Lumen sulatus itse

Piha
Vaikka kevätaurinko jo pilkistelee, talven aikana kertyneet lumikinokset sulavat kiusallisen hitaasti. Voiko lumen sulamista nopeuttaa? Onko lumen sulatus itse edes järkipuuhaa?
18.4.2023

Lumikasat esimerkiksi autopaikalla tai terassin edessä joutaisivat jo pois. Ilmassa on lupaus keväästä, sillä aurinko porottaa päivällä. Yöllä kuitenkin pakastaa ja lumikasa pienenee tuskastuttavan hitaasti. Voisiko lumen sulatus onnistua kotikonstein?

Lumen sulatus – tai sen jouduttaminen – on mahdollista, mutta ihmeitä ei kannata odottaa: kevät kyllä tekee tehtävänsä. Lumen sulatus etenkin puutarhassa vaatii erityistä harkintaa, sillä lumi suojaa esimerkiksi havuja paahtavalta kevätauringolta.

Iso kasa lunta ja lapio jutussa lumen sulatus itse.

Lumikasan sulamista voi yrittää jouduttaa lapioimalla lunta laajemmalle alueelle.

Hajota ja sulata -tekniikka

Ammattilaiset käyttävät lumen ja jään sulatuksessa kuumaa höyryä, mutta tavallisella omakotiasujalla ei ole tällaista työkalua. Suola ja lumensulatusaine kadottavat vain lumen pintakerrosta, mutta eivät isoa lumikasaa tai teräsjäätä.

Järkevin tapa tehdä omatoiminen lumen sulatus on hajottaa lumikasaa laajemmalle alueelle, josta sulaminen sujuu joutuisasti. Etenkin varjossa olevat lumikasat voi viskellä aurinkoisille paikoille, josta ne katoavat päiväsaikaan silmissä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Liukas piha on ihanan kevätsään kirous, sillä päivän aurinko sulattaa lumen pintaa ja yön pakkanen kovettaa sen jäiseksi muodostaen hitaasti sulavaa teräsjäätä. Sitä voi hakata ja silputa rautalapiolla tai hakulla – miksei varovasti myös rautakangella. Hajotettu jää sulaa nopeammin kuin iso kokkare, ja samalla liukkaasta pinnasta tulee karheampi eli turvallisempi.

Terassin päällä olevan jään sulatus täytyy kuitenkin tehdä tarkasti, ettei puupinta vaurioidu jäätä hakatessa. Myös pihalaatat saa piikattua rikkinäiseksi, jos ryhtyy kovin innokkaasti hakkaamaan jäätä pois.

lumen sulatus on tarkkaa puuhaa. Kuvassa lumikelloja lumen alla.

Lumikellot saattavat kasvaa lumen alla.

Kasvit saavat suojaa lumesta

Lumikinoksessa saattaa jo olla elämää, sillä lumikellot, krookukset, narsissit ja tulppaanit alkavat keväällä nousta lumen sisällä. Jos lunta lapioi turhan rivakasti, hennot kasvit voivat vaurioitua.

Myös nurmikkoalueilla pitää lapioida varovasti, ettei vioita kasvualustaa. Nurmikon päältä voi ohentaa paksuja lumikerroksia ja levitellä lunta, mutta ei maata myöten: multaa ei pitäisi hakata näkyviin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ikivihreät, herkät ja nuoret kasvit kärsivät, jos niillä ei ole keväällä päällään joko lunta tai suojakangasta. Suojaa tarvitsevat tuijat, havut ja rodot eli alppiruusut. Lisääntyvän valon ja lämmön ansiosta kasvien elintoiminnot vilkastuvat, mutta ne eivät saa imettyä yhä roudassa olevasta maasta vettä ja ovat liian paljaina vaarassa kuivua. Lumikinos suojaa niitä.

Kasvien oloa voi helpottaa valuttamalla juurille noin 40 asteista vettä. Näin maa sulaa sen verran, että kasvi saa imettyä vettä juurillaan. Kannattaa kuitenkin odottaa plussakelin öitä, ettei vesi jäädy kasvin juurille.

Maanpeitekasvit pilkistävät lumen alta.

Maanpeitekasvit ja pihakivetys voivat vaurioitua liian rajun jäänpoiston seurauksena.

Lumet pois sokkelin vierestä

Isot lumikasat kannattaa lapioida pois sokkelin vierestä, jotta ne eivät jää siihen sulamaan ja kuljettamaan kosteutta taloon päin.

On tärkeä tarkkailla, mihin sulamisvedet ohjautuvat ja ettei talon vierustalle muodostu isoja lammikoita. Jos salaojat ja vesieristykset ovat kunnossa, sulamisvesien ei pitäisi olla ongelma.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Krookukset lumen seassa jutussa lumen sulatus itse.

Hanget sulavat lopulta hujauksessa, kun lämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Krookukset ovat silloin valmiita kukoistamaan.