Lehtikomposti on järkevästi rakennettu maatumispaikka puutarhan eloperäiselle jätteelle, kuten lehdille, leikatulle ruoholle ja kuivahtaneille kasveille. Sen avulla piha pysyy siistinä myös syksyllä ja seuraaville vuosille syntyy mehevää puutarhamultaa.
Lehtikomposti voi olla tehdasvalmisteinen muovinen lehtikompostori, kompostikehikko, itse rakennettu puinen lehtikomposti, laajempi kesäkompostialue tai reikämuovilla peitetty kasa pihan perällä.
Jos lehtikompostin perustamisessa noudattaa muutamaa tärkeää perusperiaatetta, komposti valmistuu yhdessä–kahdessa vuodessa todella hyväksi puutarhamullaksi.
Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhassa syntyvää eloperäistä materiaalia, kodin biojätteet eivät kuulu sinne vaan lämpöeristettyyn kompostoriin.
MAINOSRuokapöydästä ylijääneet tomaatit ja kurkut pistetään siis lämpökompostoriin, mutta tomaatti- ja kurkkukasvien varret voi nakata lehti- eli puutarhakompostiin.
Lehtikompostiin sopivat esimerkiksi kukkaruukun vanhat multapaakut, kuivahtaneet kasvit, sienten ja marjojen perkuujätteet ja rikkaruohot. Myös pienet keltaiset koivun siemenet kannattaa laittaa kompostiin.
Vinkki! Silppua isot vaahteran lehdet pienemmiksi ruohonleikkurilla tai sekoita pienempien lehtien kanssa, jotta ne kompostoituvat kunnolla.
MAINOSEnnen kompostin perustamista kannattaa pohtia sen paikka, jotta sen käyttö ja tyhjennys onnistuvat kätevästi.
Lehtikomposti toimii – siis kompostoituu – parhaiten paikassa, joka on lämmin, mutta varjoisa. Porottava aurinko kuivattaa kompostin, joka kaipaa kosteutta.
Yleensä sen haluaa yleensä perustaa jonnekin pihan perukoille piiloon, vaikka toki siisti ja tyylikäs komposti kestää katseitakin.
MAINOSMikäli lehtikompostin perustaa vapaasti ilman kehikkoa, siihen voi kasata materiaalia jopa 1,5 metrin verran. Tällaisen vallattoman kesäkompostin haluaa ehkä sijoittaa marjapensaiden taakse tai muuten katseilta suojaan.
Lehtikompostin pohja jätetään avonaiseksi, jotta se on yhteydessä maahan ja lahottajaeliöt pääsevät kompostiin tekemään työtään.
Komposti pohjustetaan risuilla tai puuhakkeella riittävän ilmankierron varmistamiseksi – kompostoituminen eli palaminen vaatii happea.
Sen jälkeen kompostiin laitetaan kerroksittain lehtiä, ruohonsilppua ja muita eloperäisiä jätteitä – siis kompostoitavaa materiaalia – sekä kuivikkeita.
Lehtikerrosten väliin kannattaa kuivikkeiden lisäksi laittaa välillä multaa ja typpilannoitetta kiihdyttämään kompostoitumista.
Kompostia tulee myös kastella, jotta se pysyy riittävän kosteana. Komposti kuitenkin suojataan sateelta, eli liialta märkyydeltä, joko kannella tai muovilla, jossa on reikiä.
Mikä on kompostin ja tunkion ero? Tunkiossa on vallalla hapettomassa tilassa elävät mädättäjäbakteerit, kun taas kompostissa hajottajabakteerit ja -eliöt käyttävät happea. Kompostista saatava multa on hyvä kasvualusta kasveille. (Lähde: Wikipedia)
Lehtikompostin voi tehdä lehtikompostikehikkoon avulla helposti. Lehtikompostikehikko on yleensä metallinen verkkokehikko, jollaisia myydään kaikissa puutarhaliikkeissä edulliseen hintaan.
Valmiita muovisia lehtikompostoreita voi tilata, mutta lehtikompostin voi rakentaa itsekin laudoista.
Kompostoitumisen kannalta kehikon ei tarvitse olla kaunis, mutta mitä siistimmän lehtikompostin osaa rakentaa, sitä vähemmän se häiritse pihalla.
Perusperiaatteena on puinen kehikko, jonka lattia jätetään avoimeksi ja päälle tulee kansi. Jos ei halua nikkaroida kantta, kompostin voi peittää esimerkiksi rei’itetyllä muovilla tai oljilla.
Liian pieni komposti kuivuu eikä ilmakierto ole tehokasta – sitä paitsi pieneen kompostiin ei mahdu juuri mitään, sillä puutarhajätettä kertyy pienestäkin pihasta yllättävän paljon.
Kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, jotta tyhjentäminen ja täyttäminen onnistuu. Kompostorin tuottama multa painaa paljon.
Kompostoriin tarvitaan rakoja ilman kierron varmistamiseksi, mutta ei liian suuria, sillä lämmön tulisi pysyä sisällä. Jos on oikein taitava nikkaroija, kehikon alaosaan voi tehdä tyhjennysluukun valmista multaa varten.
Lähteet: martat.fi, Tampereen 4H-yhdistys, K-rauta, Wikipedia /kuvat: iStock ja Suomelan toimitus