Talon kevättarkastus paljastaa, miten talvi kohteli kotia

Mökki Piha Talo
Talon kevättarkastus tiulee ajankohtaiseksi, kun aurinko sulattaa lumihanget ja piha alkaa tulla näkyviin.
Talon kevättarkastus tulee ajankohtaiseksi, kun aurinko sulattaa lumihanget ja piha alkaa tulla näkyviin. Entä miten oman kiinteistön kevättarkastus tehdään? Tärkeimpiä asioita ovat sulamisvesien kulku ja katon kunto, mutta monta muutakin asiaa kannattaa tutkia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
10.4.2024

Talon kevättarkastus kertoo, miten talvi on kohdellut taloa ja pihaa. Vuosittain lumien sulaessa on hyvä tehdä perinpohjainen kevättarkastus, joka paljastaa näkyvät vauriot ja huoltoa vaativat kohdat talossa ja sen ympäristössä.

Talon kevättarkastus: ohjaa sulamisvedet pois rakennuksen seinustoilta

Kaikkein tärkeintä on ensimmäisenä tarkkailla, mihin sulamisvesi menee. Salaojista tulee poistaa mahdolliset tukokset ja lapioida viimeiset lumet pois seinän vierustalta.

Noin 50–60 sentin levyinen vyöhyke pieniä kiviä sokkelin juurella auttaa pitämään salaojat puhtaina kasvien ja pensaiden juurista. Siksi talon vierustalla ei pitäisi olla istutuksia – jos on, asia kannattaa korjata heti ensi kesänä.

Kiviä sokkelin reunalla: talon kevättarkastus

Lumen alta paljastuu sokkelin reunassa olevat kivet ja syksyltä jääneet lehdet.

Jos maanpinta on noussut rakennuksen vierustalla, sitä pitäisi alentaa ja muotoilla niin, että sulamis- ja sadevedet valuvat poispäin rakennuksesta. Missään nimessä lumi ei saisi sulaa talon rakenteisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos pihalla on roudan tekemiä kohoumia talon lähellä, routasuojaus on pettänyt tai väärin tehty – kutsu ammattilainen korjaamaan routasuojaus ensi tilassa, jotta ensi talvella ei synny samaa ongelmaa.

Kevättarkastus paljastaa myös, virtaako sade- ja sulamisvesi kattoränneistä poistoputkiin vai roiskuuko se talon perustuksille. Puhdista katon sadevesijärjestelmä huolellisesti avoimeksi puiden lehdistä ja muista  roskista.

Kirjoita taloa kiertäessäsi itsellesi muistilistaa kaikista huolloista, joita suunnittelet tekeväsi kevään ja kesän aikana. Kevättarkastus jää usein turhaksi ilman muistiinpanoja.

sadeveden juoksuputki on jäässä ja roskia sadevesikaivon päällä

Vesi on jäätynyt sadevesijärjestelmän juoksuputkeen ja roskat sadevesikaivon päälle. Kevään edetessä on tarkistettava, että vesi juoksee oikein koko järjestelmän matkalta ja pääsee kaivoon.

Tarkista julkisivu, ikkunat ja ovet

Keväisin on hyvä tarkistaa talon maalipinta. Jos maali on alkanut hilseilemään, kannattaa suunnitella maalausurakka heti ensi kesäksi. Mahdolliset vauriot julkisivussa tulee korjata pikimmiten, sillä vain ehjä ulkoseinä suojaa taloa vedeltä ja kosteudelta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos talven aikana talon julkisivuun on ilmestynyt likaa tai homeläikkiä, niitä voi putsata pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Julkisivun puhdistukseen on myös saatavilla pesu- ja suoja-aineita hometta vastaan.

Ikkunoiden ja ovien tiiviys kannattaa tutkia, ja myös ikkunapeltien liitosten tulee olla tiiviitä. Samalla arvioidaan ikkunanpielien maalintarve ja kitin kunto. Jos kittauksessa on reikiä, kosteus pääsee niistä lahottamaan pokia: reiät kannattaa tukkia ajoissa.

talon julkisivua jutussa kevättarkastus

Talon julkiseinän ja kattotiilien silmämääräinen tarkistaminen sekä kunnon seuraaminen kuuluvat omakotiasujan säännöllisiin harrastuksiin.

