Lehtikomposti tuottaa mehevää multaa

Piha
Lehtikomposti tuottaa parissa vuodessa hyvää multaa.
Lehtikomposti tuottaa laadukasta multaa vuodessa tai kahdessa. Yhtäkkiä syksyn lehdet ja muu eloperäinen jäte pihalla ei olekaan enää roskaa, vaan arvokasta raaka-ainetta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
16.5.2024

Lehtikomposti on järkevästi rakennettu maatumispaikka puutarhan eloperäiselle jätteelle, kuten lehdille, leikatulle ruoholle ja kuivahtaneille kasveille. Sen avulla piha pysyy siistinä myös syksyllä ja seuraaville vuosille syntyy mehevää puutarhamultaa.

Lehtikomposti voi olla tehdasvalmisteinen muovinen lehtikompostori, kompostikehikko, itse rakennettu puinen lehtikomposti, laajempi kesäkompostialue tai reikämuovilla peitetty kasa pihan perällä.

Jos lehtikompostin perustamisessa noudattaa muutamaa tärkeää perusperiaatetta, komposti valmistuu yhdessä–kahdessa vuodessa todella hyväksi puutarhamullaksi.

Puiden lehdet kannattaa hyödyntää omassa puutarhassa.
Syksyn lehdistä saa hyvän kompostin, joka tuottaa parissa vuodessa laadukasta puutarhamultaa.

Lehtikomposti on tarkoitettu vain puutarhajätteelle

Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhassa syntyvää eloperäistä materiaalia, kodin biojätteet eivät kuulu sinne vaan lämpöeristettyyn kompostoriin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruokapöydästä ylijääneet tomaatit ja kurkut pistetään siis lämpökompostoriin, mutta tomaatti- ja kurkkukasvien varret voi nakata lehti- eli puutarhakompostiin.

Lehtikompostiin sopivat esimerkiksi kukkaruukun vanhat multapaakut, kuivahtaneet kasvit, sienten ja marjojen perkuujätteet ja rikkaruohot. Myös pienet keltaiset koivun siemenet kannattaa laittaa kompostiin.

Lehtikompostiin voi laittaa

 • puiden lehdet
 • koivun siemenet
 • ruohonsilppu
 • haravointijätteet
 • kuivatut rikkaruohot
 • kukkamullat
 • kasvinjätteet
 • vihannesnaatit
 • sienien ja marjojen perkuujätteet
 • oksasilppurilla haketetut oksat ja risut.

Vinkki! Silppua isot vaahteran lehdet pienemmiksi ruohonleikkurilla tai sekoita pienempien lehtien kanssa, jotta ne kompostoituvat kunnolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Minne lehtikomposti kannattaa sijoittaa?

Ennen kompostin perustamista kannattaa pohtia sen paikka, jotta sen käyttö ja tyhjennys onnistuvat kätevästi.

Lehtikomposti toimii – siis kompostoituu – parhaiten paikassa, joka on lämmin, mutta varjoisa. Porottava aurinko kuivattaa kompostin, joka kaipaa kosteutta.

Kompostin luokse tulee päästä tyhjentämistä varten kottikärryjen kanssa.

Yleensä sen haluaa yleensä perustaa jonnekin pihan perukoille piiloon, vaikka toki siisti ja tyylikäs komposti kestää katseitakin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli lehtikompostin perustaa vapaasti ilman kehikkoa, siihen voi kasata materiaalia jopa 1,5 metrin verran. Tällaisen vallattoman kesäkompostin haluaa ehkä sijoittaa marjapensaiden taakse tai muuten katseilta suojaan.

Lehtikomposti kestää katseita.
Siistiä lehtikompostia ei tarvitse edes piilottaa, vaan sen voi sijoittaa helposti saavutettavaan paikkaan.

Lehtikomposti perustetaan paljaalle maalle

Lehtikompostin pohja jätetään avonaiseksi, jotta se on yhteydessä maahan ja lahottajaeliöt pääsevät kompostiin tekemään työtään.

