MAINOS

Suolaus vai hiekoitus – lue plussat ja miinukset

Piha

Liukkaalla kadulla tai pihalla kaatuminen tuntuu useimmiten ikävältä ja voi aiheuttaa vammojakin. Suolaus ja hiekoitus ovat pientaloasujan helppoja keinoja tehdä pihasta vähemmän liukkaan. Kumpi olisi parempi ratkaisu omalle pihalle?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kaikkein tärkein lumityö on lapiointi, kolaus tai auraus, eli lumen poistaminen pihalta ja pihatieltä. Sen jälkeen piha tai tie saattaa kuitenkin jäädä liukkaaksi tai siihen tulee ilman lämmetessä ja taas pakastuessa jääpinta, jolloin avuksi otetaan suolaus tai hiekoitus.

Hiekoittaminen on omakoti- ja pientalojen pihalla perinteinen ratkaisu liukkautta vastaan, mutta myös suolaus on yleistynyt. Lisäksi jäänsulatusaine on yksi tarjolla oleva vaihtoehto, mutta tässä jutussa käsitellään hiekoituksen sekä suolauksen hyviä ja huonoja puolia – nimittäin niitä molempia on.

  

↑Hiekoitus tehoaa kovallakin pakkasella, mutta talven jälkeen se täytyy siivota pois. Suola nitistää hyvin liukkautta ja myös ennaltaehkäisee sitä, mutta se menettää tehonsa pakkasen kiristyessä.

Hiekoitus

Puhallushiekka pureutuu erittäin tehokkaasti liukkaaseen jääpintaan. Liukkauden estossa käytetään kuitenkin myös isompijakoista soraa tai jopa mursketta, koska niiden puhdistaminen keväällä on helpompaa kuin hiekan eivätkä ne kulkeudu yhtä helposti sisälle kuin pienijakoinen hiekka.

Plussat

+ Pihatielle saa hiekoittamalla pitoa, eivätkä auton renkaat luista jäisellä tiellä. Hiekoittaminen tekee tiestä ja pihasta turvallisen liikkua niin autolla kuin jalan. Hiekoitusaineksen määrässä ei kannata pihistellä, kun on liukasta.

+ Hiekoitus toimii hyvänä liukumisen esteenä kovallakin pakkasella.

+ Hiekka, murske tai sepeli on ympäristöystävällisempiä kuin suola.

Miinukset

Auton lasiin saattaa napsahdella pieniä kiviä, mutta omakotitalon pihatiellä tämä ei liene iso ongelma.

– Jos lunta tulee paljon, hiekkaa täytyy levittää monta kertaa, jolloin sitä kertyy pihalle talven mittaan iso määrä. Ylimääräinen hiekka täytyy harjata ja kerätä keväisin pois.

↑Pihakivistä tulee talvella vaarallisen liukkaita. Niiden pintaan kannattaa käyttää suolaa tai jäänsulatusainetta, jota voi ostaa muun muassa rautakaupoista. Sora tekee pihakiveyksestä entistä liukkaamman ja vaarallisemman.

Suolaus

Suola kuin suola! Merisuola on ekologinen vaihtoehto pieneen tarpeeseen pihalle ja jäisille rappusille. Suola ripotellaan suoraan jäälle ja hierotaan jaloilla jään sisään.

Plussat

+ Suola pitää pikkupakkasella portaikot, tiet ja kadut sulina.

+ Suola estää pinnan jäätymistä.

+ Suolaa ei tarvitse siivota keväisin pois pihatieltä. Portaista tai laatoilta se kannattaa harjata jään sulettua pois aiheuttamasta vahinkoa rakennetuille pinnoille.

Miinukset

Suolaus voi olla haitallista ympäristölle ja saattaa paljon käytettynä edesauttaa pihakasvien kuolemia tai kaivoveden saastumista.

Jos pakkasta on yli seitsemän astetta, suolan teho heikkenee.

Suola syövyttää metallia, joten se saattaa pidemmän päälle jopa ruostuttaa esimerkiksi pihalle parkkeerattua autoa. Suola saattaa myös syövyttää esimerkiksi betoniportaita.

↑Jos portaat pääsevät jäätymään, niillä on vaarallista kulkea. Liukkautta voi vähentää esimerkiksi hienojakoisella hiekalla. Suolakin on tehokas liukkauden taltuttaja mutta saattaa syövyttää portaiden materiaalia, joten sen vaikutuksia kannattaa seurata.

 

Lue myös: Lumilinko pelasti omakotitaloasujan lumikaaoksen keskeltä

Kuvat: Pixabay.com ja Freeimages.com

Lähteet: kiinteistoposti.fi, mtv.fi, ts.fi

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiekoitus hiekoitushiekka hiekoitusmurske hiekoitussora jäinen piha jäinen tie jää liukastuminen