Näin joulukuusi pitää neulasensa

Piha Sisustus
Joulukuusen hoitaminen auttaa uusta pitämään neulasensa pitkään.
Mikä on paras kuusenkaatoajankohta ja mitä kaikkea joulukuusen hoitaminen vaatii? Näillä vinkeillä joulukuusi säilyy hyvänä pitkään eikä varista neulasiaan ennen aikojaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Joulukuusen hoitaminen kannattaa aloittaa heti kuusen kaatamisesta. Paras kuusenkaatoajankohta vaihtelee vuosittain riippuen kuun vaikutuksesta. Kuun vaikutus on nyt sellainen, että kuusta enkä muitakaan havutarpeita ota ennen sopivaa ajankohtaa. Ne varisevat, vaikka tekisi mitä. 

Joulupuuseuran mukaan kuusi pitää kaataa ennen täysikuuta, jotta se säilyy vihreänä ja säilyttää neulasensa koko joulun ajan. Joulukuusi tulisikin perimätiedon mukaan kaataa nousevan kuun aikaan.

1. Joulukuusen kaataminen – Kaatoajankohta

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Säilytä kaadettua kuusta kylmässä, esimerkiksi autotallissa.

Hyvä keino on laittaa vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Joulukuusen ostaminen

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile, etteivät kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä.

Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Joulukuusen kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Jäisen joulukuusen sulattaminen

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen.

Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Joulukuusen asettaminen kuusenjalkaan

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila.

Vaikka joulukuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Joulukuusen hoitaminen sisätiloissa

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta.

Joulukuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää tietoa kotimaisista joulukuusista joulupuuseura.fi

Pari niksiä vielä parempaan lopputulokseen

  • Laita joulukuuselle raikasta kasteluvettä heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle, esimerkiksi 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä.
  • Vesi jalassa pysyy puhtaana, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
  • Jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin neulaset pysyvät paremmin!

Lue myös nämä jouluvinkit!

 

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay