Talon kevättarkastus kertoo, miten talvi on kohdellut taloa ja pihaa. Vuosittain lumien sulaessa on hyvä tehdä perinpohjainen kevättarkastus, joka paljastaa näkyvät vauriot ja huoltoa vaativat kohdat talossa ja sen ympäristössä.
Kaikkein tärkeintä on ensimmäisenä tarkkailla, mihin sulamisvesi menee. Salaojista tulee poistaa mahdolliset tukokset ja lapioida viimeiset lumet pois seinän vierustalta.
Noin 50–60 sentin levyinen vyöhyke pieniä kiviä sokkelin juurella auttaa pitämään salaojat puhtaina kasvien ja pensaiden juurista. Siksi talon vierustalla ei pitäisi olla istutuksia – jos on, asia kannattaa korjata heti ensi kesänä.
Jos maanpinta on noussut rakennuksen vierustalla, sitä pitäisi alentaa ja muotoilla niin, että sulamis- ja sadevedet valuvat poispäin rakennuksesta. Missään nimessä lumi ei saisi sulaa talon rakenteisiin.
MAINOSJos pihalla on roudan tekemiä kohoumia talon lähellä, routasuojaus on pettänyt tai väärin tehty – kutsu ammattilainen korjaamaan routasuojaus ensi tilassa, jotta ensi talvella ei synny samaa ongelmaa.
Kevättarkastus paljastaa myös, virtaako sade- ja sulamisvesi kattoränneistä poistoputkiin vai roiskuuko se talon perustuksille. Puhdista katon sadevesijärjestelmä huolellisesti avoimeksi puiden lehdistä ja muista roskista.
Kirjoita taloa kiertäessäsi itsellesi muistilistaa kaikista huolloista, joita suunnittelet tekeväsi kevään ja kesän aikana. Kevättarkastus jää usein turhaksi ilman muistiinpanoja.
Keväisin on hyvä tarkistaa talon maalipinta. Jos maali on alkanut hilseilemään, kannattaa suunnitella maalausurakka heti ensi kesäksi. Mahdolliset vauriot julkisivussa tulee korjata pikimmiten, sillä vain ehjä ulkoseinä suojaa taloa vedeltä ja kosteudelta.
MAINOSJos talven aikana talon julkisivuun on ilmestynyt likaa tai homeläikkiä, niitä voi putsata pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Julkisivun puhdistukseen on myös saatavilla pesu- ja suoja-aineita hometta vastaan.
Ikkunoiden ja ovien tiiviys kannattaa tutkia, ja myös ikkunapeltien liitosten tulee olla tiiviitä. Samalla arvioidaan ikkunanpielien maalintarve ja kitin kunto. Jos kittauksessa on reikiä, kosteus pääsee niistä lahottamaan pokia: reiät kannattaa tukkia ajoissa.
Runsaslumisina talvina lämpötilojen vaihtelut synnyttävät katolle jäätä. Talven jälkeen kannattaakin tarkistaa, ettei katto ole vaurioitunut lumikuorman alla – tee siis katon ja rännien kevättarkastus. Ovatko kattotiilet ehjiä? Miltä kattopelti näyttää?
Katon rakenteet liikkuvat hieman talven aikana, joten savupiipun ja etenkin sen juuripellin kunto pitää tarkistaa keväisin.
MAINOSJuuripellin tiivisteen pitäisi joustaa liikkeissä, mutta ajan myötä se kovettuu ja hapertuu. Hormien ja piipun kuntoa tarkistamaan voi tilata nuohoojan, joka voi samalla tutkia juuripellin tiivisteen tilanteen.
Tuuleta vielä talon ylä- ja alapohjat hyvin avaamalla niiden tuuletusluukut ja poistamalla tukkeutumat.
Lumen alta paljastuvat erilaiset rakennelmat voi tarkistaa tässä vaiheessa.
Jos ulkona kulkee sähköjohtoja, niiden kunto on fiksua tarkistaa keväällä: eläimet saattavat pureskella johtoja talven aikana ja johdot kärsivät säiden vaihteluista. Älä korjaa rikkoutuneita sähköjohtoja itse, vaan tilaa sähköasentaja.
MAINOSRaikas ilma tuo kevään myös kodin sisälle. Painovoimaiset ilmanvaihtoventtiilit pidetään auki ja tuuletusta täydennetään avaamalla ikkunoita. Venttiilit tulee puhdistaa kahdesti vuodessa.
Koneellisen ilmanvaihdon kodissa vaihdetaan keväällä ilmanvaihtokojeen suodattimet – se kannattaa tehdä ennen siitepölyaikaa keväällä ja toisen kerran syksyllä. Samalla kannattaa puhdistaa koneellisen ilmanvaihdon venttiilit.
Tee myös ilmalämpöpumpun keväthuolto: ilmalämpöpumpun suodattimet vaihdetaan tai puhdistetaan talven jälkeen. Keittiön liesituulettimen rasvasuodatin pestään.
Lopuksi tarkistetaan vielä palovaroittimen toiminta. Jos ei muista vaihtaneensa palohälyttimen pattereita vähään aikaan, se kannattaa tehdä nyt.
Terassin huolto pitää pinnan kunnossa
Sulamisvesistä mittavia vesivahinkoja: näin torjut kosteusvauriot
Sokkeli kuntoon: korjaus ja kunnossapito
Rännien puhdistus ja huolto – tarkasta myös katon kunto
Katon pesu: näin saat lisää käyttövuosia katolle
Salaojat kuntoon: näin uusittiin salaoja- ja sadevesijärjestelmät
Lähteet: oikotie.fi, yhteishyvä.fi