MAINOS

Kompostin sulatus – näin herättelet kohmeisen kompostorin

Piha

Kompostin jäätyminen on harmiton pulma, joka alkaa aiheuttaa harmia kompostorin täyttyessä. Kokeile kompostin sulatusta helpoin vinkein.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää laadukkaankin kotikompostorin, jos sitä ei ole osannut hoivata kunnolla. Mutta ei hätää, sillä vaikka kompostorin sisällä oleva kompostimassa olisi jäässä, kompostoria voi täyttää normaalisti. Jäätymisestä ei sinänsä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle, eikä kompostin sulatus ole tarpeen, jos kompostorissa on vielä tilaa.

Mutta kun kompostorista alkaa loppua tila, sitä kannattaa ryhtyä herättelemään.

Kompostin sulatus käynnistyy niin, että pintajätteen joukkoon haudataan lämpimällä vedellä täytetty kanisteri tai muovipulloja ja niihin vaihdetaan lämmintä vettä muutaman päivän välein. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan, ja kompostoituminen käynnistyy uudestaan.

Kompostin sulatus kastelemalla kuumalla vedellä on huono idea, koska märkä komposti ei ole ilmava ja jäätyy helpommin uudelleen.

Jos kompostori ei käynnisty kelien lämmetessä itsekseen, kannattaa kokeilla kompostorin jäätyneen pintaosan rikkomista – bioaines voi olla sisältä vielä sula.

Biojäte on jäässä: kompostin sulatus on tarpeen.

Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa, ja ne tuottavat lämpöä.

Pidä hajottajat tyytyväisinä myös talvella

Kompostin sulatus on tarpeetonta, jos onnistuu ehkäisemään sen jäätymisen viemällä säännöllisesti kompostoriin biojätteitä hajottajien ravinnoksi ja peittämällä ne huolellisesti kuivikkeella.

Hajottajat tarvitsevat myös happea. Biojätteen ilmavuuden voi varmistaa sekoittamalla sitä säännöllisesti ja lisäämällä kerrosten väliin kuiviketta myös talvella.

Sopiva kuivikkeen määrä on vähintään kolmasosa jätteen määrästä. Hyvä kuivike sisältää karkeaa puuainesta ja turvetta, joka imee kosteutta itseensä. Kuivike tuoreen jätteen päällä myös eristää lämpöä.

Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Yhtenä keinona voi kokeilla lisätä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä energiaa ja typpeä sisältävää talvikuiviketta.

Kompostoi talvella oikein

 • Valitse kauttaaltaan lämpöeristetty kompostori.
 • Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
 • Lisää päälle kuiviketta vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä.
 • Jos kompostorin lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
 • Tyhjennä kompostoria myös talvella.
 • Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen. (Lähde: Biolan)
Kompostori lumessa: alkaa kompostorin sulatus

Kompostorin voi antaa hautautua lumeen, sillä lumi eristää pakkaselta. Lumen piilottaman kompostorin täyttäminen tosin voi olla hankalaa.

Näin valmistaudut talvikompostointiin

Ennen pakkaskautta komposti kannattaa tyhjentää niin, että pohjalle jää vain tuorein maatumaton pintaosa, josta vielä erottuu ruuan rakenteita. Samalla laitetaan kompostorin ilmanvaihtokanava talviasentoon.

Kokeile lisäeristystä kompostorin kannen alla

 • Leikkaa esimerkiksi vanhasta jumppamaton palasesta tai styroksista kompostorin sisäosan muotoinen pala.
 • Kääri eristepala jätesäkin sisään.
 • Teippaa pakkaus ympäriinsä.
 • Muotoile teipistä kätevä kahva lisäeristeeseen, jotta eriste on helppo nostaa pois biojätteen lisäämisen ajaksi.
 • Laita lisäeriste paikoilleenpakkaskauden alkaessa. (Lähde: Puhas)

Lähteet: Biolan, Puhas ja Yle.fi

Lue myös: Kompostointi-innostus kasvanut koronan aikana – yhä liian moni heittää biojätteensä sekajätteeseen

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biojäte biojäte talvella komposti kompostointi lämpökomposti talvikompostointi