanut kertyä sammalta, joka ei enää kotikonstein lähtenyt irti.
Lisäksi talon lähellä kasvavat isot männyt olivat sotkeneet kattoa paljon. Omistaja oli vuosien varrella pessyt kattoa itse, mutta nyt hän päätti teettää isomman pesun ammattilaisella. Katon jyrkkyys hankaloitti pääsyä kaikkiin paikkoihin, joten ammattilaisen apu ja katon puhdistus oli tarpeen.
MAINOSTalon katto oli melko uusi eikä siinä näkynyt ruostetta tai pinnoitteen irtoamista, joten tällä kertaa päädyttiin vain pesuun. Ruiskuttamalla levitetty pesuaine annettiin vaikuttaa muutamia tunteja. Sen jälkeen katto pestiin kovalla paineella ja reilulla vesimäärällä, jotta katto ei vahingoittuisi.
Jos teräskatto on päässyt jo ruostumaan, ei se tarkoita, että katto pitää heti vaihtaa. Ruoste on kuitenkin merkki siitä, että katto pitää kunnostaa pikaisesti.
Mittavaa kattoremonttia ei tarvita, jos katerakenteet ovat kunnossa eikä ruoste ole syöpynyt liian syvälle teräskatteeseen. Vanhan irtoavan maalin poisto tehokkaalla painepesurilla, ruosteen huolellinen poistaminen teräsharjojen ja muiden välineiden avulla, ruosteenestomaalin (esimerkiksi Tikkurilan Rostex Super) asennus sekä ammattilaisen tekemä maalaus laadukkaalla peltikattopinnoitteella (esimerkiksi Tikkurilan Temaclad SC50) riittää katon elinkaaren pidentämiseen vuosikymmenillä.
Tiilikate
(kotitalousvähennyksen osuus 4,5–10 €/m²)
Teräskate
(kotitalousvähennyksen osuus 3–11 €/m²)
Teksti ja kuvat: Suomelan toimitus