MAINOS

Näin joulukuusi pitää neulasensa

PihaSisustus

Mikä on paras kuusenkaatoajankohta ja mitä joulukuuselle tehdään sen jälkeen? Näillä vinkeillä joulukuusi säilyy hyvänä pitkään eikä varista neulasiaan ennen aikojaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Paras kuusenkaatoajankohta vaihtelee vuosittain riippuen kuun vaikutuksesta. Kuun vaikutus on nyt sellainen, että kuusta enkä muitakaan havutarpeita ota nyt. Ne varisevat, vaikka tekisi mitä. Eli vartutaan vielä kahden viikonlopun yli. Etenkin viikonloppu 16.–17.12. on siitä haasteellinen, että moni mieluusti silloin kuusen kaataisi, mutta kuu on silloin ehkä kaikkein epäsuosiollisimmillaan. Sen vaikutushan kääntyy 18.12. eli 19. päivä ja siitä eteenpäin on hyviä aikoja kaataa kuusi. Vinkkaathan muillekin jo hyvissä ajoin!

1. Kaatoajankohta

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Säilytä kaadettua kuusta kylmässä, esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2. Kuusen osto

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile, ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Lisää tietoa kotimaisista joulukuusista joulupuuseura.fi

Pari niksiä vielä parempaan lopputulokseen

  • Laita kuuselle raikasta kasteluvettä heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle, esimerkiksi 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä.
  • Vesi jalassa pysyy puhtaana, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
  • Jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin neulaset pysyvät paremmin!

Huonekasvit pitävät viileästä

Pidän huonekasveja hiukan viileässä näin talvella. Siis niitä, jotka eivät mahdu kasvilamppujen alle. Valtaosaa niistä pidän +10–15 asteessa, tosin orkideoita en vie alle +16-asteiseen paikkaan. Viileys helpottaa huonekasvien hoitoa ja pärjäämistä läpi talven, kun haihtuminen ei ole niin kovaa ja valoa on vähän.

Huonekasvit pitävät eniten kunnollisesta valosta, joten laitan niitä kasvilampun alle niin paljon kuin mahdollista. Silloin ne eivät pelkästään selviydy, vaan voivat hyvin ja jopa kasvavatkin!

Nurmikolle ei parane nyt mennä liikkumaan

Maa on nyt pehmeää, ja lumi- ja vesisade, joka näyttää jatkuvan, pehmittää sitä entisestään. Ellei nurmikolle ole ihan pakko mennä (esim. puita ravistelemaan tai linnuille ruokaa viemään), yhtään ylimääräistä siellä ei nyt kannata kävellä, koska siitä jää nurmikkoon pahat jäljet.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukoristeet joulukoristelu joulukuuset joulukuusi jouluperinne jouluperinteet loska


Lisää samasta aiheesta