Talvisuojaus antaa hyvän suojan puutarhan kasveille ja puille sekä pitkän talven kylmää säätä että erilaisia ruokaa etsiviä eläimiä vastaan.
Talvisuojaus tehdään puutarhan kasveille syksyllä, ennen lumen tuloa. Lumi toimii luonnollisena peitteenä talvenaroille kasveille, kuten ruusuille, kärhöille ja pioneille, mutta se saattaa sulaa pois kesken kylmän kauden.
Kun suojaat kasvisi huolellisesti talven kylmiltä sääolosuhteilta, pääset keväällä nauttimaan puutarhan kukoistuksesta.
Arat monivuotiset kasvit, kuten jaloruusut ja monet kivikkokasvit, kannattaa suojata viimalta ja pakkaselta. Kun maan pinta jäätyy, kasvien päälle levitetään kerros talvisuojaukseen tarkoitettua turvetta tai havuja.
MAINOS‒ Perennoille riittää noin 10 sentin kerros, mutta ruusuille ja alas lasketuille köynnöksille kannattaa levittää paksumpi kerros, ainakin 20 senttiä.
Talvisuoja hidastaa maan routaantumista syksyllä ja suojaa kasveja myös kuivattavalta kevätauringolta, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Maan jäätyessä on oikea aika suojata kasvit myös jyrsijöiltä. Hedelmäpuut, pensasmustikat ja monet koristepuut ja –pensaat ovat sekä myyrien, jänisten että peurojen herkkua.
Jänisten ja peurojen aiheuttamia runko- ja versotuhoja pystyy estämään riittävän korkealla katiskaverkolla tai tiheäsilmäisellä muoviverkolla.
MAINOSMyyrät jyrsivät etupäässä tyviosia ja niiden tuhoja voi vähentää muovisilla runkosuojilla.
Myös omenapuiden ja muiden nuorien puiden rungon talvisuojaus kannattaa tehdä. Puiden rungon ympärille pyöritetään muovinen jyrsijäsuoja, ja oksisto suojataan riittävän korkealla, 1–1,2 metriä ja 1,5–2,5 m pitkällä metalliverkolla, joka tuetaan paikoilleen esimerkiksi puutikuilla.
Herkät pensaat kuten syyssyrikät ja magnoliat sekä uudet puun taimet, kuten neidonhiuspuut ja jalopähkinät, voidaan paketoida oljen ja hallaharson avulla.
Lumi suojaa kasveja, mutta joskus kasvien päälle kasautuva lumi aiheuttaa oksien repeytymistä. Nyt syksyllä voi pilarin mallisten katajien ja tuijien oksat sitoa varovasti nipuiksi, jotta suojalumi ei paina niitä levälleen.
MAINOS– Suojasäällä on ihan hyvä tiputella suurin lumikuorma puiden ja pensaiden päältä, jos näyttää, että oksat voivat repeytyä lumen painosta, muistuttaa Kerttula.
Ikivihreät kasvit, kuten havupuut ja alppiruusut, ovat erityisen alttiita kevätahavalle eli kuivumiselle.
– Keväällä aurinko ja tuuli saavat kasvin vihreät osat haihduttamaan, mutta kun maa on vielä jäässä, kasvi ei saa tilalle uutta vettä. Tuloksena on helposti ruskeaksi kuivaneita lehtiä ja neulasia, varoittaa Kerttula.
MAINOSKevätkuivumisen voi ehkäistä varjostamalla kasveja heti kevätauringon pilkahdettua. Jos suojaukseen käyttää havuja, kannattaa tukikehikot rakentaa nyt, kun rautakanki vielä pystyy maahan.
Myös varjostusverkot ovat helppo tapa suojata kasvit auringon kuivattavalta vaikutukselta. Varjostus poistetaan keväällä vasta, kun maa on jo sulanut.
Myyrän karkotus: myyristä eroon pihalla ja puutarhassa
Lehtikomposti tuottaa mehevää multaa
Lähteet: Biolan, Kekkilä
Kuvat: iStock