Palovaroitin ei vanhetessaan toimi enää luotettavasti, sillä laitteiden savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voi heiketä ajan myötä. Palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein.
Palovaroittimet siirtyivät vuoden 2024 alusta taloyhtiöiden vastuulle. Pelastuslaki uudistui 1.1.2024 ja muutoksen myötä taloyhtiön tulee hankkia palovaroittimet asuntoihin ja huolehtia niistä.
Taloyhtiöissä asukkaan tehtävänä puolestaan on ilmoittaa laitteiden vioista. Asukkaan vastuulla on käyttää laitteita asianmukaisesti ja ilmoittaa mahdollisista vioista sekä lopuillaan olevista paristoista.
Lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus voi vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. Lakimuutoksen tavoitteena on edistää taloyhtiöissä asuvien ihmisten turvallisuutta.
MAINOSLainmuutoksen käyttöönoton siirtymäaika on 31.12.2025 saakka. Isännöintiliitto kannustaa kuitenkin taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä valmistautumaan vastuunsiirtoon hyvissä ajoin, jotta esimerkiksi palohälyttimien saatavuus varmistetaan.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvitti hiljattain ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä testaamalla* 94 palovaroitinta, jotka olivat iältään 0–36 vuotta.
Jo aiemman tutkimushankkeen perusteella oli havaittu, että palovaroittimien toimintakyky heikkenee ajan myötä. Ensimmäisen hankkeen tulosten perusteella haluttiin tutkia laajemmin ikääntymisen vaikutuksia palovaroittimien äänenvoimakkuuteen ja optisten palovaroittimien savuherkkyyteen.
Tutkimusten mukaan aikuinen herää 75 dB(A) ääneen. Toteutetussa hankkeessa palovaroittimien mitatut äänenvoimakkuudet olivat pääosin yli 85 dB(A).
MAINOSTutkituista palovaroittimista osa ei antanut ollenkaan äänihälytystä ja osassa äänenvoimakkuuden heikentyminen oli havaittavissa korvakuulolla ilman mittauksia. Tällaisia palovaroittimia oli 14 % tutkituista.
– Palovaroittimen alentuneen äänenvoimakkuuden tai toimimattomuuden voi havaita jo testinappia painamalla. Siksi palovaroittimen säännöllinen testaaminen on tärkeää, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.
Savuherkkyystestien ja erityisesti polyuretaanipalon perusteella optisten palovaroittimien reagointiajoissa oli enemmän hajontaa kuin ionisoivilla palovaroittimilla.
Optisen palovaroittimen toiminta perustuu varoittimen sisällä olevan valonlähteen lähettämän valon mittaamiseen. Ionisoiva palovaroitin puolestaan mittaa palovaroittimen sisällä olevaa sähkönjohtavuutta.
MAINOSTukesin tekemien kyselyjen mukaan yli 70 % Suomessa myydyistä palovaroittimista on optisia.
– Testitulosten perusteella ionisoivaan tekniikkaan perustuvat palovaroittimet kestävät paremmin aikaa ja reagoivat savuun tasaisemmin kuin optiset palovaroittimet, Meurman sanoo.
Asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiön tulee hankkia palovaroittimet asuntoihin ja huolehtia niistä. Huoneiston haltijan, eli asukkaan, on pidettävä palovaroitin toimintakunnossa. Asukkaan on siis tarkastettava palovaroittimen toiminta kuukausittain ja ilmoitettava mahdollisista vioista sekä lopuillaan olevista paristoista.
Palovaroitin
MAINOSPalovaroitin kerää helposti pölyä, jolloin se herkistyy ja saattaa aiheuttaa vääriä hälytyksiä.
Huolehdi palovaroittimen kunnossapidosta näin:
Palovaroitin kuuluu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksen piiriin. Palovaroittimet on palautettava sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin.
Optisen palovaroittimen toiminta perustuu laitteen sisäiseen valonsäteeseen, jota ilmassa olevat savuhiukkaset häiritsevät. Optinen varoitin havaitsee paremmin kytemällä syttyvät palot, joiden savu on sakeaa. Optinen palovaroitin saattaa reagoida ja hälyttää myös muihin ilmassa näkyviin hiukkasiin, kuten vesihöyryyn.
Ionisoiva palovaroitin varoitin havaitsee savun ilman sähkönjohtavuuden perusteella. Ionisoiva palovaroitin sopii kohteisiin, jossa palo voi syttyä nopeasti leimahtaen.
Palovaroitinpäivän tarkoituksena on, että ihmiset keskustelisivat paloturvallisuudesta ja että kaikki innostuisivat huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan. Testaa palovaroittimesi toiminta palovaroitinpäivänä!
Häkä on vaarallinen myrkky: tunnista ja ehkäise häkämyrkytys
Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?
Monesta pihasta löytyy vaarallinen halkopino – vältä tulipaloriski
Sähkökiuas rätisee ja kipinöi: kyteekö saunassasi tulipaloriski?
Joulukuu on vuoden vaarallisin kuukausi tulipalojen määrissä mitattuna
*Tukesin testi suoritettiin vuonna 2020.
Lähteet: Tukes, Suomen Kiinteistölehti
Kuvat: iStock