Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot

Lämmitys
Itsesäätyvä sulanapitokaapeli ehkäisee jäätymisvaurioita kiinteistöissä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.1.2024

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli eli lämpökaapeli ehkäisee jäätymisvaurioita kiinteistöissä. Jäätymisen estäminen onkin todella tärkeää, sillä jäätymisvauriot aiheuttavat paljon harmia ja ovat hankalia korjata.

Itsesäätyvää lämpökaapelia käytetään sulanapitoon erilaisissa kohteissa, joilla on taipumusta jäätyä pakkasilla.

Sulanapitokaapeli estää jäätymisen esimerkiksi näissä kiinteistön kohteissa:

 • vesijohtoputket
 • vesimittarit
 • sadevesikaivot
 • räystäät
 • rännit
 • syöksytorvet
 • viemärit
 • erilaiset venttiilit
 • erilaiset mittarit.
itsesäätyvä sulanapitokaapeli

Lämpötilan mukaan itsestään säätyvä kaapeli ei tarvitse termostaattia, vaan kuluttaa juuri sen verran sähköä kuin sulattamiseen tarvitaan.

Näin itsesäätyvä sulanapitokaapeli toimii

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli on älykäs lämmityskaapeli, jonka toimintaperiaate on melko yksinkertainen: Kylmällä kelillä kaapelin sisällä oleva vastus johtaa hyvin ja lämmittää tehokkaasti, mikä pitää esimerkiksi vesijohdon sulana. Kun vastus lämpenee eikä lämpöä tarvita niin paljon, virran kulku hidastuu.

Tuote on turvallinen, koska se ei voi ylikuumentua, ja siinä on ulkokäyttöön tarkoitettu maadoitettu sähköpistoke.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Itsesäätyvän sulanapitokaapelin toimintaperiaate

 • Lämmityskaapelin sisällä puolijohtava kuparijohdin.
 • Vastusmateriaalissa kulkee virta.
 • Vastusmateriaalin ominaisresistanssi kasvaa lämpötilan noustessa ja pienenee lämpötilan laskiessa.
 • Kaapeli pyrkii pitämään lämpötilansa koko ajan samana reagoimalla ympäristön lämpötilaan.

Sulanapitokaapelin ohjaus hillitsee energiahukkaa

Lämpötilan mukaan itsestään säätyvä kaapeli ei tarvitse termostaattia, vaan kuluttaa juuri sen verran sähköä kuin sulattamiseen tarvitaan.

Motivasta kerrotaan, että vaikka itsesäätyvä sulanapitokaapeli muuttaa lämmitystehoaan ulkolämpötilan mukaan, se kannattaa yleensä varustaa energiatehokkuutta parantavalla ohjauksella. Sen avulla sulanapitolämmitystä käytetään vain niissä olosuhteissa, joissa lämmitykselle on tarvetta.

– Sulanapitolämmityksen sähkönkulutus on niin merkittävää, että hyviin ohjauksiin ja asetusarvoihin kannattaa kiinnittää huomiota, neuvoo Teemu Kettunen Motivasta.

Ohjaus voidaan toteuttaa esimerkiksi sulanapitotermostaatilla. Kehittyneemmät sulanapito-ohjaukset voivat tunnistaa anturoinnin avulla myös jään ja kosteuden.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Vaikka ohjausjärjestelmä olisi teknisesti hyvä, on tärkeää tarkistaa tai tarkistuttaa asiantuntijalla, ovatko ohjausten asetusarvot tarpeenmukaiset, Kettunen huomauttaa.

Pistotulpallinen itsesäätyvä sulanapitokaapeli voidaan kytkeä päälle syksyisin ja ottaa pois päältä keväällä irroittamalla pistotulppa seinästä.

Sähkömies voi myös kytkeä kaapelin sähköverkkoon kiinteästi ja ohjata sen toimintaa joko ajastimella, termostaatilla tai erillisellä käyttökytkimellä.

Miten itsesäätyvä sulanapitokaapeli asennetaan?

Sulanapitokaapelin asennus on helppoa niin sisä- kuin ulkotiloihin: kaapeli kiinnitetään paikoilleen ja liitetään sähköpistokkeeseen. Kaapelia varten on myös lisäosana saatavilla läpivientiholkki. Tuote voidaan asentaa niin uudis- kuin vanhaankin rakennukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vesijohtoon sulanapitokaapeli asennetaan joko ulko- tai sisäpuolelle. Putken ulkopuolelle asennettaessa lämpökaapeli kiinnitetään putkeen teipin avulla, minkä jälkeen putki eristetään. Jos kaapeli on elintarvikeviraston hyväksymä, sen voi asentaa myös juomavesiputkiin.

Sulanapitokaapeli kannattaa asentaa syksyllä hyvissä ajoin ennen pakkasia ja talvea.

Lue lisää ohjeita talveen

MAINOS
MAINOS LOPPUU