Komposti pohjustetaan risuilla tai puuhakkeella riittävän ilmankierron varmistamiseksi – kompostoituminen eli palaminen vaatii happea.

Kompostoituminen tarkoittaa biojätteen hajoamista ravinteiksi. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sen jälkeen kompostiin laitetaan kerroksittain lehtiä, ruohonsilppua ja muita eloperäisiä jätteitä – siis kompostoitavaa materiaalia – sekä kuivikkeita.

Lehtikerrosten väliin kannattaa kuivikkeiden lisäksi laittaa välillä multaa ja typpilannoitetta kiihdyttämään kompostoitumista.

Kompostia tulee myös kastella, jotta se pysyy riittävän kosteana. Komposti kuitenkin suojataan sateelta, eli liialta märkyydeltä, joko kannella tai muovilla, jossa on reikiä.

Mikä on kompostin ja tunkion ero? Tunkiossa on vallalla hapettomassa tilassa elävät mädättäjäbakteerit, kun taas kompostissa hajottajabakteerit ja -eliöt käyttävät happea. Kompostista saatava multa on hyvä kasvualusta kasveille. (Lähde: Wikipedia)

Lehtikomposti voi olla hyvin vapaasti rakennuttu.
Lehtikomposti voi olla hyvin vapaasti rakennuttu, kunhan siellä kiertää ilma ja lehtien väliin laitetaan oksasilppua, multaa tai kanankakkaa.

Kompostikehikko – helppo tapa rakentaa lehtikomposti

Lehtikompostin voi tehdä lehtikompostikehikkoon avulla helposti. Lehtikompostikehikko on yleensä metallinen verkkokehikko, jollaisia myydään kaikissa puutarhaliikkeissä edulliseen hintaan.

Kompostikehikko – näin perustat lehtikompostin

 • Sijoita kompostikehikko varjoisaan ja suojaisaan paikkaan.
 • Laita pohjalle noin 10 cm oksia, risuja tai puuhaketta ilmankierron varmistamiseksi.
 • Kerää lehtikompostikehikkoon pudonneet ja haravoidut lehdet.
 • Kasaa vuorotellen lehtiä ja kuivikkeita & multaa.
 • Vanha kompostimulta tai kanankakka kiihdyttää kompostoitumista.
 • Kastele, jos komposti kuivuu.
 • Kun komposti on valmis eli kehikko täynnä, peitä se rei’itetyllä muovilla. Kompostin päällä voi myös laittaa kerroksen heiniä tai olkia kuivumista estämään.

Lehtikomposti rakennetaan näin

Valmiita muovisia lehtikompostoreita voi tilata, mutta lehtikompostin voi rakentaa itsekin laudoista.

Kompostoitumisen kannalta kehikon ei tarvitse olla kaunis, mutta mitä siistimmän lehtikompostin osaa rakentaa, sitä vähemmän se häiritse pihalla.

Perusperiaatteena on puinen kehikko, jonka lattia jätetään avoimeksi ja päälle tulee kansi. Jos ei halua nikkaroida kantta, kompostin voi peittää esimerkiksi rei’itetyllä muovilla tai oljilla.

Kompostikehikon kannattaa olla mitoiltaan 1 x 1 metriä tai enemmän.

Liian pieni komposti kuivuu eikä ilmakierto ole tehokasta – sitä paitsi pieneen kompostiin ei mahdu juuri mitään, sillä puutarhajätettä kertyy pienestäkin pihasta yllättävän paljon.

Kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, jotta tyhjentäminen ja täyttäminen onnistuu. Kompostorin tuottama multa painaa paljon.

Kompostoriin tarvitaan rakoja ilman kierron varmistamiseksi, mutta ei liian suuria, sillä lämmön tulisi pysyä sisällä. Jos on oikein taitava nikkaroija, kehikon alaosaan voi tehdä tyhjennysluukun valmista multaa varten.

Lue lisää puutarhavinkkejä!