Lunta katolla: milloin lumen pudotus katolta on tarpeen?

Piha Talo
Lunta katolla? Lue milloin lumikuormaa kannattaa alkaa vähentämään.
Lunta katolla? Lumimyräkät kasaavat nopeasti lunta katolle, ja kevättä kohden lumi alkaa vieläpä tiivistyä. Omakotitalojen katot on suunniteltu kestämään melkoista lumikuormaa, joten huoli katon pettämisestä on useimmiten turha. Joskus lumenpudotus katolta on kuitenkin tarpeen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
21.1.2024

Lumipyryn jatkuessa useita päiviä omakotitaloasuja tuijottaa lunta katolla ja miettii katon kantavuutta hiki otsalla. Suojasää tekee lumesta vielä kosteampaa, eli painavampaa. Pettääkö katto lumikuorman alla?

Lunta katolla – kestääkö katto lumikuorman?

Pientalojen nykyaikaiset kattorakenteet suunnitellaan isoille lumikuormille varmuuskertoimia käyttäen, eivätkä ne ole moksiskaan kohtuullisesta lumimäärästä. Ja totta on, suojasää tekee kyllä lumesta raskaampaa, mutta samalla lumikerros ohenee plussakelin vaikutuksesta.

Kun lunta on katolla paljon, omakoti-, pari- ja rivitalojen suurimmat riskit ovat lumen pudottajien putoaminen ja katolta putoavan lumimassan aiheuttamat henkilövahingot. Tärkeintä onkin varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä ihmisten päälle.

Lunta katolla talvimökissä

Jos rakennus on suunniteltu talvisiin oloihin, sen katto todennäköisesti kestää lumikuormaa hyvin.

Paljonko lunta katolla on liikaa?

Rakentamismääräysten varmuuskertoimien pohjana on käytetty tilastollista peruslumikuormaa eli sitä painoa, joka kattorakenteiden pitää vähintään kestää. Peruslumikuorma kuvaa sellaista tasakatolla olevan lumen määrää, joka tilastojen mukaan esiintyy kerran 30 vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varmuuskertoimien laskennassa Etelä-Suomen peruskuorman arvo on 180 kiloa neliömetrillä ja Pohjois-Suomen 240 kiloa neliömetrillä. Lumikuormaan vaikuttaa lumen määrän lisäksi lumen tiheys.

Jos lumen keskimääräinen tiheys on noin 200 kiloa kuutiossa, mikä tarkoittaisi, että esimerkiksi Etelä-Suomessa lunta tulisi kertyä katolle lähes metrin verran, jotta peruslumikuorma 180 täyttyisi.

Lumikuorman laskukaava

Lumikuorma (kg/m²) = lumen syvyys (m) x lumen tiheys (kg/m³).

Tarkista oman alueesi tämän hetken lumikuormatilanne.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lunta katolla liikaa? Silloin on syytä vähentää lumikuormaa.

Kasvihuoneet ja muut kevytrakenteiset piharakennukset eivät kestä lumikuormaa yhtä hyvin kuin pientalon katto, joten niiden kattoja kannattaa tyhjentää ahkerasti pitkin talvea.

Lunta katolla ja suojasäätä luvassa

Katon romahtaminen on siis pientalossa epätodennäköistä, vaikka lunta olisi katolla paljonkin, mutta silti katon lumitilannetta täytyy seurata pitkin talvea.

Lumen tiivistyminen suojasäällä ei lisää lumikuormaa katolla, mutta vesisade lisää lumen vesipitoisuutta. Niinpä lumen tiheys kasvaa kevättä kohden mentäessä yleensä huomattavasti, ja jo reilun puolen metrin kerros tiiviiksi pakkautunutta lunta voi olla lähellä peruslumikuorman arvoa.

Lumi on helpointa poistaa siinä vaiheessa, kun se ei ole vielä pakkaantunut tiiviiksi suojalumeksi. Mikäli lumi sataa pakkasella, mutta sääennuste lupaa seuraaviksi päiviksi suojasäätä, paksu lumikerros kannattaa ehdottomasti poistaa ennen sitä.

Lumi saattaa myös kinostua katolle epätasaisesti esimerkiksi katon epäsymmetrisyyden takia. Toispuoleiset lumikuormat tai epätavallisen suuret paikalliset kinokset kannattaa keventää, jotta rasitus jakautuisi katolla tasaisesti. Etenkin jiirit, kattoikkunat ja läpiviennit kinostavat helposti lunta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Katolla on lunta ja savupiippu

Kevättalven lumi on raskasta, mutta toisaalta suojasäällä lumi alkaa sulaa pois. Talven jälkeen kannattaa tarkista lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto ennen seuraavaa talvea.

Harkitse lumen pudottamista, jos

  • sääennuste lupaa suojasäätä ja katolla on paksu kerros lunta
  • lumiesteet eivät ole katolla kunnossa: huonosti kiinnitetyt lumiesteet eivät suojaa putoavalta lumelta, mutta voivat pahimmillaan tulla alas sulavan lumimassan mukana
  • lunta on kinostunut huomattavan paljon ja epätasaisesti
  • lämpövuodot muodostavat räystäille jääpuikkoja ja suuren jääpadon, mikä aiheuttaa vuotoriskin.

Omakotitalonkaan katolle ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa tai sivullisten turvallisuutta. Lumenpudotuksessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan turvautua ammattilaisapuun ja huolehtia työturvallisuudesta sekä ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Lue lisää ohjeita talveen!