Lumen sulatus kotipihalla: eroon lumikasoista ja jäästä

Piha
Onnistuuko lumen sulatus kotipihalta omatoimisesti? Voiko lumen sulamista nopeuttaa? Onko lumen sulatus edes järkipuuhaa? Lue ohjeet jutusta !
MAINOS
MAINOS LOPPUU
21.2.2024

Lumen sulatus tulee monelle mieleen siinä vaiheessa, kun lumikinoksia on kertynyt kotipihaan enemmän kuin tarpeeksi. Lumikasat esimerkiksi autopaikalla tai terassin edessä joutaisivat jo pois. Yöllä kuitenkin pakastaa ja lumikasa pienenee tuskastuttavan hitaasti.

Voisiko lumen sulatus onnistua kotikonstein?

Lumen sulatus – tai sen jouduttaminen – on mahdollista, mutta ihmeitä ei kannata odottaa: kevät kyllä tekee tehtävänsä ajallaan. Lumen sulatus etenkin puutarhassa vaatii erityistä harkintaa, sillä lumi suojaa esimerkiksi havuja paahtavalta kevätauringolta.

Iso kasa lunta ja lapio jutussa lumen sulatus itse.

Lumikasan sulamista voi yrittää jouduttaa lapioimalla lunta laajemmalle alueelle.

Lumen sulatus: Hajota ja sulata -tekniikka

Ammattilaiset käyttävät lumen ja jään sulatuksessa kuumaa höyryä, mutta tavallisella omakotiasujalla ei ole tällaista työkalua.

Suola ja lumensulatusaine kadottavat vain lumen pintakerrosta, mutta eivät isoa lumikasaa tai teräsjäätä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Järkevin tapa tehdä omatoiminen lumen sulatus on hajottaa lumikasaa laajemmalle alueelle, josta sulaminen sujuu joutuisasti. Etenkin varjossa olevat lumikasat voi viskellä aurinkoisille paikoille, josta ne katoavat päiväsaikaan silmissä.

Jään omatoiminen sulatus

Liukas piha on ihanan kevätsään kirous, sillä päivän aurinko sulattaa lumen pintaa ja yön pakkanen kovettaa sen jäiseksi muodostaen hitaasti sulavaa teräsjäätä. Sitä voi hakata ja silputa rautalapiolla tai hakulla – miksei varovasti myös rautakangella.

Hajotettu jää sulaa nopeammin kuin iso kokkare, ja samalla liukkaasta pinnasta tulee karheampi eli turvallisempi.

Terassin päällä olevan jään sulatus täytyy kuitenkin tehdä tarkasti, ettei puupinta vaurioidu jäätä hakatessa. Myös pihalaatat saa piikattua rikkinäiseksi, jos ryhtyy kovin innokkaasti hakkaamaan jäätä pois.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
lumen sulatus on tarkkaa puuhaa. Kuvassa lumikelloja lumen alla.

Lumikellot saattavat kasvaa lumen alla.

Kasvit saavat suojaa lumesta

Lumikinoksessa saattaa kevään edetessä jo olla elämää, sillä lumikellot, krookukset, narsissit ja tulppaanit alkavat keväällä nousta lumen sisällä. Jos lunta lapioi turhan rivakasti, hennot kasvit voivat vaurioitua.

Myös nurmikkoalueilla pitää lapioida varovasti, ettei vioita kasvualustaa. Nurmikon päältä voi ohentaa paksuja lumikerroksia ja levitellä lunta, mutta ei maata myöten: multaa ei pitäisi hakata näkyviin.

Ikivihreät, herkät ja nuoret kasvit kärsivät, jos niillä ei ole keväällä päällään joko lunta tai suojakangasta. Suojaa tarvitsevat tuijat, havut ja rodot eli alppiruusut. Lisääntyvän valon ja lämmön ansiosta kasvien elintoiminnot vilkastuvat, mutta ne eivät saa imettyä yhä roudassa olevasta maasta vettä ja ovat liian paljaina vaarassa kuivua. Lumikinos suojaa niitä.

Kasvien oloa voi helpottaa valuttamalla juurille noin 40 asteista vettä. Näin maa sulaa sen verran, että kasvi saa imettyä vettä juurillaan. Kannattaa kuitenkin odottaa plussakelin öitä, ettei vesi jäädy kasvin juurille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Maanpeitekasvit pilkistävät lumen alta.

Maanpeitekasvit ja pihakivetys voivat vaurioitua liian rajun jäänpoiston seurauksena.

Lumen sulatus pois sokkelin vierestä

Isot lumikasat kannattaa lapioida pois sokkelin vierestä, jotta ne eivät jää siihen sulamaan ja kuljettamaan kosteutta taloon päin.

On tärkeä tarkkailla, mihin sulamisvedet ohjautuvat ja ettei talon vierustalle muodostu isoja lammikoita. Jos salaojat ja vesieristykset ovat kunnossa, sulamisvesien ei pitäisi olla ongelma.

Krookukset lumen seassa jutussa lumen sulatus itse.

Hanget sulavat lopulta hujauksessa, kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Krookukset ovat silloin valmiita kukoistamaan.

Sulata tuhkalla viimeiset lumet kotipihalta

Tuhkan levittäminen keväthangille on monelle tuttu kevätaskare. Tuhkan mustaama lumi imee tehokkaasti auringon lämpösäteilyä, tehokkaammin kuin täysin vitivalkoinen hanki, joten lumi myös sulaa nopeammin.

Tuhkan levittäminen lumen päälle on hyödyksi myös pihan ja puutarhan kasveille. Puuntuhka on tehokasta lannoitetta sekä nurmikolle että muille puutarhan kasveille. Paraslaatuista on ravinnesuhteeltaan koivun tuhka.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutuhka sisältää kasvien pääravinteista kalsiumia, fosforia ja kaliumia sekä lisäksi useita mikroravinteita kuten mangaania, kuparia ja sinkkiä.

Tuhka on emäksistä ja maaperään levitettynä tuhka toimii aivan kuin kalkki: tuhka nostaa maaperän pH-arvoa. Maaperä on yleisesti hapan, ja viljelykasvit edellyttävät, että pH-arvo olisi 6–6,5.

Ja jos sammal on päässyt valtaamaan pihanurmea, tuhka puree siihenkin.

Kauanko lumen sulaminen yleensä kestää?

Aukeilta mailta lumipeite häviää 2-3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta ja metsistä keskimäärin kaksi viikkoa myöhemmin.

Suomessa termisten vuodenaikojen vaihtuminen määritellään perinteisesti näin: kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle. Kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin +10 asteen yläpuolelle.

Lumen sulamiseen vaikuttaa myös lämpötilan vuorokausivaihtelu. Lämpötila noustessa päivisin nollan yläpuolelle lumi sulaa jo varsin vauhdikkaasti.

Missä päin Suomea on yleensä eniten lunta?

Pohjois- ja Keski-Lapissa sekä Koillismaalla Pohjois-Pohjanmaalla lunta on maassa pisimpään, keskimäärin noin puolen vuoden ajan.

Lounaisrannikolla lumi peittää maan lyhimmän ajan, kolmesta neljään kuukauteen.

Lue myös nämä ohjeet!

Lunta katolla: milloin lumen pudotus katolta on tarpeen?

Lumityöt sujuvat ammattilaisen ohjeilla

Talvisuojaus puutarhan kasveille

Suolaus vai hiekoitus? Plussat ja miinukset

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot

Estä vesiputkien jäätyminen: 7 tärkeää ohjetta