Lämmitettävä kylpytynnyri eli palju on yleinen kaluste suomalaisella pihalla. Suomalaisten pihoilla on jopa kymmeniä tuhansia paljuja ja sadantuhannen kappaleen rajakin on saattanut rikkoutua.
Kylpytynnyrien yleistyminen on johtanut myös niiden käyttöön liittyvien vahinkojen yleistymiseen, mikä näkyy vakuutusyhtiössä.
– Vuonna 2019 meille saapui reilut sata paljuihin liittyvää vahinkoilmoitusta. Tänä vuonna samaan lukuun päästiin jo heinäkuussa, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen.
Useimmiten vahinko sattuu huolimattoman käsittelyn seurauksena: paljua on alettu epähuomiossa lämmittämään tyhjänä tai se on syystä tai toisesta tyhjentynyt tulipesän ollessa vielä kuuma. Paljun rakenteet ovat saattaneet syttyä tuleen tai muutoin vaurioitua kuumuudesta.
MAINOS↑Palju lämpiää tulella, joten käytössä on oltava huolellinen. Kuumuus voi aiheuttaa paljun rakenteisiin vaurioita tai sytyttää koko tynnyrin tuleen, jos sisällä ei ole vettä.
Vakavilta onnettomuuksilta on kuitenkin vältytty, eikä paljuista ole aiheutunut suurta haittaa ympäristölle. Esimerkiksi Satakunnan alueella pelastuslaitokselle tulee vain harvakseltaan paljuihin liittyviä tehtäviä.
– Usein omistaja tai käyttäjä havaitsee vikaantumisen ajoissa ja vahingot rajoittuvat paljun rakenteisiin. Viiden viime vuoden aikana meillä on ollut yhteensä vain muutamia paljuihin liittyviä tehtäviä, kertoo projektipäällikkö Antti Halmela Satakunnan pelastuslaitokselta.
Kuntien rakennusjärjestyksissä ei useimmiten oteta kantaa paljun sijoittamiseen. Siksi valmistajien käyttö- ja turvallisuusohjeet on luettava tarkoin, jotta paljua voi käyttää turvallisesti.
MAINOS– Paljut ovat erilaisia, joten niiden käyttö- ja turvallisuusohjeet on syytä omaksua aina ennen käytön aloittamista.
– Paljussa pitäisi kuitenkin aina olla riittävästi vettä ja piipun tulisi aina olla riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja ylipäätään syttyvistä materiaaleista. Lisäksi tulipesän edusta pitäisi olla palamatonta materiaalia, Määttänen kiteyttää.
Lähde: LähiTapiola
Kuva: Pexels.com
MAINOSLue lisää : Pientaloasujan asialla – paljun lämmittäminen: Kylpytynnyri lämpimäksi
Ympärivuotinen kylpytynnyri – asiantuntijan vinkit talviseen paljuiluun