Talvisuojaus puutarhan kasveille

Piha
Talvisuojaus antaa hyvän suojan puutarhan kasveille ja puille
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.12.2023

Talvisuojaus antaa hyvän suojan puutarhan kasveille ja puille sekä pitkän talven kylmää säätä että erilaisia ruokaa etsiviä eläimiä vastaan.

Milloin talvisuojaus tehdään?

Talvisuojaus tehdään puutarhan kasveille syksyllä, ennen lumen tuloa. Lumi toimii luonnollisena peitteenä talvenaroille kasveille, kuten ruusuille, kärhöille ja pioneille, mutta se saattaa sulaa pois kesken kylmän kauden.

Kun suojaat kasvisi huolellisesti talven kylmiltä sääolosuhteilta, pääset keväällä nauttimaan puutarhan kukoistuksesta.

Talvisuojaus monivuotisille kasveille

Arat monivuotiset kasvit, kuten jaloruusut ja monet kivikkokasvit, kannattaa suojata viimalta ja pakkaselta. Kun maan pinta jäätyy, kasvien päälle levitetään kerros talvisuojaukseen tarkoitettua turvetta tai havuja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perennoille riittää noin 10 sentin kerros, mutta ruusuille ja alas lasketuille köynnöksille kannattaa levittää paksumpi kerros, ainakin 20 senttiä.

Talvisuoja hidastaa maan routaantumista syksyllä ja suojaa kasveja myös kuivattavalta kevätauringolta, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Miten suojata pensaat ja puut jäniksiltä, myyriltä ja peuroilta?

Maan jäätyessä on oikea aika suojata kasvit myös jyrsijöiltä. Hedelmäpuut, pensasmustikat ja monet koristepuut ja –pensaat ovat sekä myyrien, jänisten että peurojen herkkua.

Jänisten ja peurojen aiheuttamia runko- ja versotuhoja pystyy estämään riittävän korkealla katiskaverkolla tai tiheäsilmäisellä muoviverkolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myyrät jyrsivät etupäässä tyviosia ja niiden tuhoja voi vähentää muovisilla runkosuojilla.

Myös omenapuiden ja muiden nuorien puiden rungon talvisuojaus kannattaa tehdä. Puiden rungon ympärille pyöritetään muovinen jyrsijäsuoja, ja oksisto suojataan riittävän korkealla, 1–1,2 metriä ja 1,5–2,5 m pitkällä metalliverkolla, joka tuetaan paikoilleen esimerkiksi puutikuilla.

Herkät pensaat kuten syyssyrikät ja magnoliat sekä uudet puun taimet, kuten neidonhiuspuut ja jalopähkinät, voidaan paketoida oljen ja hallaharson avulla.

Talvisuojaus katajille ja tuijille

Lumi suojaa kasveja, mutta joskus kasvien päälle kasautuva lumi aiheuttaa oksien repeytymistä. Nyt syksyllä voi pilarin mallisten katajien ja tuijien oksat sitoa varovasti nipuiksi, jotta suojalumi ei paina niitä levälleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Suojasäällä on ihan hyvä tiputella suurin lumikuorma puiden ja pensaiden päältä, jos näyttää, että oksat voivat repeytyä lumen painosta, muistuttaa Kerttula.

Talvisuojaus kannattaa tehdä myös puille.

Näin vältät kevätahavan

Ikivihreät kasvit, kuten havupuut ja alppiruusut, ovat erityisen alttiita kevätahavalle eli kuivumiselle.  

– Keväällä aurinko ja tuuli saavat kasvin vihreät osat haihduttamaan, mutta kun maa on vielä jäässä, kasvi ei saa tilalle uutta vettä. Tuloksena on helposti ruskeaksi kuivaneita lehtiä ja neulasia, varoittaa Kerttula.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kevätkuivumisen voi ehkäistä varjostamalla kasveja heti kevätauringon pilkahdettua. Jos suojaukseen käyttää havuja, kannattaa tukikehikot rakentaa nyt, kun rautakanki vielä pystyy maahan.

Myös varjostusverkot ovat helppo tapa suojata kasvit auringon kuivattavalta vaikutukselta. Varjostus poistetaan keväällä vasta, kun maa on jo sulanut.

Lue lisää puutarhaohjeita

Myyrän karkotus: myyristä eroon pihalla ja puutarhassa

Lehtikomposti tuottaa mehevää multaa

Kompostin sulatus – näin herättelet kohmeisen kompostorin

Nurmikon leikkaaminen syksyllä – vältä virheet