Katto suojaa kaikelta säältä

Runsaslumisina talvina lämpötilojen vaihtelut synnyttävät katolle jäätä. Talven jälkeen kannattaakin tarkistaa, ettei katto ole vaurioitunut lumikuorman alla – tee siis katon ja rännien kevättarkastus. Ovatko kattotiilet ehjiä? Miltä kattopelti näyttää?

Katon rakenteet liikkuvat hieman talven aikana, joten savupiipun ja etenkin sen juuripellin kunto pitää tarkistaa keväisin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Juuripellin tiivisteen pitäisi joustaa liikkeissä, mutta ajan myötä se kovettuu ja hapertuu. Hormien ja piipun kuntoa tarkistamaan voi tilata nuohoojan, joka voi samalla tutkia juuripellin tiivisteen tilanteen.

Tuuleta vielä talon ylä- ja alapohjat hyvin avaamalla niiden tuuletusluukut ja poistamalla tukkeutumat.

pihan portaat lumessa jutussa kevättarkastus

Pihan puurakenteet ovat olleet koko talven lumen ja jään peitossa. Keväällä kannattaa tarkistaa, olisiko niiden pinta tarpeellista huoltokäsitellä.

Talon kevättarkastus ulottuu myös pihalle: tutki puut ja sähköjohdot

Lumen alta paljastuvat erilaiset rakennelmat voi tarkistaa tässä vaiheessa.

  • Onko kasvihuone kestänyt lumen?
  • Onko autokatos kunnossa?
  • Pitäisikö terassia korjailla tai pintakäsitellä kesän alussa?
  • Entä miten pihan puut ovat selvinneet talven lumikuormasta ja tuulesta? Irtonaiset oksat voivat lentää tuulella päin taloa tai lahoavat puut kaatua kevätmyrskyssä talon päälle.

Jos ulkona kulkee sähköjohtoja, niiden kunto on fiksua tarkistaa keväällä: eläimet saattavat pureskella johtoja talven aikana ja johdot kärsivät säiden vaihteluista. Älä korjaa rikkoutuneita sähköjohtoja itse, vaan tilaa sähköasentaja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
terassia lumen peitossa jutussa kevättarkastus

Puuosat elävät ja kuluvat talvellakin. Pystyssä sojottavat naulat ja rikkoutuneet laudat on korjattava ensi tilassa.

Verkkoaita on kaatunut lumen painosta.

Verkkoaitoja on kaatunut lumen painosta useasta kohdasta pihalla, joten niiden kunto on tarkistettava heti lumien sulettua.

Keväthuolto kodin laitteille

Raikas ilma tuo kevään myös kodin sisälle. Painovoimaiset ilmanvaihtoventtiilit pidetään auki ja tuuletusta täydennetään avaamalla ikkunoita. Venttiilit tulee puhdistaa kahdesti vuodessa.

Koneellisen ilmanvaihdon kodissa vaihdetaan keväällä ilmanvaihtokojeen suodattimet – se kannattaa tehdä ennen siitepölyaikaa keväällä ja toisen kerran syksyllä. Samalla kannattaa puhdistaa koneellisen ilmanvaihdon venttiilit.

Tee myös ilmalämpöpumpun keväthuolto: ilmalämpöpumpun suodattimet vaihdetaan tai puhdistetaan talven jälkeen. Keittiön liesituulettimen rasvasuodatin pestään.

Lopuksi tarkistetaan vielä palovaroittimen toiminta. Jos ei muista vaihtaneensa palohälyttimen pattereita vähään aikaan, se kannattaa tehdä nyt.

Lue myös nämä ohjeet

Terassin huolto pitää pinnan kunnossa
Sulamisvesistä mittavia vesivahinkoja: näin torjut kosteusvauriot
Sokkeli kuntoon: korjaus ja kunnossapito
Rännien puhdistus ja huolto – tarkasta myös katon kunto
Katon pesu: näin saat lisää käyttövuosia katolle
Salaojat kuntoon: näin uusittiin salaoja- ja sadevesijärjestelmät