Pönttöuuni jälkiasennuksena yhdessä päivässä

Lämmitys
Pönttöuuni jälkiasennuksena
Pönttöuuni saatiin taloon jälkiasennuksena vain yhden työpäivän aikana. Nyt tarjolla on ihanaa takkatulen lämpöä, joka varastoituu pönttöuunin tiiliin koko päiväksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.10.2023

Pönttöuuni jälkiasennuksena oli todella hyvä päätös, ajattelen, kun tuli hehkuu kauniisti tiilisessä pesässä ja pönttöuuni lämmittää korkeaa olohuonetta hiljalleen. Loimusta tulee hyvä ja turvallinen olo. Koti tuntuu vieläkin enemmän kodilta.

Jo muutaman koivuhalon tuottama lämpö varastoituu pönttöuunin tulitiiliin niin, että metallinen ulkopinta tuntuu mukavan lämpimältä pitkään. Etenkin talvisin omakotitalon yläkerran olohuone on tuntunut kalsealta, mutta ei enää ensi talvena.

Pönttöuunin jälkiasennus toteutettiin päivässä.

Pönttöuuni alkoi kiinnostaa heti, kun tulisijan valitseminen tuli ajankohtaiseksi. Siinä on vahvasti perinteikästä pohjalaista pönttöuunin henkeä, mutta nykyaikainen lämmön varauskyky ja palamisen puhtaus.

Pönttöuuni tuo taloon perinteistä henkeä komealla lämpöteholla

Takan valintaa ohjasi toki ulkonäkö. Mitään kovin raskaan näköistä rakennelmaa ei haluttu muuten aika kevyesti sisutettuun vaaleaan olohuoneeseen. Tulisija ei saisi hallita näkymää, mutta jotain kivaa erityistä siinä pitäisi olla.

Tärkeä valintakriteeri ulkonäön lisäksi oli, että takka varaa lämpöä ja jakaa sitä tasaisesti ympäröivään tilaan eli korkeaan olohuoneeseen ja sen vieressä olevaan avokeittiöön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aino-pönttöuunin palamisen hyötysuhde on peräti 91 prosenttia. Jo ensimmäisen polttokerran jälkeen huomaa, miten tehokkaasti se lämmittää ja varaa lämpöä. Pönttöuunin pinnassa maalattu metallikuori, mutta sisällä tulitiilikerros lämpöä sitomassa. Kun illalla polttaa muutaman puun ja sitten aamulla taas tuikkaa pari klapia lisää, lämmitys pysyy tasaisena.

Pönttöuuni asennettiin kahden asentajan voimin.

Pönttöuuni nousee muutamassa tunnissa koko korkeuteensa eli reiluun kahteen metriin. Lopulta muurarit lisäävät päällimmäisen osan kruunun ja kiinnittävät luukun. Ennen käyttöä takan pitää antaa kuivua vähintään noin kuukausi.

Pönttöuuni tuo puhdasta palamista

Koska hormi oli talon rakennusvaiheessa 15 vuotta sitten katsastettu, erillistä toimenpidelupaa ei enää tarvittu.

Tarkistaa piti vielä ontelolaatan kantavuus, joka onneksi riitti, koska takalle oli tehty varaus jo rakennusvaiheessa. Soitto ontelolaattatehtaalle varmisti vielä, että kantavuutta olisi 1 500 kilolle. Aino-pönttöuuni painaa reilut 1 200 kiloa, joten siltäkin osin puitteet olivat kunnossa.

Entä lattiassa kulkevat muoviset lämmitysputket? Vaurioituvatko ne vaurioidu tulisijan lämmöstä? Eivät, sillä pönttöuunin suojaetäisyys esimerkiksi puiseen seinään tai alaspäin lattian rakenteisiin on vain kolme senttiä, joten se ei aiheuttaisi vaaraa betoniin upotetuille lämmitysputkille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laadukas pönttöuuni polttaa hyvää kuivaa koivuklapia puhtaasti lähes täysin ilman pienpäästöjä. Savupiipusta näkee, että palamisen tuloksena ei synny savua vaan puhdas ilma väreilee piipun päällä.

Parketti leikataan pois siltä osalta, johon pönttöuni tulee. Alla olevan ontelolaatan kestävyys on tarkistettu valmistajalta. Pönttöuuni painaa 1 200 kiloa.

Pönttöuuni

Pönttöuunin ensimmäinen kuoriosuus on paikallaan – tähän se tulee. Muurarit mittaavat turvaetäisyyden puuseinään: kolme senttimetriä riittää, vaikka se tuntuu vähältä.

Pönttöuuni jälkiasennuksena ilman isoa remonttia 

Takan hankintaa oli pitkään hidastanut ajatus, että se vaatisi isoja toimia asukkailta ja tulisi laaja remontti. Pelko osoittautui täysin turhaksi, koska pönttöuunin jälkiasennukseen meni vain yksi työpäivä. Homma sujui siististi, eikä huonekaluja tai seiniä tarvinnut edes suojata. Lattialle levitettiin talon väen puolesta muovi, ja muurarit toivat paikalle pahvisuojat.

Asukkailta vaadittiin ainoastaan tiilien kantamista sisään, mikä kävi kivasta jumppahetkestä. Sotkua ei juuri tullut, ja jäljelle jääneet pahvipakkaukset päätyivät pahvinkierrätykseen. Toki takan olisi saanut ostaa myös sisään kannettuna eli tulitikut käteen -periaatteella.

Pönttöuuni nousi kahden ammattitaitoisen muurarin voimin nopeasti täyteen korkeuteensa eli 2,1 metriin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin syntyi pönttöuuni jälkiasennuksena:

  • Parkettilattia sahattiin pois pönttöuunin muodon mukaan.
  • Siihen kohtaan tuli takan pohjalaatta, jonka ympärille tuli ensimmäinen metallinen kehikko.
  • Tehtiin hormin alaliitos.
  • Tulipesän asennus.
  • Tiilien muuraaminen metallisen kehikon sisälle.
  • Luukun asennus sopivaan paikkaan.
Pönttöuuni

Hormi sovitetaan ja muotoillaan oikeanlaiseksi. Metalliset kuoriosat ovat ikään kuin tiilien kehikoita, eli tiilet muurataan metallisen ja valmiiksi maalatun kuoren sisään.

Pönttöuuni

Muurarit muuraavat tiilet savi- ja tulilaasteilla. Tiilet on suunniteltu muodoiltaan ja ominaisuuksiltaan erityisesti pönttöuuniin. Ne sisältävät aitoa porsliinimurskaa, joka parantaa lämmönvarauskykyä.

Lue lisää lämmityksestä ja tulisijoista