Puutarhurhurin vihervinkki: ödeema ja itkevät tomaatit

Piha
Tiesitkö, että ödeema saa kasvit "itkemään"? Mikä kasvien ödeeman aiheuttaa ja miten siitä pääsee eroon? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.4.2024

Aamulla katselin ruukutettuja tomaatintaimia ja ajattelin, että näinköhän ne onnesta itkee, kun tietävät kesän olevan tulossa, vai jostain muusta syystä? No ei, kyllähän ”itkeminen” johtuu siitä, että juuristo toimii loistavasti ja kun yöllä on kasvihuoneen lämpö hiukan viileämpi (näin tulee napakampia taimia) ja haihtuminen vähäisempää, niin juuripaine painaa ylimääräisen nesteen lehtien kärjistä ulos. Tällöin näyttää sille kuin ne itkisivät. Onnesta tottakai.

Ja jos tarvetta niin näitä vahvasti kasvavia tomaatintaimia minulla on täällä sinullekin. Tälle vuodelle olen tarkan harkinnan jälkeen valinnut kaiken kaikkiaan 15 erilaista lajiketta! Satoisia, terveitä ja ehdottomasti hyvänmakuisia. Sinun tarvitsee vain valita, että millaisista tomaateista pidät; isoista, pienistä, punaisista, keltaisista, tummista – ja haluatko pensas- vai runkotyyppisiä, vai kenties molempia. Niin tai näin, kaikki herkulliset tomaatti lajikkeet löydät täältä.

Osallistu jättitomaattikilpailuun!

Voittajalle luvassa 100 euron lahjakortti, ja pienet lahjakortit myös toiseksi ja kolmanneksi tulleille.

Lue lisää kilpailusta täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

ps. Ja vaikka tämä kilpailu nyt hiukan leikkimielinen onkin, niin Gigantomo on kyllä ihan hauska ja kokeilemisen arvoinen lajike. Onhan se ”leuatloksauttava” näky, kun nostaa kilon painoisen tomaatin pöytään!

Kasvien ödeema

Usein näitä ödeeman aiheuttamia ”munia” esiintyy chileillä ja niitä luullaan usein ”jonkun ötökän muniksi” ja ollaan suihkuttamassa vaikka mitä. Mutta nämä ovat siis saman ”itkemisilmiön” aiheuttamia, kun nesteen mukana tullut ”tärkkelys” on vain kuivahtanut lehtien pinnalle. Ei siis mitään vaarallista, ja tasapainottuu kesän aikana, usein hyvinkin pian.

Toki ödeema voi johtua muustakin:

  • liikakastelusta
  • liian vähäinen kastelu tai kuiva huoneilma
  • voimakkaat lämpötilavaihtelut (tämä on se syy useimmiten lämmittämättömissä kasvihuoneissa)
  • liian voimaksa lannoitus, jolloin kasvien vede kulku solukoissa häiriintyy
  • joskus myös liian vähäinen lannoitus, etenkin kalsiumin puute
  • mahdolliset kasvitaudit tai tuholaiset

Jos ödeemaa havaitset, niin em. asioita voit puntaroida ja löytää syyn. Mutta niin kuin sanoin, yleensä tuo korjaantuu itsestään, kun kasvit pääsevät kunnolla kasvuun ja juurien sekä lehdistön tasapaino löytyy. Hyvin harvoin se on kasville vaarallista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin

Juha Toikka
puutarhuri
Kodin Kukat Oy / Toikan Puutarha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU